Skip to main content

Waarom deze “soep”? Dit recept vraagt om wat uitleg. Want ik begrijp dat het niet heel aantrekkelijk lijkt. Toch kan ik uit ervaring zeggen dat veel mensen deze “soep” behoorlijk zijn gaan waarderen door de jaren heen.

Vasten is in Ayurveda niet altijd wenselijk. Wat ook vaak gebeurt bij vasten is dat het lichaam afvalstoffen vrijlaat, omdat er geen voeding komt en het spijsverteringsvuur de tijd en ruimte kan pakken om eens wat op te gaan ruimen. Die afvalstoffen moet goed afgevoerd worden, anders kunnen er klachten ontstaan als hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid. Dit zijn allemaal tekenen dat het juist goed is om wat rust te geven aan het lichaam, maar het moedigt ons dan niet aan door te gaan.

Vandaar dit recept. Het water van de rijst helpt om afvalstoffen aan te laten plakken en door de zwaarte van het water neemt het de afvalstoffen mee naar beneden, naar de uitgang en belandt de rommel lekker in het toilet. Als je thuis gaat schoonmaken wil je aan het eind van de dag de rotzooi ook niet in het midden van de kamer laten liggen? Zo vindt het lichaam het ook fijn als we dat niet laten liggen maar afvoeren.

In Ayurveda wordt deze soep geadviseerd bij mensen die ziek zijn, snot hebben, diarree, koorts, griep. Allemaal tekenen dat er rommel in het lijf zit en dat mag er dan uit. Soms eten we wat meer dan nodig is, vooral rond de decembermaanden of we drinken meer dan goed voor ons is, zoals met carnaval. Geef je lichaam dan eens wat rust en drink bij elke honger een kommetje warme rijstwater met komijn en wat zout. En ja, je leest het goed: de rijst eet je niet. Deze soep kan afhankelijk van je constitutie 1 tot 3 dagen gedronken worden. Maar start eens gewoon met één dag, dat is al een fuif voor lichaam en geest.
Voel je je aan het einde van de dag trillerig, slap, emotioneel. Eindig het vasten dan met het laatste restje uit de pan waar ook wat rijst bij zit. Soms is dat voor iemand de beste oplossing. Het vasten breken met wat substantie.

Laat je ons weten hoe je het ervaren hebt?

Ingrediënten (hoeveelheden voor ongeveer 4 porties)

  • 2 liter water
  • 1 flink kop gewassen rijst (basmati)
  • 1 flinke theelepel komijnzaadjes
  • Snufje Himalaya zout

Bereidingswijze

  1. Was de rijst goed schoon in koud water.
  2. Doe de rijst in 2 liter koud water en kook tot het goed gaar is.
  3. Rooster in een pan de komijnzaadjes, wacht tot het aroma van de komijnzaadjes naar je toekomen (via geur). Voeg nu het vocht van de rijst (rijstwater) bij de komijnzaadjes en voeg er naar smaak een snuf zout bij.