Skip to main content

In de rijke traditie van Ayurveda neemt de Basti-behandeling een speciale plaats in. Het is niet zomaar een reinigingsprocedure, maar een veelzijdige therapie die zowel voor eliminatie als voor verjonging zorgt. Als je als Ayurveda-therapeut wilt begrijpen wat Basti inhoudt, hoe je het uitvoert, en wat de voordelen ervan zijn, dan is dit artikel voor jou.

Wat is Basti?

Basti, soms ook wel aangeduid als Ayurvedische klysma, is een behandeling waarbij medicinale oliën of afkooksels via de rectale of vaginale weg worden toegediend. Deze vorm van behandeling wordt vooral gebruikt om Vata-dosha in evenwicht te brengen, maar het kan ook gunstig zijn voor mensen met Pitta- en Kapha-onevenwichtigheden.

Soorten Basti

Anuvasana Basti

Dit is een oliërende Basti. Hierbij wordt meestal een basis van sesamolie gebruikt die verrijkt kan zijn met diverse kruiden. Anuvasana Basti is vooral goed voor Vata-onevenwichtigheden en kan verjongende effecten hebben.

Niruha Basti (Kashaya basti)

In tegenstelling tot Anuvasana Basti is dit een reinigende Basti. Deze wordt uitgevoerd met kruidenafkooksels en is effectief in het verwijderen van gifstoffen en afvalproducten uit het lichaam.

Uttara Basti

Deze vorm van Basti wordt meestal gebruikt voor vrouwen met reproductieve problemen. Het kan ook nuttig zijn bij bepaalde mannelijke aandoeningen. De medicinale substanties worden via de vagina of de urethra geïntroduceerd.

Het uitvoeren van een Basti

Voorbereiding

Voordat je met de Basti begint, is het belangrijk om de cliënt te “preppen”. Dit kan door middel van een lichte massage en een kort stoombad om het lichaam klaar te maken voor de behandeling. Als door een contra-indicatie swedana niet mogelijk is, kun je creatief zoeken naar alternatieven zoals warm water kruiken. 

Toediening

Het is cruciaal om uiterst voorzichtig te zijn bij het toedienen van de olie of het afkooksel. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt en dat je de juiste positie kiest voor de toediening, meestal liggend op de zij. 

De voordelen van Basti

Fysieke voordelen

 • Verlichting van constipatie en spijsverteringsproblemen
 • Verbetering van de mobiliteit van gewrichten
 • Verhoogde immuniteit

Psychologische voordelen

 • Verlichting van stress en spanning
 • Verhoogde mentale helderheid
 • Verbeterde emotionele balans

Aanbevelingen voor therapeuten

Veiligheidsmaatregelen

Zorg ervoor dat je de juiste dosering en de juiste substanties gebruikt. Het is ook belangrijk om te controleren of de cliënt allergieën heeft voor bepaalde kruiden of oliën. Uiteraard is het noodzakelijk om met hygiënische materialen te werken. 

Cliëntcommunicatie

Zorg voor een open communicatiekanaal met je cliënt. Bespreek wat hij of zij kan verwachten en hoe hij of zij zich kan voorbereiden op de behandeling.

Basti is een veelzijdige en diepgaande behandeling in de Ayurvedische geneeskunde. Als therapeut biedt het je een breed scala aan mogelijkheden om zowel fysieke als psychologische aandoeningen aan te pakken. Het heeft niet alleen een reinigende werking, maar ook een sterk verjongend effect. Door deze behandeling correct en zorgvuldig uit te voeren, kun je bijdragen aan het algehele welzijn van je cliënten.

Vond je dit een interessant artikel?

Wil je je Ayurvedische kennis verder verdiepen en leren hoe je artrose en andere aandoeningen effectief kunt behandelen? Meld je dan aan voor onze Advanced Ayurveda Training in Mangalore, India! Deze training biedt een unieke kans om te studeren bij Sharada Hospital, waar je niet alleen de theorie leert, maar ook praktische ervaring opdoet in een serene en traditionele setting.

Details van de training:

 • Data: 10-22 februari 2025
 • Locatie: Mangalore, India
 • Taal: Engels
 • Kosten: €1249 (all-inclusive), met een aanbetaling van €500 en het resterende bedrag te betalen vóór 1 oktober 2024
 • Accreditatie: KTNO (in aanvraag)
 • Studie-uren: 96 uur
 • Programma: Behandelt alle acht takken van Ayurveda, inclusief geavanceerde Pancha Karma, pediatrie, vrouwenhealth, en nog veel meer.

Wat je leert:

 • Gedetailleerde anatomie en fysiologie
 • Basisprincipes van Ayurvedische behandelingstheorieën
 • Bereiding van Ayurvedische formuleringen
 • Praktische patiëntendiagnose
 • Dieet- en levensstijlaanpassingen voor verschillende ziekten
 • Specifieke behandelingen voor verschillende leeftijdsgroepen en aandoeningen

Waarom deelnemen? Deze training is perfect voor Ayurveda-studenten die hun kennis willen uitbreiden en praktische vaardigheden willen ontwikkelen. Bovendien heb je de kans om Pancha Karma-behandelingen te ervaren en uit te voeren in een authentieke omgeving.

Geïnteresseerd? Lees meer en meld je aan via de link: Advanced Ayurveda Training

Grijp deze unieke kans om je Ayurvedische praktijk naar een hoger niveau te tillen!