Skip to main content

Een belangrijk aspect van Ayurveda is het diagnosticeren van gezondheidsproblemen door middel van observatie. Drie essentiële diagnostische methoden zijn polsdiagnose, tongdiagnose en gezichtsdiagnose. In dit artikel leer je hoe deze methoden werken en hoe ze kunnen bijdragen aan jouw gezondheid.

Polsdiagnose: de pols als spiegel van je gezondheid

Polsdiagnose, ook wel bekend als nadi pariksha, is een van de belangrijkste diagnostische methoden binnen Ayurveda. Hierbij wordt de pols gevoeld om de balans van de drie dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) te beoordelen. De dosha’s zijn energieën die verantwoordelijk zijn voor de fysiologische functies in ons lichaam.

Hoe werkt polsdiagnose?

Bij een polsdiagnose plaatst de Ayurvedische arts drie vingers op je pols: de wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Elke vinger correspondeert met een specifieke dosha. De arts let op het ritme, de sterkte en de kwaliteit van de pols.

 • Vata: Gevoeld onder de wijsvinger, deze pols is snel en onregelmatig, vergelijkbaar met het fladderen van een vlinder.
 • Pitta: Gevoeld onder de middelvinger, deze pols is krachtig en ritmisch, vergelijkbaar met de slag van een trommel.
 • Kapha: Gevoeld onder de ringvinger, deze pols is traag en stabiel, vergelijkbaar met het ritme van een zwaan.

Wat kan de pols vertellen?

Een onbalans in de dosha’s kan verschillende gezondheidsproblemen aanduiden. Bijvoorbeeld, een te snelle en onregelmatige pols kan wijzen op een Vata-onbalans, wat kan leiden tot angst en stress. Een krachtige pols kan wijzen op een Pitta-onbalans, wat kan resulteren in ontstekingen en koorts. Een trage pols kan wijzen op een Kapha-onbalans, wat kan leiden tot lethargie en gewichtstoename.

Tongdiagnose: je tong vertelt het verhaal van je interne balans

Tongdiagnose is een andere cruciale diagnostische methode in Ayurveda. De tong wordt gezien als een spiegel van het spijsverteringsstelsel en kan veel onthullen over je algehele gezondheid.

Hoe werkt tongdiagnose?

Bij tongdiagnose bekijkt de Ayurvedische arts de vorm, kleur, coating en beweging van je tong. Elke zone op de tong komt overeen met een specifiek orgaan of gebied in het lichaam.

 • Vorm: Een gezwollen tong kan wijzen op een Kapha-onbalans, terwijl een dunne tong kan wijzen op een Vata-onbalans.
 • Kleur: Een rode tong kan wijzen op een Pitta-onbalans, terwijl een bleke tong kan wijzen op een Vata- of Kapha-onbalans.
 • Coating: Een dikke, witte coating kan duiden op een Kapha-onbalans, terwijl een gele coating kan wijzen op een Pitta-onbalans.
 • Beweging: Een trillende tong kan wijzen op een Vata-onbalans.

Wat kan de tong vertellen?

De tong kan aanwijzingen geven over je spijsvertering, voedingspatroon en de aanwezigheid van toxines (ama) in je lichaam. Een gezonde tong is roze, heeft een dunne witte coating en beweegt soepel. Afwijkingen kunnen wijzen op problemen zoals slechte spijsvertering, voedingsdeficiënties of interne ontstekingen.

Gezichtsdiagnose: je gezicht als kaart van je gezondheid

Gezichtsdiagnose, of mukh pariksha, is de praktijk van het beoordelen van de gezondheid door het observeren van het gezicht. In Ayurveda wordt aangenomen dat verschillende delen van het gezicht corresponderen met verschillende organen en lichaamsfuncties.

Hoe werkt gezichtsdiagnose?

Bij gezichtsdiagnose kijkt de Ayurvedische arts naar de kleur, textuur en expressie van de huid, evenals de ogen, lippen en neus.

