Wil je je Ayurvedische diagnosevaardigheden verfijnen en effectiever worden als therapeut? Hier zijn enkele handige tips en technieken die je kunnen helpen om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
Neem de tijd om goed te observeren
Dit begint al bij het maken van de afspraak. Verstoorde dosha’s komen gelijk in beeld vanaf het eerste contact. Wanneer een cliënt bij je komt, neem dan de tijd om hun uiterlijke kenmerken, lichaamshouding en gezichtskenmerken waar te nemen. Let op subtiele signalen die je kunnen helpen bij het begrijpen van hun constitutie en eventuele onevenwichtigheden.
Heel belangrijk is om niet te oordelen maar alleen te observeren. Zodra het oordeel “Oh ik zie het al, hartstikke Kapha” gevormd is, is het afwijken daarvan lastig. Het vertroebelt je beeld.
Luister actief naar je cliënt
Stel open vragen en luister aandachtig naar de antwoorden. Laat je cliënt vrijuit praten over hun gezondheidsklachten en zorgen. Deze informatie, samen met je observaties, kan je waardevolle aanwijzingen geven over de oorzaken van de onevenwichtigheden.
Vraag ook goed door als er belangrijke informatie gegeven wordt. Stel een cliënt geeft aan moeite te hebben met de stoelgang omdat deze niet elke dag komt vraag dan door. Hoe lang is dit al? Had je voorheen wel een goede Ayurvedische drol (rijpe banaan, bruin, niet te zacht en niet te hard)? Je kunt een ontlastingskaart maken met alle soorten ontlasting erop en de cliënt vragen aan te wijzen hoe het was en hoe het nu is. Die informatie verzamel je.
Leer de kennis van de pols en tong
Je kunt hier veel interessante informatie uit halen. Zeg ook niet te snel dat je geen pols kunt voelen of dat je er slecht in bent. Deel je observaties niet met anderen en zeker niet met de cliënt maar gebruik het voor het maken van een goed onderbouwd behandelplan. Het is goed om de pols en de tong observaties altijd mee te nemen. Zo hou je jezelf actief in het oefenen en werken met deze methodes. Oefen regelmatig om de verschillende polskwaliteiten te leren, herkennen en interpreteren. Leg jezelf niet te veel druk op, als de pols je iets kan vertellen is dat mooi, lukt dat een keer niet? Geen punt, je hebt immers nog vele manieren om tot een goed behandelplan te komen. Alleen al door naar de tong te kijken, krijg je veel meer informatie dan de te zien is op de tong zelf. Hoe steekt iemand de tong uit, hoe ruikt de adem van je cliënt, is er veel slijm of ziet het er erg droog uit? Daar kun je wat mee!
Maak gebruik van de vijf zintuigen
Ayurveda maakt gebruik van de vijf zintuigen om een diagnose te stellen. Observeer niet alleen, maar gebruik ook je reukzin, tastzin, gehoor en smaak om aanvullende informatie te verzamelen. Let bijvoorbeeld op de geur van de adem, de textuur van de huid en de klank van de stem.
Blijf jezelf bijscholen
Ayurveda is een diepgaande wetenschap en er valt altijd meer te leren. Blijf jezelf bijscholen door boeken te lezen, seminars bij te wonen en in contact te blijven met andere Ayurvedische professionals. Door je kennis voortdurend uit te breiden, kun je je diagnosevaardigheden blijven verbeteren. Vergeet niet dat artsen in India meer dan 5.5 jaar fulltime studeerden en daarna in de leer gingen bij hun teacher of senior. De enorme hoeveelheid uren aan kennis die zij hebben opgedaan halen wij in het Westen in 1 leven vaak niet. Dus denk nooit dat je er al bent, Ayurveda houd nooit op.
Door deze tips en technieken toe te passen, kun je je Ayurvedische diagnosevaardigheden verfijnen en je therapeutische werk naar een hoger niveau tillen. Onthoud dat oefening en ervaring ook een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van deze vaardigheden. Blijf geduldig en volhardend, en je zult merken dat je steeds beter wordt in het begrijpen en behandelen van je cliënten.
Oefendagen in Ayurdaay
Wil je graag je Ayurvedische diagnosevaardigheden verder ontwikkelen? Bij Ayurdaay organiseren we speciale oefendagen voor therapeuten zoals jij. Tijdens deze praktijkgerichte dagen kun je onder begeleiding van ervaren professionals je vaardigheden verfijnen en nieuwe inzichten opdoen. Je pas je kennis in de praktijk toe en oefent met het observeren van cliënten, het interpreteren van pols- en tongobservaties, en het gebruik van de vijf zintuigen voor een diepgaande diagnose. Door actief te oefenen en te leren van experts op het gebied van Ayurveda, zul je meer vertrouwen en bekwaamheid ontwikkelen in je therapeutische werk.
Meld je vandaag nog aan voor onze oefendagen in Ayurdaay. Ons lesweekend “Open consult lesdagen” met dr. Amruta in Ayurdaay van 7 en 8 oktober is VOL, maar je kunt contact met ons opnemen voor info over de nieuwe datum via de mail.