Skip to main content

Ghee, ook wel geklaarde boter genoemd, is een veelgebruikte en smaakvolle olie in de Ayurvedische keuken. Het staat bekend om zijn rijke smaak en gezondheidsvoordelen. Met slechts één ingrediënt en een paar eenvoudige stappen kun je zelf heerlijke ghee maken. Hier is een stap-voor-stap gids om je te laten zien hoe.

Benodigdheden:

Ongezouten boter (biologische boter wordt aanbevolen)

Stappen:

Stap 1: Boter smelten

Plaats de ongezouten boter in een zware pan op laag vuur. Je kunt zoveel boter gebruiken als je wilt, afhankelijk van de hoeveelheid ghee die je wilt maken.

Stap 2: Boter verhitten

Laat de boter langzaam smelten zonder te roeren. De boter zal beginnen te smelten en het water zal verdampen. Je zult bubbels en schuim op het oppervlak zien verschijnen.

Stap 3: Schuim verwijderen

Blijf de boter in de gaten houden terwijl het suddert. Na verloop van tijd zal het schuim op het oppervlak dikker worden en beginnen te zakken. Gebruik een lepel om het schuim voorzichtig van het oppervlak te scheppen en weg te gooien. Dit schuim bestaat voornamelijk uit water en melkeiwitten.

Stap 4: Gouden kleur

Terwijl het schuim verwijderd wordt, zal de boter een mooie gouden kleur krijgen. Je zult ook een heerlijke geur van geklaarde boter opmerken.

Stap 5: Afgieten

Zodra de boter een rijke gouden kleur heeft bereikt en er geen schuim meer is, haal je de pan van het vuur. Laat het een paar minuten afkoelen.

Stap 6: Afgieten en filteren

Gebruik een fijne zeef, kaasdoek of koffiefilter om de geklaarde boter in een schone pot of glazen container te gieten. Dit zorgt ervoor dat eventuele resterende melkdeeltjes worden verwijderd.

Stap 7: Afkoelen en gebruiken

Laat de ghee volledig afkoelen. Na afkoeling zal het een dikke, romige textuur hebben. Bewaar het op kamertemperatuur of in de koelkast, afhankelijk van je voorkeur. Ghee heeft een lange houdbaarheid en kan worden gebruikt om te koken, te bakken en als smaakmaker.

Zo eenvoudig is het om zelf heerlijke ghee te maken! Het proces kan enige tijd duren, maar de beloning is de heerlijke en aromatische geklaarde boter die je kunt gebruiken om je gerechten een heerlijke smaak en aroma te geven. Ghee is niet alleen lekker, maar wordt ook gewaardeerd om zijn voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.