 • Ogen: Rode ogen kunnen wijzen op een Pitta-onbalans, terwijl droge ogen kunnen wijzen op een Vata-onbalans.
 • Huid: Een vettige huid kan wijzen op een Kapha-onbalans, terwijl een droge huid kan wijzen op een Vata-onbalans.
 • Lippen: Gebarsten lippen kunnen wijzen op uitdroging en een Vata-onbalans, terwijl rode lippen kunnen wijzen op een Pitta-onbalans.
 • Neus: Een rode neus kan wijzen op hartproblemen, terwijl een bleke neus kan wijzen op bloedarmoede.

Wat kan het gezicht vertellen?

Het gezicht kan subtiele tekenen van interne disbalans weergeven voordat deze zich manifesteren als ernstige gezondheidsproblemen. Door gezichtsdiagnose kan de Ayurvedische arts vroege waarschuwingssignalen oppikken en preventieve maatregelen voorstellen.

De kracht van Ayurvedische diagnose

Polsdiagnose, tongdiagnose en gezichtsdiagnose bieden waardevolle inzichten in je gezondheid vanuit een holistisch perspectief. Door deze methoden te gebruiken, kunnen Ayurvedische artsen niet alleen bestaande gezondheidsproblemen identificeren, maar ook potentiële problemen voorkomen door de balans van de dosha’s te herstellen.

Ayurveda moedigt je aan om naar je lichaam te luisteren en subtiele signalen op te merken die kunnen wijzen op disbalans. Door regelmatig Ayurvedisch onderzoek te ondergaan, kun je proactief werken aan je gezondheid en welzijn.

Versterk jouw diagnostische vaardigheden met Ayurdaay!

Ontdek de kunst van polsdiagnose, tongdiagnose en gezichtsdiagnose. Tijdens onze opleiding tot Ayurveda Therapeut krijg je de kans om deze essentiële diagnostische vaardigheden te leren en te perfectioneren.

Waarom kiezen voor Ayurdaay?

Bij Ayurdaay bieden we een uitgebreide en diepgaande opleiding die zich richt op het ontwikkelen van je diagnostische vaardigheden door middel van observatie en analyse. Onze opleiding is zorgvuldig ontworpen om je de kennis en praktische ervaring te geven die je nodig hebt om een succesvolle Ayurveda Therapeut te worden.

In het kort:

 • Opleiding: Ayurveda Therapeut
 • Duur: 300 uur, verspreid over 15 maanden
 • Locaties: Hengelo, Groningen, Leeuwarden en Amersfoort
 • Start eerstvolgende opleiding: Alle data zijn te vinden op deze pagina
 • Lesgeld: zie overzicht op onze website
 • Niveau: HBO-niveau
 • Accreditaties: VBAG | VIV | NVST, geaccrediteerd door KTNO (K8999)
 • Studiemethode: Klassikaal, Nederlandstalige lessen (Engelstalig in geval van Indiase docenten)

Onze opleiding omvat alle in het artikel genoemde diagnostische vaardigheden, die we zorgvuldig over de gehele cursus hebben verdeeld. Dit betekent dat je vanaf het begin tot het einde van de opleiding continu werkt aan het verbeteren en verfijnen van je technieken in polsdiagnose, tongdiagnose en gezichtsdiagnose.

Waarom kiezen voor een opleiding bij Ayurdaay?

Onze klassikale, voornamelijk Nederlandstalige lessen worden gegeven door ervaren docenten die hun diepgaande kennis en praktische ervaring met jou delen. Bovendien bieden we onze opleidingen aan op verschillende locaties, zodat je altijd een cursus bij jou in de buurt kunt volgen.

Meld je vandaag nog aan en zet de eerste stap naar een deskundige toekomst in de diagnostiek!

Bij Ayurdaay geloven we in de kracht van Ayurvedische diagnose en willen we jou helpen om deze waardevolle vaardigheden te ontwikkelen. Schrijf je nu in en investeer in jouw professionele groei en gezondheid.

Wij kijken ernaar uit om samen te werken aan jouw succes als Ayurveda Therapeut!