Skip to main content

inleiding: de basisprincipes van Ayurveda

Ayurveda, een van de oudste geneeswijzen ter wereld, kent een rijke traditie en filosofie. Centraal hierin staan de drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Als je overweegt om een Ayurveda-therapeut te worden of gewoon meer wilt weten over deze fascinerende benadering van gezondheid en welzijn, dan is het begrijpen van de dosha’s essentieel.

Wat zijn dosha’s?

Dosha’s zijn fundamentele energieën of principes die aanwezig zijn in het menselijk lichaam en de natuurlijke wereld. Ze zijn opgebouwd uit de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze dosha’s beïnvloeden niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook onze mentale en emotionele toestand.

Vata: beweging en verandering

Vata wordt beheerst door de elementen lucht en ether. Mensen met een overheersende Vata-dosha zijn vaak energiek, creatief en flexibel, maar kunnen ook last hebben van angst en onrust. Ze hebben de neiging tot droge huid, en kunnen gevoelig zijn voor kou. Voeding die rijk is aan warme, vettige en zoute smaken kan helpen om Vata in evenwicht te brengen.

Pitta: transformatie en stofwisseling

Pitta wordt gedomineerd door het element vuur, met een beetje water. Als je een Pitta-type bent, ben je waarschijnlijk intelligent, goed in het nemen van beslissingen en heb je een sterke wilskracht. Echter, een teveel aan Pitta kan leiden tot irritatie en ontstekingen. Voeding die verkoelend, zoet en bitter is, kan helpen om Pitta te balanceren.

Kapha: structuur en stabiliteit

Kapha bestaat uit de elementen water en aarde. Kapha-types zijn over het algemeen rustig, liefdevol en vergevingsgezind. Echter, een teveel aan Kapha kan leiden tot luiheid, overgewicht en een teveel aan slijm in het lichaam. Om Kapha in balans te brengen, kun je het beste kiezen voor lichte, droge en warme voeding.

Hoe bepaal je jouw dosha?

Een Ayurvedische diagnose begint vaak met het vaststellen van jouw primaire dosha, die wordt bepaald door een reeks vragen en fysieke onderzoeken. Dit is essentieel voor het opstellen van een persoonlijk behandelplan.

De betekenis van evenwicht

In Ayurveda is het doel om een harmonieus evenwicht te vinden tussen de dosha’s. Dit kan door middel van voeding, kruiden, massages en andere therapeutische technieken. Door te begrijpen welke dosha domineert, kun je meer gerichte keuzes maken om een gezond en evenwichtig leven te leiden.

Zin om een ayurveda therapeut te worden?

Ben je gefascineerd door de wereld van Ayurveda? Overweeg dan onze opleiding tot Ayurveda Therapeut bij Ayurdaay Nilayam – House of Ayurveda. De opleiding duurt 300 uur, verspreid over 15 maanden en we bieden diverse onderdelen aan op verschillende locaties, waaronder Hengelo, Groningen en Amersfoort.

Meld je aan voor een gratis Q&A-sessie op maandag 11 september of zaterdag 14 oktober, waarin we al je vragen beantwoorden en een korte introductie over Ayurveda en de opleiding geven.

Kies je eigen Ayurveda-reis! Volg de volledige opleiding of kies voor specifieke modules zoals voeding, kruidenleer of massage.

Voor meer informatie en aanmelding, bezoek onze website: ayurdaay.com.