Skip to main content

De kracht van bewegen, yoga en meditatie in Ayurveda

Als Ayurveda-therapeut ben je bekend met de holistische benadering van gezondheid en welzijn. Je begrijpt dat het evenwicht tussen lichaam, geest en ziel essentieel is voor een gezond en vervuld leven. Naast het gebruik van kruiden, voeding en lichaamsbehandelingen speelt ook de integratie van bewegen, yoga en meditatie een belangrijke rol in het behandelplan van een Ayurveda-therapeut. In dit artikel zullen we de waarde van bewegen, yoga en meditatie in Ayurveda verkennen en ontdekken hoe je deze kunt integreren in jouw praktijk.

Bewegen: Verschillende bewegingsvormen

Omdat Yoga en Ayurveda vaak in één zin genoemd worden, denken veel mensen dat Ayurveda alleen adviezen geeft op het gebied van Yoga. Dit is niet het geval. Voor elke dosha zijn er bepaalde bewegingsvormen die aangemoedigd worden. Rustige houdingen, dansen, tai-chi, wandelen, zwemmen zijn prachtige vormen van bewegen die goed zijn voor iedereen en met name voor vata. Voor pitta kiezen we vaak wat meer passende bewegingsvormen, zo houdt Pitta van winnen en competitie, daar moet je als therapeut aan tegemoetkomen. Pitta personen halen geen voldoening aan alleen maar meedoen aan een spel of wedstrijd als het doel niet “winnen” is. Laat deze mensen dus eerst hun energie stoppen in een wedstrijdje winnen en druk ze op het hart dan de rustige nazorg ook belangrijk is en dan bv in de vorm van een massage na het sporten of in ontspanning liggen, op rustige muziek dansen. Kapha zou zelf niet vaak kiezen voor intensief sporten. Zij moeten gestimuleerd of geënthousiasmeerd worden. Omdat kapha vaak wat zwaarder en langzamer is, adviseren we om bewegen goed op te bouwen. Als je ze adviseert gelijk 5 km te hardlopen, is de kans op blessure te groot. Dus dan kies je eerst met een stappenteller een wandeltraining en dan ga je rustig overstappen op meer beweging in de vorm van fietsen, stevig wandelen, lange afstand lopen etc.  

Yoga: Het versterken van het lichaam en de geest

Yoga, een oude praktijk die zich richt op het verbinden van lichaam, geest en ademhaling, biedt talloze voordelen voor zowel de therapeut als de cliënt. Als therapeut kun je yoga gebruiken als een middel om zelf in balans te blijven, je energie te reguleren en je bewustzijn te vergroten. Door regelmatige beoefening van yoga kun je jouw eigen gezondheid en welzijn optimaliseren, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op jouw vermogen om anderen te behandelen.

Daarnaast kan het aanbevelen van specifieke yogahoudingen (asana’s), ademhalingstechnieken (pranayama) en ontspanningsoefeningen aan jouw cliënten bijdragen aan hun helingsproces. Yoga helpt bij het versterken van het lichaam, het vergroten van de flexibiliteit en het verminderen van stress. Door yoga-oefeningen in het behandelplan op te nemen, kun je jouw cliënten ondersteunen bij het herstel van hun gezondheid en het behouden van een gebalanceerd leven.

Tijdens de Ayurveda Opleiding bij Ayurdaay komt dan ook het onderdeel “ayur-yoga” aan bod. Dit is geen officiële yoga-vorm maar het verwijst naar de juiste houdingen die passen bij de dosha’s en er wordt ook ingezet op oefeningen voor verstoorde subdosha’s. 

Meditatie: Innerlijke rust en bewustzijn

Meditatie is een krachtige tool om innerlijke rust en bewustzijn te bevorderen. Het stelt ons in staat om de geest te kalmeren, negatieve gedachten los te laten en in contact te komen met ons diepste zelf. Als Ayurveda-therapeut kun je meditatie beoefenen als een dagelijkse zelfzorgroutine om jouw eigen welzijn te ondersteunen en om in verbinding te blijven met de kernprincipes van Ayurveda.

Bovendien kun je meditatie aanbevelen aan jouw cliënten als een aanvullende praktijk om stress te verminderen, de geest te ontspannen en een emotionele balans te bevorderen. Het kan hen helpen om dieper contact te maken met hun lichaam, emoties en innerlijke wijsheid. Door meditatie op te nemen in het behandelplan, geef je jouw cliënten de tools om zelfbewustzijn te ontwikkelen en te streven naar een staat van innerlijke harmonie en vrede. Bouw deze oefeningen in alle rust op. Iemand met een hoofd vol ideetjes en drukte in stilte te krijgen, doe je niet door ze te vertellen 15 minuten stil te zijn. Een vata kun je naar een kaars laten kijken en te focussen op de ademhaling. Gedachten mee te geven aan de wind. Een pitta kan baat hebben bij het herhalen van een niet te eenvoudige mantra (dan kan er na prestatie rust ontstaan). Kapha heeft wellicht meer belang bij een wandelmeditatie in het bos of aan de zee. Als een kapha al heel rustig en kalm is, dan is karma-yoga vaak een betere vorm van mediteren. Ook een heel mooie voor kapha is om zelfzorg als meditatie opdracht mee te geven. Kapha zorgt graag voor een ander, maar vergeet zichzelf. Als zij dan met aandacht groente of groenten mogen snijden in de ochtend, dan doen zij een rustgevende activiteit en hebben gelijk de voorbereidingen gedaan voor de warme maaltijden voor die dag. 

Integratie in de praktijk

Het integreren van bewegen, yoga en meditatie in jouw behandelplan als Ayurveda-therapeut kan op verschillende manieren worden gedaan. Hier zijn enkele suggesties:

Zelfbeoefening: 

Maak een goed en regelmatig ochtendprogramma voor jezelf, zo ontwikkel je een goede dinacharya (Ayurvedische ochtendroute) Dit zal jouw eigen welzijn bevorderen en je in staat stellen om vanuit een gebalanceerde staat te werken.

Aanbeveling aan cliënten: 

Identificeer welke vormen van bewegen, yoga en meditatie het meest geschikt zijn voor jouw cliënten op basis van hun constitutie en gezondheidsbehoeften. Moedig hen aan om deze praktijken thuis te beoefenen en geef duidelijke instructies en begeleiding.

Geïntegreerde sessies: 

Overweeg om beweging, yoga- en meditatietechnieken op te nemen in jouw consulten. Dit kan het begin of einde van de sessie zijn om de cliënt te helpen ontspannen, of je kunt specifieke oefeningen integreren om de effectiviteit van de behandeling te vergroten.

Vind balans en harmonie

Als Ayurveda-therapeut speel jij een waardevolle rol in het begeleiden van anderen naar een staat van balans en harmonie. Door beweging, yoga en meditatie te integreren in jouw behandelplan, versterk je de effectiviteit van jouw praktijk en bied je holistische ondersteuning aan jouw cliënten. Zorg ervoor dat je zelf toegewijd bent aan deze praktijken en laat jouw eigen welzijn stralen. Zo kun je anderen inspireren om een leven van welzijn en balans te omarmen.