Skip to main content

Lage rugpijn (LBP) is een symptoom dat iemand minstens één keer in zijn leven ervaart. Het is de meest voorkomende klacht bij huisartsen. De aard van de pijn kan variëren van een milde, doffe pijn tot een ernstige, kwellende, slopende pijn die de persoon sociaal, mentaal, fysiek en financieel beïnvloedt.

Het vereist deskundigheid om de oorzaak van LBP vast te stellen, omdat het een zelflimiterende mechanische LBP (Lumbago) kan zijn of vanwege een gecompliceerde systemische ziekte of soms zelfs vanwege een gezwel. In 2-8% van de gevallen ontwikkelt zich een chronische fysieke handicap. Dat maakt de evaluatie en behandeling van LBP van groot belang.

LBP komt vaker voor in de jongere leeftijdsgroep, maar is ernstiger in de oudere leeftijdsgroep. Enkele risicofactoren zijn: zwaar tillen, verkeersongeval/trauma-letsel aan de wervelkolom, obesitas, lang zitten en staan. Hierdoor kunnen de wervels en tussenwervelschijven beschadigd raken of kunnen de spieren en gewrichtsbanden van de wervelkolom overbelast raken.

Kati Shoola en Kati Graha zijn de twee aandoeningen die de ayurvedische parallellen vormen met LBP. Bij Kati Shoola overheerst de pijn (Vata), die meestal toeneemt naarmate de dag vordert of na het verrichten van werk en afneemt bij rust. Bij Kati Graha is stijfheid (Kapha) de overheersende klacht is die meestal ‘s ochtends vroeg na het opstaan uit bed optreedt en afneemt naarmate de dag vordert.

Bij de behandeling wordt rekening gehouden met de overheersende Dosha, d.w.z. Vata, voornamelijk Vyana Vayu en Apana Vayu moet worden gecorrigeerd. Je moet ook de betrokkenheid van Kapha begrijpen – Avalambaka Kapha die gelokaliseerd is in elk gewricht van ons lichaam. Pijn benadrukt de betrokkenheid van Vata en stijfheid benadrukt Kapha-dosha. Deze fijnere details helpen ons om de behandeling effectiever te plannen.

Klinisch benaderen we de aandoening met behulp van:

Inwendige medicatie

 • decoctie: Amritotara Kashaya, Gandharvahastadi Kashaya, Rasnaerandadi Kashaya, Sahacharadi Kashaya enz.
 • tabletten: Chitrakadi Vati, Yogaraja Guggulu, Kaishore Guggulu, Gokshuradi Guggulu, Vishamushti Vati enz.
 • poeders: Ashta Churna, Avipathikara Churna
 • oliën: Hingutriguna Taila, Ksheerabala 101, Gandha Taila
 • lehya: Manibhadra Guda, Madhusnuhi Rasayana

Pancha karma behandelingsmodaliteiten

 • Snehana: Abhyanga, Matra Basti
 • Swedana: Nadi Sweda, Churna Pinda Sweda, Jambira Pinda Sweda, Patra Pinda Sweda, Shali Pinda Sweda
 • Lepa: Marmani Lepa, Kottamchukadi Lepa, Grihadhoomadi Lepa
 • Virechana: Nitya Virechana, Kramatha Virechana
 • Basti: Erandamoola Niruha Basti, Yapana Basti, Madhutailika Basti
 • Speciale procedures: Agni Karma, Kati Basti

De bovengenoemde formulering en behandeling worden voorgeschreven met het doel om de Agni te verhogen, Vata Anulomana te geven om Apana Vayu te reguleren, ontstekingsremmend, pijnstillende werking en ook om de structuur te versterken door de Avalambaka Kapha te verhogen om letsel in de toekomst te voorkomen.

Online lezing met dr. Tony (Engelstalig)

Dr. Tony, een gerenommeerde expert in Ayurveda Kayachikitsa en associate professor aan Sharada Ayurveda Medical College, Mangalore, zal een online lezing geven over lage rugpijn. Deze lezing is gratis voor alle studenten van Ayurdaay en wordt gegeven in het Engels.

Lage rugpijn (LBP) is een veelvoorkomend probleem dat velen van ons ervaren. Het is niet alleen ongemakkelijk, maar kan ook een ernstige impact hebben op ons dagelijks leven. Dr. Tony zal zijn uitgebreide kennis delen over de oorzaken, symptomen en behandelingen van LBP volgens de principes van Ayurveda.

De lezing vindt plaats op 24 maart van 9.30 tot 11 uur via Zoom. Dit is een waardevolle kans om direct van een expert te leren en inzichten te krijgen over hoe Ayurveda kan helpen bij het beheersen en behandelen van lage rugpijn.

Stuur een e-mail naar info@ayurdaay.com om je aan te melden en ontvang een Zoom-link om deel te nemen aan de lezing. Zorg ervoor dat je agenda vrij is op 24 maart, want deze sessie wil je niet missen.

Als student van Ayurdaay heb je het voordeel om gratis deel te nemen aan deze lezing. Voor externe deelnemers geldt een toegangsprijs van 15 euro. Dus nodig gerust je vrienden en familie uit om deel te nemen aan deze waardevolle sessie.

Mis deze kans niet om meer te leren over het beheersen van lage rugpijn met behulp van Ayurveda. We kijken ernaar uit om je allemaal online te zien op 24 maart!