Skip to main content

Als ayurveda-therapeut bied je ondersteuning en behandelingen om lichamelijke, mentale en spirituele gezondheid bij je cliënten te bevorderen. Maar wat gebeurt er wanneer je zelf te maken krijgt met stress en burn-out? Het is belangrijk om te erkennen dat het zorgen voor anderen ook betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen. In dit artikel delen we waardevolle tips en ayurvedische benaderingen om als ayurveda-therapeut stress te verminderen en burn-out te voorkomen.

De uitdagingen van het werk als ayurveda-therapeut

Als ayurveda-therapeut ben je betrokken bij het bieden van ondersteuning en behandeling aan je cliënten. Dit werk kan zowel voldoening als uitdagingen met zich meebrengen. Je bent constant bezig met het luisteren naar de behoeften van anderen, het analyseren van hun constitutie, en het ontwikkelen van behandelplannen. Het kan emotioneel belastend zijn om anderen te zien worstelen met hun gezondheid en welzijn, vooral als je een sterke wens hebt om hen te helpen.

De impact van stress op ayurveda-therapeuten

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de impact van stress op je eigen gezondheid. Werkgerelateerde stress kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en een verminderde concentratie. Wanneer deze symptomen onbeheerd blijven, kunnen ze leiden tot een burn-out, waarbij je je uitgeput en emotioneel uitgeput voelt. In Nederland is Ayurveda sterk groeiend, wellicht dat er nu nog niet veel therapeuten stress ervaren van hun werk, maar naarmate Ayurveda groeit zullen er steeds meer consulten en aanvragen komen. Het is belangrijk om daar al bij stil te staan. Als je jezelf goed kent en weet wat je aankunt je daar je agenda op aanpassen. In de tijd dat ik zelf in India werkte, ervaring op deed was het flink doorpakken, de werktijden waren nogal royaal. Het aanbod was ook niet te overzien (voor mij dan). Er konden zo tientallen cliënten op de stoep staan, zitten, liggen. Daar moest ik als westerling wel even aan wennen, geen planning of agenda maar een hele groep mensen die allemaal op consult kwamen. Dat hebben wij hier in Nederland (nog) niet. Dus therapeuten hier kunnen zelf kijken wat haalbaar is. Luister daar dan ook naar want het moet voorkomen worden dat je zelf patiënt wordt natuurlijk. 

Ayurvedische zelfzorg voor therapeuten

Ayurveda biedt waardevolle benaderingen om stress te verminderen en zelfzorg te bevorderen. Als ayurveda-therapeut kun je deze principes toepassen om in balans te blijven en je energie te behouden. Wat voor mij heel goed werkt: in tijden van stress collega’s benaderen en hulp vragen in de praktijk, langere pauzes inlassen om er even uit te gaan voor wandelingen in de natuur. Ik heb gelukkig een hond die me helpt om naar buiten te gaan. Zorg dus dat je mensen om je heen verzamelt waarmee je graag samenwerkt. Wellicht geef je zelf graag consulten en is er een collega die liever behandeld. Dan vorm je samen een prachtig team! 

Dagelijkse routine (dinacharya)

Creëer een dagelijkse routine die je ondersteunt bij het vinden van rust en stabiliteit. Zorg voor voldoende slaap, eet op vaste tijden en onderhoud een goed sociaal leven. Even met een vriend of vriendin een kop thee kan helpen om je hoofd wat leger te maken en niet alleen bezig te zijn met de medische klachten van je cliënten. Lach! Maak plezier, dat is gezond. 

Gezonde voeding

Zorg voor een gezond en voedzaam dieet dat past bij je constitutie. Vermijd stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol en focus op verse, natuurlijke voeding. Vind een biologisch-dynamische boerderij bij jou in de buurt of zoek een goed voedselplan of een biologische boer. Hoe dichter bij de bron je je voedsel haalt, hoe beter. Goed voor jou en de boer!

Yoga en meditatie

Integreer dagelijkse yogabeoefening en meditatie om je geest te kalmeren en innerlijke rust te bevorderen. Is dit niet jou ding: wandelen, fietsen, zingen is ook heel goed! We moeten altijd kijken wat het beste bij je past. 

