Skip to main content

Ayurveda is een oude geneeskunde die al duizenden jaren wordt beoefend. Als we kijken naar het woord Ayurveda dan is de vertaling daarvan: Ayur is leven en Veda is kennis, ofwel kennis van het leven. Het is een holistisch systeem met als uitgangspunt balans vinden of behouden. En voor elk persoon is dat weer een uniek proces. Omdat we allemaal uniek en anders zijn. Als we een goede balans hebben tussen lichaam, geest en ziel, is gezondheid dichtbij. Om te zorgen dat mensen in balans blijven of komen heeft Ayurveda een rijk aanbod aan adviezen en tips. Deze kunnen gaan over voeding, leefstijl, beweging, levensritme. Er wordt tijdens een consult bijvoorbeeld eerst gekeken naar de huidige staat van een persoon. En dan wordt er gekeken of deze staat in lijn staat met de constitutie of prakruti van een persoon. Wordt daar een disbalans gevonden dan kan de cliënt, met de nodige begeleiding, aan de slag. 

De basisprincipes van Ayurveda

Ayurveda is een steeds bekender wordend begrip, ook in Nederland. Veel mensen kennen de 3  principes, de dosha’s al. Vata, Pitta en Kapha worden deze genoemd. Deze dosha’s vertegenwoordigen verschillende elementen en energieën in het lichaam.  Een gezonde balans tussen deze dosha’s is belangrijk voor het behoud van gezondheid. Nu is het niet zo dat we per se in balans zijn als we evenveel van Vata, Pitta en Kapha in ons hebben. We worden geboren met een eigen unieke combi van deze 3 energieën. Als je naar een dokter of therapeut gaat krijg je vaak te horen wat jouw unieke combinatie is. Maar ook welke dosha’s niet in balans zijn. Eerst zal de focus dan naar deze situatie gaan (Vikruti) en zodra deze Vikruti verholpen is kan de cliënt gaan leven volgens de leefstijl en voedingsadviezen die passen bij zijn of haar Prakruti. Wat ook mogelijk is, is dat de cliënt behandelingen voorgeschreven krijgt en in een enkel geval een Ayurveda kuur. Alles met als doel: de cliënt op een goede manier weer in balans brengen. 

De holistische benadering van Ayurveda

Daarmee heeft Ayurveda een bijzondere aanpak. Iedereen wordt gezien als een uniek persoon en er is geen advies dat zomaar voor iedereen geschikt zou zijn. De staat van de geest zal ook altijd meegenomen worden tijdens een consult. Want stel, er is een disbalans in het lichaam, en de verwachting is dat iemand daar intensief aan moet werken maar tegelijkertijd is de situatie in de geest zo verstoord dat iemand amper de dag doorkomt, dan moet de arts of therapeut daar rekening mee houden. De Ayurveda teksten staan vol met kennis over het in balans brengen van alle lagen van ons bestaan. Alleen werken met voeding is niet voldoende, het gaat om het aanpakken van alle gebieden met de inzet vanuit voeding, leefstijl, kruiden, behandelingen, beweging, meditatie etc. 

Ayurveda als preventieve geneeskunde

Wat Ayurveda zo interessant maakt, is dat het gericht is op het voorkomen van ziektes. Je leert als Ayurveda student alles wat ingezet kan worden om balans en gezondheid te behouden. Ayurveda is erop gericht dat ziekte voorkomen kan worden. Als er toch ziekte ontstaat, heeft Ayurveda echter ook tal van mogelijkheden om deze te genezen. In de vroegere tijden was het zo dat de Ayurveda arts in een dorp betaald kreeg zolang ziekte buiten de deur gehouden werd. Werd iemand toch ziek, dan werd de betaling (tijdelijk) stopgezet. De dorpsarts was dus actief om dorpelingen gezond te houden en bewust wat betreft beweging, goede voeding, ontspanning, onthaasten.

De Ayurvedische behandelingen

Ayurveda heeft een flink aantal mogelijkheden op het gebied van behandelingen. Deze kunnen ingezet worden als preventie tegen ziekte en disbalans.  Denk hierbij aan het Ayurveda-ochtendritueel (dinacharya), kruidenleer (dravyaguna),  massages en  behandelingen. Ook zijn er tal van mogelijkheden om diepgaander te reinigen, dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens een panchakarma. Dit zijn diepgaande reinigingskuren die je ondersteunen bij het in balans brengen van de dosha’s en opschonen van het lichaam.

Opleidingen en cursussen bij Ayurdaay

De Ayurvedische opleidingen en cursussen bij Ayurdaay Nilayam – House of Ayurveda bieden een diepgaande en uitgebreide kennismaking met de principes en praktijken van Ayurveda. Of je nu geïnteresseerd bent in het worden van een Ayurveda therapeut of gewoon meer wilt leren over deze eeuwenoude geneeskunde, er is een passende opleiding voor jou.

Opleiding tot Ayurveda Therapeut

Onze opleiding tot Ayurveda Therapeut is een intensieve cursus van 300 uur, verdeeld over 15 maanden. Je leert over de fundamentele principes van Ayurveda, diagnosemethoden, behandelingsstrategieën, kruidengeneeskunde en nog veel meer. Deze opleiding is bedoeld voor diegenen die diepgaande kennis en vaardigheden willen ontwikkelen om anderen te helpen bij het herstellen en behouden van een gezonde balans.

Introductie Training

Als je net begint met je Ayurveda-reis, is onze Introductie Training een geweldige manier om kennis te maken met de basisprincipes en filosofieën van Ayurveda. In deze training leer je over de dosha’s, voeding, levensstijladviezen en praktische toepassingen van Ayurveda in het dagelijks leven. Het is een perfecte eerste stap voor iedereen die interesse heeft in Ayurveda.

Specialisatiecursussen

Naast de basisopleidingen bieden we ook verschillende specialisatiecursussen aan, zoals voeding, massage, kruidenleer (dravyaguna) en purva karma. Deze cursussen geven je de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden op specifieke gebieden van Ayurveda verder te verdiepen. Of je nu geïnteresseerd bent in het leren van specifieke Ayurvedische massage-technieken of het ontdekken van de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden, er is een cursus die aan jouw behoeften voldoet.

Ontdek de wereld van Ayurveda bij Ayurdaay

Bij Ayurdaay Nilayam – House of Ayurveda hebben we een passie voor het delen van de kennis en wijsheid van Ayurveda. Onze ervaren docenten en therapeuten begeleiden je op een inspirerende reis naar zelfontdekking en heling. Of je nu je eigen gezondheid wilt verbeteren, anderen wilt helpen of gewoon nieuwsgierig bent naar Ayurveda, we heten je graag welkom in onze opleidingen en cursussen.

Bezoek onze website op ayurdaay.com voor meer informatie over onze opleidingen, cursussen en evenementen. Ontdek de schoonheid van Ayurveda en ontwikkel jezelf tot een bekwame en gepassioneerde Ayurveda professional.