Skip to main content

Bijna 20 jaar geleden mocht ik proeven van de eerste slokjes uit de oceaan vol kennis. Mijn hele systeem kon niet geloven dat er zoiets groots bestond als Ayurveda.

Een jaar later, het is dan begin 2005 gaan de papieren voor de KvK de deur uit. Ik weet dan al dat ik de liefde van mijn leven gevonden heb in Ayurveda.

Zoals velen van jullie weten ging de start van mijn werk als zelfstandige nogal dramatisch. Terwijl de KvK mijn papieren (voor toen nog Ayurveda praktijk Na’an) in behandeling heeft en ik al vol vreugde mensen aan het blij maken was met Ayurvedische massages stortte mijn wereld compleet in.

Mijn dochtertje Manna vlinderde zo mijn leven uit en het was me een groot raadsel wat in vredesnaam de zin van het leven was. Leven en Dood keken me elke dag in de ogen. Ik voelde dat ik in mijn diepste wezen een keuze moest maken:

1) Op deze aardkloot blijven en vertrouwen dat het “goed” zou komen

2) Me overgeven aan de enorme drang om mijn dochtertje achter na te vlinderen. Tijdens een diepe meditatie reikte ik mijn hand uit naar haar, ik pakte haar handje en wist: als ik me nu overgeef, vlinder ik met haar mee naar voor mij nog onbekende oorden.

Ik keek nog één moment achterom en zag daar mijn zus staan, ik vermoed dat zij “het leven” representeerde….en op dat moment wist ik dat als ik Manna haar handje los zou laten, ik me volledig moest overgeven aan het LEVEN. En dat deed ik.

Ik leef! En hoe. Zo!

Zoals dat gaat als je je overgeeft was er rust en stilte en werd ik op mijn “levenspad” geworpen. Ik mocht starten met een 4-jarige Ayurveda opleiding!!! Jaren van intense studie, studievreugde en geweldige leraren hielpen me door deze mooie, heftige periode heen.

Leerzaam en mooi vind ik het dat ik mag doen waar mijn hart zo vol van is. Mensen helpen, kennis delen bezig zijn met de kennis van het leven.

Het voordeel van het runnen van de ayurveda opleiding is dat ik steeds weer vakmensen uit Nederland en/of India naar Ayurdaay kan halen en dat ik zelf zo ook mag blijven leren van de enorme hoeveelheid kennis die Ayurveda ons kan bieden.

Natuurlijk het is zwaar om in het oosten van het land een school voor Ayurveda te runnen, daar was ik me van bewust toen ik begon. Maar hé, daar waar de randstad gevoelig is voor bevliegingen en trends, merk ik wel dat we hier in het oosten ons langzamer overgeven aan nieuwe dingen. Maar als het dan genesteld is en het is goed, dan is er een zaadje geplant voor het leven. Daarom zijn we blij met onze studenten omdat we samen de wereld mooier, gezonder en liefdevoller mogen maken.

En zo kwam het dus dat Ayurveda mijn leven completer maakte en realiseer ik me elke dag dat het een mooie taak is die het leven me gaf. Mensen bewust maken, studenten ondersteunen in hun eigen persoonlijke proces en klaar te stomen om therapeut te worden….want de beste therapeuten zijn het die het leven zelf compleet aan willen gaan. En als kers op de taart mag ik ook nog op een plek wonen die mogelijkheden bied om te koken voor mensen en is Ayurdaay verrijk met gastenkamers zodat mensen die willen kuren (Pancha Karma) een eigen kamer hebben en zo volledig verzorgd aan de slag kunnen om balans te behouden of te vinden. En dat allemaal samen maakt het veel, afwisselend, compleet en kan ik me geen betere manier bedenken om mijn leven te leven.

Welkom bij Ayurdaay! Een plek die door velen gezien wordt als een plek waar je je mag ontwikkelen, je zelf mag zijn, waar onwijs veel ruimte is voor plezier, gezelligheid, tranen en vooral voor “leven”!

Miriam