Skip to main content

In de rijke traditie van Ayurveda neemt de Basti-behandeling een speciale plaats in. Het is niet zomaar een reinigingsprocedure, maar een veelzijdige therapie die zowel voor eliminatie als voor verjonging zorgt. Als je als Ayurveda-therapeut wilt begrijpen wat Basti inhoudt, hoe je het uitvoert, en wat de voordelen ervan zijn, dan is dit artikel voor jou.

Wat is Basti?

Basti, soms ook wel aangeduid als Ayurvedische klysma, is een behandeling waarbij medicinale oliën of afkooksels via de rectale of vaginale weg worden toegediend. Deze vorm van behandeling wordt vooral gebruikt om Vata-dosha in evenwicht te brengen, maar het kan ook gunstig zijn voor mensen met Pitta- en Kapha-onevenwichtigheden.

Soorten Basti

Anuvasana Basti

Dit is een oliërende Basti. Hierbij wordt meestal een basis van sesamolie gebruikt die verrijkt kan zijn met diverse kruiden. Anuvasana Basti is vooral goed voor Vata-onevenwichtigheden en kan verjongende effecten hebben.

Niruha Basti (Kashaya basti)

In tegenstelling tot Anuvasana Basti is dit een reinigende Basti. Deze wordt uitgevoerd met kruidenafkooksels en is effectief in het verwijderen van gifstoffen en afvalproducten uit het lichaam.

Uttara Basti

Deze vorm van Basti wordt meestal gebruikt voor vrouwen met reproductieve problemen. Het kan ook nuttig zijn bij bepaalde mannelijke aandoeningen. De medicinale substanties worden via de vagina of de urethra geïntroduceerd.

Het uitvoeren van een Basti

Voorbereiding

Voordat je met de Basti begint, is het belangrijk om de cliënt te “preppen”. Dit kan door middel van een lichte massage en een kort stoombad om het lichaam klaar te maken voor de behandeling. Als door een contra-indicatie swedana niet mogelijk is, kun je creatief zoeken naar alternatieven zoals warm water kruiken. 

Toediening

Het is cruciaal om uiterst voorzichtig te zijn bij het toedienen van de olie of het afkooksel. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en dat je de juiste positie kiest voor de toediening, meestal liggend op de zij. 

De voordelen van Basti

Fysieke voordelen

  • Verlichting van constipatie en spijsverteringsproblemen
  • Verbetering van de mobiliteit van gewrichten
  • Verhoogde immuniteit

Psychologische voordelen

  • Verlichting van stress en spanning
  • Verhoogde mentale helderheid
  • Verbeterde emotionele balans

Aanbevelingen voor therapeuten

Veiligheidsmaatregelen

Zorg ervoor dat je de juiste dosering en de juiste substanties gebruikt. Het is ook belangrijk om te controleren of de cliënt allergieën heeft voor bepaalde kruiden of oliën. Uiteraard is het noodzakelijk om met hygiënische materialen te werken. 

Cliëntcommunicatie

Zorg voor een open communicatiekanaal met je cliënt. Bespreek wat hij of zij kan verwachten en hoe hij of zij zich kan voorbereiden op de behandeling.

Basti is een veelzijdige en diepgaande behandeling in de Ayurvedische geneeskunde. Als therapeut biedt het je een breed scala aan mogelijkheden om zowel fysieke als psychologische aandoeningen aan te pakken. Het heeft niet alleen een reinigende werking, maar ook een sterk verjongend effect. Door deze behandeling correct en zorgvuldig uit te voeren, kun je bijdragen aan het algehele welzijn van je cliënten.

Vond je dit een interessant artikel? Dan heb je mogelijk interesse in onze speciale Pancha Karma training voor Ayurveda Therapeuten, die van start zal gaan in 2025 (nieuwe data volgt z.s.m.). Samen met dr. Amruta bieden we een uitgebreid programma aan, bestaande uit vier dagen training in Hengelo, gevolgd door online sessies en een stage tijdens een Pancha Karma behandeling in Hengelo.

Tijdens deze intensieve training leer je alles over de toepassing en werking van Pancha Karma, waaronder basti, virechena en vamana. Ons ervaren team van artsen en docenten staat klaar om je te begeleiden in dit leerproces en je de nodige praktische vaardigheden aan te leren.

Wil jij deel uitmaken van deze unieke kans en je kennis en vaardigheden op het gebied van Ayurveda verrijken? Meld je dan nu via de mail aan om op de lijst te komen voor deze speciale training. Zodra alle details bekend zijn, ontvang je meer informatie en het aanmeldformulier.