Skip to main content

Het menselijk lichaam is een complex systeem waarin talloze processen plaatsvinden om ons gezond en vitaal te houden. Een van de essentieelste processen is de spijsvertering, waarbij voedsel wordt afgebroken en omgezet in voedingsstoffen die ons lichaam kan gebruiken. Volgens Ayurveda wordt de spijsvertering onderverdeeld in verschillende stadia, elk met zijn eigen unieke kenmerken en functies.

De eerste fase: Madhura avastha paka

Het spijsverteringsproces begint zodra je de eerste hap voedsel neemt en je speeksel in contact komt met het voedsel. Speeksel bevat enzymen die suikers afbreken, wat de reden is waarom deze fase de “zoete” fase wordt genoemd. Het afgebroken voedsel wordt verteerd tot eenvoudige suikers die door het lichaam worden opgenomen.

De tweede fase: Amla avastha paka

Na de zoete fase neemt het zoutzuur in de maag het over en begint het met het afbreken van eiwitten in het voedsel. Deze fase staat bekend als de “zure” fase vanwege de activiteit van het zoutzuur in de maag.

De derde fase: Lavana avastha paka

In de zoute fase wordt het voedsel vermengd met gal en alvleeskliersappen om verder te worden afgebroken. Dit proces omvat samentrekkingen van de maag en de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten.

De vierde fase: Katu avastha paka

Deze fase, bekend als de “scherpe” fase, vindt plaats in het jejunum (tweede deel van de dunne darm) en omvat de vertering van voedsel met behulp van enzymen. De activiteit is scherp en subtiel, met af en toe een hitte-element.

De vijfde fase: Tikta avastha paka

In de “bittere” fase wordt het voedsel verder verteerd in de dunne darm met behulp van lucht- en ruimte-energieën van het lichaam. Dit proces omvat peristaltische bewegingen die het voedsel door de darmen duwen.

De zesde fase: Kashya avastha paka

De laatste fase van de spijsvertering, de “samentrekkende” fase, omvat de eliminatie van afvalstoffen uit het lichaam. Deze fase wordt gekenmerkt door verdere peristaltische bewegingen en de vorming van ontlasting.

Het belang van deze fasen

Elk van deze fasen speelt een cruciale rol bij het verteren en absorberen van voedingsstoffen uit ons voedsel. Door elk van deze fasen te doorlopen, kan ons lichaam alle noodzakelijke voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen verwijderen. Een verstoring in een van deze fasen kan leiden tot spijsverteringsproblemen en een slechte opname van voedingsstoffen.

De drie fasen van de spijsvertering door het spijsverteringskanaal

Naast de zes fasen van de spijsvertering zijn er ook drie hoofdfasen van de spijsvertering door het spijsverteringskanaal:

  1. Mond en bovenbuik: deze fase wordt geassocieerd met kapha en omvat het mengen van voedsel met speeksel om het te verzachten en te bevochtigen voor een goede vertering.
  2. Lagere maag en dunne darm: in deze fase wordt voedsel verder afgebroken door enzymen uit de alvleesklier. Onevenwichtigheden in dit stadium kunnen leiden tot brandend maagzuur en zure reflux.
  3. Dikke darm: dit stadium omvat de eliminatie van afvalstoffen uit het lichaam. Een opgeblazen gevoel en gas kunnen wijzen op problemen in dit stadium van de spijsvertering.

De verschillende stadia van de spijsvertering volgens Ayurveda zijn essentieel voor een goede gezondheid en welzijn. Door ons bewust te zijn van deze fasen en aandacht te besteden aan ons spijsverteringsproces, kunnen we ons lichaam ondersteunen en balans creëren in ons algehele welzijn.