Skip to main content

Paneer, ook wel bekend als Indiase kaas, is een veelgebruikt en veelzijdig ingrediënt in de Indiase keuken. Het is eenvoudig om zelf paneer te maken met slechts twee ingrediënten. Hier is een stap-voor-stap gids om je te laten zien hoe.

Benodigdheden:

  • 1 liter volle melk
  • 2-3 eetlepels citroensap of witte azijn

Stappen:

Stap 1: Melk verhitten

Giet 1 liter volle melk in een grote pan en zet deze op laag tot middelhoog vuur. Roer af en toe om te voorkomen dat de melk aanbrandt.

Stap 2: Melk koken

Breng de melk aan de kook terwijl je blijft roeren om te voorkomen dat het overkookt.

Stap 3: Citroensap toevoegen

Zodra de melk begint te koken, voeg je langzaam 2-3 eetlepels citroensap of witte azijn toe. Blijf voorzichtig roeren terwijl je het citroensap toevoegt.

Stap 4: Kaas scheiden

Binnen enkele seconden zul je zien dat de melk begint te schiften en zich scheidt in witte klonten (de kaas) en een groenige vloeistof (wei). Dit is het teken dat de paneer begint te vormen.

Stap 5: Kaas uitlekken

Schakel het vuur uit en laat de kaas en wei enkele minuten rusten. Plaats een fijne zeef of kaasdoek over een kom en giet de inhoud van de pan erin om de kaas te scheiden van de wei.

Stap 6: Spoelen

Spoel de kaas onder koud stromend water om eventuele citroensmaak te verwijderen en het afkoelingsproces te versnellen.

Stap 7: Uitlekken en vormen

Knijp zachtjes in de kaas om overtollig vocht te verwijderen. Bind de hoeken van de kaasdoek samen om de kaas in de gewenste vorm te persen. Laat het 30 minuten tot een uur uitlekken.

Stap 8: Kaas verwijderen

Haal de kaas uit de doek en snijd deze in blokjes of vormen naar keuze. Je zelfgemaakte paneer is nu klaar om te worden gebruikt in verschillende gerechten.

Paneer is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebakken, geroosterd, gegrild, gekookt of zelfs rauw in salades kan worden gebruikt. Geniet van je zelfgemaakte paneer in verschillende Indiase gerechten!