Skip to main content

Kinderen vormen de toekomst en het is van vitaal belang om hun immuunsysteem te versterken om hen te beschermen tegen ziekten en een gezonde ontwikkeling te bevorderen. In de Ayurveda is er een speciale tak genaamd Kaumarabrithya die zich richt op verschillende kinderziekten, de behandeling ervan en een gezonde opvoeding van kinderen. Laten we eens kijken naar hoe Ayurveda het immuunsysteem van kinderen versterkt.

De ontwikkeling van het immuunsysteem

Het immuunsysteem begint zich te ontwikkelen vanaf de kindertijd, een proces dat begint met Balya avastha. Met veranderingen in levensstijl en blootstelling aan vervuiling en chemicaliën worden kinderen echter steeds meer blootgesteld aan ziekteverwekkers. Daarom is het cruciaal om hun immuunsysteem te versterken.

Rasayana therapie: immunomodulatie op zijn best

Een van de belangrijkste specialiteiten van Ayurveda, genaamd Rasayana-therapie, speelt een cruciale rol bij het versterken van het immuunsysteem. Deze therapieën werken op verschillende niveaus, waaronder het stimuleren van de spijsvertering en het verhogen van de opname van voedingsstoffen uit voedsel.

Voedingsinterventie voor pasgeborenen

Ayurveda beveelt verschillende voedingsinterventies aan voor pasgeborenen, bekend als Jata Karma Samskara. Deze omvatten:

Eerste drie dagen

  • eerste dag: mengsel van honing en ghee voor immuunstimulatie.
  • tweede dag: ghee en medicinale kruidenbad.
  • derde dag: colostrum van moedermelk, ghee en honing.

Zesde maand

  • Phala Prashana: introductie van fruit om aan de voedingsbehoeften te voldoen.

Deze interventies helpen bij het moduleren van het immuunsysteem en dragen bij aan de ontwikkeling van intellect, spijsvertering, kracht en immuniteit.

Kruiden voor immunomodulatie

Verschillende kruiden spelen een belangrijke rol bij het moduleren van het immuunsysteem, waaronder:

Brahmi (Bacopa monnieri)
Vacha (Acorus calamus)
Shankapushpi (Convolvulus pluricaulis)
  • Brahmi (Bacopa monnieri)
  • Vacha (Acorus calamus)
  • Shankapushpi (Convolvulus pluricaulis)
  • Bala (Sida cordifolia)
  • Kushta (Saussurea lappa)
  • Shatavari (Asparagus racemosus)
Bala (Sida Cordifolia)
Kushta (Saussurea lappa)
Shatavari (Asparagus racemosus)

Deze kruiden zijn van onschatbare waarde voor het bevorderen van intellect, geheugen, energie en immuniteit bij kinderen.

Conclusie

Het is van het grootste belang om het immuunsysteem van kinderen te versterken, vooral in de wereld van vandaag waarin ze worden blootgesteld aan verschillende ziekteverwekkers. Met behulp van Ayurvedische benaderingen zoals Rasayana-therapie en voedingsinterventies kunnen we een gezonde basis leggen voor de toekomstige generaties.