Skip to main content

In dit artikel gaan we het hebben over de 16 samskara’s, een essentieel aspect van ayurvedische geneeskunde en levenswijze. Deze eeuwenoude rituelen zijn verankerd in de ayurvedische traditie en bieden een holistische benadering van het leven, van conceptie tot aan het einde van het leven. Laten we deze samskara’s verkennen en hun betekenis binnen de ayurvedische context begrijpen.

Garbhadhana: de voorbereiding op conceptie

De reis begint met garbhadhana, waarbij het zaad en de eicel worden voorbereid op conceptie. Ayurveda adviseert panchakarma als voorbereiding op de bevruchting, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de gezondheid van de moeder en de baarmoeder. Na deze reinigingskuur wordt voortplantingsweefsel gevormd, gevolgd door specifieke behandelingen zoals shirodhara en basti.

iStock-

Pumsavan: het energieritueel

In de tweede maand van de zwangerschap wordt het pumsavanritueel uitgevoerd om het kind van energie te voorzien. Dit ritueel omvat een vuurceremonie en het drinken van een speciale melkrijst door de moeder, verrijkt met mantra’s en de zegeningen van pushya nakshatra.

Siimantonayan: het vierde maandritueel

In de vierde maand van de zwangerschap wordt siimantonayan uitgevoerd, een feestelijk diner om het hart van de moeder en de baby te voeden. Hier worden de verlangens van de moeder vervuld, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de foetus.

Jaatkarma: het geboorteritueel

Na de geboorte wordt jaatkarma uitgevoerd, waarbij de baby wordt gezegend met honing en goud. Dit ritueel beschermt het kind tegen infecties en stimuleert het immuunsysteem, terwijl de eerste melk van de moeder de baby voedt.

Namakarana: de naamgevingsceremonie

Op de twaalfde dag na de geboorte krijgt de baby zijn of haar naam in de namakarana ceremonie. Deze naam wordt zorgvuldig gekozen volgens astrologische principes en moet de energie van de ouders weerspiegelen.

kalascreenshot

Karnavedh: de oorpiercing

Karnavedh, of de oorpiercing, wordt uitgevoerd om het immuunsysteem te versterken en de hormonale balans te herstellen. Goud wordt gebruikt voor de piercing, die plaatsvindt tijdens een gunstige maanfase.

Mundan: het eerste haar knippen

Mundan is een ceremonie exclusief voor jongens, waarbij het haar voor het eerst wordt geknipt. Voor meisjes wordt het knippen van het haar afgeraden vanwege de verstoring van het hormonale systeem.

Upanayana: de initiatieceremonie

De upanayana ceremonie, voor jongens van 8 jaar oud, omvat het ontvangen van de gayatri mantra en het dragen van drie draden om de zuiverheid van de drie dosha’s te behouden.

Dnyana: de ceremonie van kennis

Rond het achtste levensjaar wordt de dnyana ceremonie uitgevoerd, waarbij het kind wordt ingewijd in het pad van kennis en celibatair leeft om de reproductieve weefsels te behouden.

Samavartan: de terugkeer naar huis

Samavartan markeert de terugkeer naar huis na een periode van studie, en is een viering van volwassenheid en onafhankelijkheid.

Vivah: het huwelijk

Vivah is de viering van het gezinsleven en het creëren van sterke en gezonde relaties, gebaseerd op astrologische compatibiliteit en harmonie.

Vanaprastha: de terugtrekking in de natuur

Vanaprastha is een fase van terugtrekking in de natuur, waar men zich richt op spirituele praktijken en het vervullen van zijn levensdoel.

Sanya’s: de periode van goedheid

Sanya’s is een tijd van altruïsme en delen, waarbij men zijn ego transcendeert en zich volledig wijdt aan het dienen van anderen.

Anthishti: het stervensritueel

Tot slot is anthishti het ritueel van overgang naar de dood, waarbij het lichaam wordt geofferd aan het vuur en de ziel wordt bevrijd van aardse banden.

Conclusie

De 16 samskara’s vormen een integraal onderdeel van de ayurvedische levensstijl, die de mensheid begeleidt van conceptie tot aan het einde van het leven. Door deze rituelen te eren en te begrijpen, kunnen we ons verbinden met onze diepste spirituele essentie en een leven van welzijn en vervulling leiden.

Vond je dit artikel interessant?

Miriam heeft een boek geschreven over alle aspecten rondom het thema zwangerschap. De titel van het boek is “Zorg voor moeder en kind met ayurveda” en is te bestellen via onze webshop of via de website van de uitgever, mijnbestseller.nl.

Als je geïnteresseerd bent in gynaecologie, kun je je aanmelden voor de (Engelstalige) workshop met dr. Amruta. Klik op de afbeelding voor meer informatie (Engelstalig)