Ayurvedische massages

Onderga regelmatig ayurvedische massages om spanning in je lichaam te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren. Als Ayurveda Therapeut ken jij vast de beste masseur bij jou in de buurt! 

Kruiden en supplementen

Overweeg het gebruik van ayurvedische kruiden en supplementen die helpen bij het verminderen van stress en het versterken van je immuniteit. Ook als zorgverlener is het goed om je eigen gezondheid te blijven updaten. Ga eens per jaar eens een check-up doen bij een Ayurveda arts en werk aan je eigen verbeterpunten. 

Leer grenzen stellen

Als ayurveda-therapeut heb je een groot hart en een diepe wens om anderen te helpen. Maar het is essentieel om grenzen te stellen om je eigen welzijn te beschermen. Leer “nee” zeggen als je voelt dat je te veel hooi op je vork neemt. Zorg ervoor dat je voldoende tijd en ruimte voor jezelf hebt om op te laden.

Zoek ondersteuning

Het is belangrijk om niet bang te zijn om hulp te zoeken als je merkt dat je stressniveaus te hoog zijn. Praat met collega’s, vrienden of familie over je gevoelens en uitdagingen. Professionele ondersteuning, zoals counseling of therapie, kan ook waardevol zijn om je te helpen omgaan met stress en burn-out.

Preventie is de sleutel

Het voorkomen van burn-out is essentieel voor het behoud van een gezonde balans als ayurveda-therapeut. Zorg voor jezelf en blijf bewust van je eigen welzijn. Door regelmatig zelfzorgpraktijken toe te passen en tijd te nemen voor jezelf, kun je stress en burn-out voorkomen. Hier zijn enkele aanvullende tips om preventief te handelen:

Prioriteiten stellen

Leer prioriteiten te stellen en focus je op de belangrijkste taken. Probeer niet alles tegelijkertijd te doen, maar neem de tijd om je te concentreren op één ding tegelijk.

Ondersteuningsnetwerk

Bouw een ondersteuningsnetwerk op met collega’s, vrienden en medestudenten. Het delen van ervaringen en gevoelens met anderen kan helpen om stress te verminderen en je gemoedsrust te herstellen.

Beweging en natuur

Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging en breng tijd door in de natuur. Een wandeling in de natuur of een ontspannende yoga-sessie kan wonderen doen voor het verminderen van stress.

Ademhalingsoefeningen

Leer diepe ademhalingstechnieken om je zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen. Een rustige ademhaling helpt je om in het moment te zijn en je geest te ontspannen.

Tijd voor jezelf

Neem regelmatig tijd voor jezelf om te ontspannen en te genieten van activiteiten die je energie geven. Dit kunnen hobby’s zijn, het lezen van een boek of gewoon rustig zitten en mediteren.

Reflectie

Neem de tijd om te reflecteren op je werk en hoe je je voelt. Identificeer bronnen van stress en kijk hoe je ze kunt verminderen of vermijden.

Het is belangrijk om te onthouden dat je als ayurveda-therapeut een waardevolle bijdrage levert aan het welzijn van anderen. Maar om anderen te kunnen helpen, moet je eerst voor jezelf zorgen. Door actief bezig te zijn met zelfzorg en preventie, kun je jouw eigen welzijn behouden en optimaal functioneren als ayurveda-therapeut.

Aandacht voor burn-out tijdens de opleiding bij Ayurdaay

Tijdens de opleiding zal er een Ayurvedische burn-outcoach lesgeven. Dit jaar zal dat tijdens de stage zijn. De burn-outcoach zal die dag een combinatie maken van theorie en praktijk want Ayurveda heeft een royaal aanbod aan behandelingen en adviezen voor cliënten met burn-out klachten. Voor onze studenten is deze kennis altijd extra goed, want dan kunnen ze zelf voorkomen dat ze met deze klachten te maken krijgen. Want dat is Ayurveda eigenlijk: preventie!