Skip to main content

Als ayurveda-therapeut weet je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om behandelingen af te stemmen op de individuele constitutie van je cliënt. Abhyanga, de traditionele Ayurvedische oliemassage, is een van de meest geliefde therapieën binnen Ayurveda. Het gebruik van de juiste oliën speelt een cruciale rol bij het balanceren van de dosha’s en het bevorderen van welzijn. In dit artikel ontdek je verschillende oliën die geschikt zijn voor Abhyanga op basis van de dosha’s.

Abhyanga en dosha’s

Abhyanga is een therapeutische massage die niet alleen ontspannend is, maar ook helpt bij het bevorderen van de gezondheid en het evenwicht van lichaam en geest. Bij het uitvoeren van Abhyanga is het essentieel om oliën te kiezen die passen bij de specifieke dosha-constitutie van de persoon.

Vata-gebalanceerde olie

Voor mensen met een Vata-dominantie is het belangrijk om een kalmerende en voedende olie te gebruiken tijdens Abhyanga. Oliën zoals sesamolie en amandelolie zijn uitstekend voor Vata-types, omdat ze warmte en voeding bieden, wat helpt bij het kalmeren van de onrustige geest en het bevorderen van ontspanning.

Pitta-gebalanceerde olie

Voor Pitta-dominante personen is het gebruik van verkoelende oliën ideaal. Kokosolie en zonnebloemolie zijn geschikte opties voor Pitta-types, omdat ze verkoeling en verzachting bieden aan de gevoelige huid. Deze oliën helpen bij het verminderen van overtollige hitte en ontstekingen in het lichaam.

Kapha-gebalanceerde olie

Kapha-dominante mensen hebben baat bij stimulerende en opwarmende oliën tijdens Abhyanga. Mosterdolie en sesamolie gemengd met verwarmende kruiden zijn uitstekende keuzes voor Kapha-types. Deze oliën helpen bij het verminderen van congestie, het stimuleren van de bloedsomloop en het bevorderen van vitaliteit.

Universele olie voor alle dosha’s

Naast dosha-specifieke oliën zijn er ook universele oliën die geschikt zijn voor alle constitutietypes. Mahanarayana Taila, een krachtige Ayurvedische olie, is zo’n voorbeeld. Het is samengesteld uit een combinatie van kruiden en oliën die gunstig zijn voor alle dosha’s. Deze olie helpt bij het ontspannen van de spieren, het kalmeren van de geest en het verlichten van stress en spanning.

Vata

Ayurvedische kruiden in oliën

Om de voordelen van Abhyanga te vergroten, kun je verschillende Ayurvedische kruiden aan de oliën toevoegen. Bijvoorbeeld, voor Vata-dominante mensen kun je verwarmende kruiden zoals gember, kaneel en nootmuskaat gebruiken. Pitta-dominante personen kunnen baat hebben bij verkoelende kruiden zoals rozenblaadjes, kamille en koriander. Voor Kapha-dominante mensen zijn stimulerende kruiden zoals zwarte peper, rozemarijn en kruidnagel geschikt.

Hoe de juiste olie te kiezen

Het kiezen van de juiste olie voor Abhyanga vereist het begrijpen van de individuele constitutie van de persoon. Als ayurveda-therapeut kun je een grondige dosha-analyse uitvoeren om de dominante dosha van je cliënt te bepalen. Op basis daarvan kun je de meest geschikte oliën selecteren om de behandeling te personaliseren en optimale resultaten te behalen.