Skip to main content

Introductie

We hebben allemaal wel eens moeite gehad om in slaap te vallen of een rustige nacht door te slapen. Een goede nachtrust is echter essentieel voor ons welzijn en onze algehele gezondheid. Gelukkig biedt Ayurveda, een oude Indiase geneeskunde, waardevolle inzichten en praktische tips om je te helpen een goede nachtrust te krijgen. In dit artikel delen we ayurvedische slaapadviezen die je kunnen helpen om beter te slapen en uitgerust wakker te worden.

Creëer een slaaproutine

Een consistente slaaproutine is van groot belang in Ayurveda. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam een natuurlijk slaappatroon te ontwikkelen.

Daarnaast is het aan te raden om ongeveer een uur voordat je gaat slapen te ontspannen en tot rust te komen. Dit kan door bijvoorbeeld een warme douche of een rustgevende meditatie.

Vermijd stimulerende activiteiten, zoals werken of intensieve lichaamsbeweging, vlak voor het slapengaan.

Ayurveda beweegt mee met het ritme van de natuur. Opstaan als de zon opkomt zou het meest ideale zijn. Alleen in Nederland zijn die tijden nogal wisselend, we zouden in de zomer tekort aan slaapuren krijgen en in de winter een te veel. Daarom adviseren wij altijd om in de zomer 6 uur in de ochtend aan te houden om op te staan. In de winter zou dit een half uur later mogen, maar voor veel mensen is een vast tijdstip aanhouden het beste. Vóór 6 uur in de ochtend is de luchtige, frisse, bewegelijke energie van Vata actief. Vroeg opstaan betekent opstaan met die kwaliteiten! Na 6 uur wordt kapha actief. kapha is zwaar, traag, statisch. Geen fijne energie om je dag mee te starten, toch? In de avond is het weer zo: rond 22 uur wordt Pitta actief (actie, beweging, hitte) en daarom adviseren we om voor die tijd al richting bed te gaan.

Naast de al genoemde adviezen is offline gaan een heel goede tip voor mensen met slaapissues. Twee uur voor het slapen gaan afscheid nemen van het beeldscherm en een rustige avondwandeling maken zijn goede bezigheden. 

Pas je voeding aan

Wat je eet en drinkt heeft invloed op je slaap. Volg deze ayurvedische richtlijnen om je voeding aan te passen:

Vermijd zware maaltijden in de avond

Het is belangrijk om je avondmaaltijd licht verteerbaar te maken. Zware, vette voedingsmiddelen kunnen je spijsvertering vertragen en je een ongemakkelijk gevoel geven bij het in slaap komen en tijdens het slapen zelf. Je spijsvertering mag ook rust hebben in de nacht, dus zorg bijvoorbeeld voor een gezonde, gemakkelijk te verteren maaltijd rond 17.00 – 17.30 uur zodat dit rond 22 uur al lekker verteerd is. 

Drink kruidenthee

Sommige kruiden, zoals kamille en lavendel, hebben kalmerende eigenschappen. Drink een kopje kruidenthee voor het slapengaan om je te helpen ontspannen.

Beperk cafeïne en alcohol

Cafeïnehoudende dranken en alcohol kunnen je slaap verstoren. Beperk je inname van deze stoffen, vooral in de avonduren. Soms denken mensen niet gevoelig te zijn voor cafeïne, toch is het een leuk experiment om eens te kijken wat er met je nachtrust gebeurt als je 1 maand jezelf uitdaagt door geen koffie meer te drinken na 15 uur.

Creëer een rustgevende slaapomgeving

Een rustige en comfortabele slaapomgeving bevordert een goede nachtrust. Pas de volgende tips toe:

Zorg voor een donkere kamer

Verduister je slaapkamer volledig om de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, te bevorderen. Gebruik verduisteringsgordijnen of een slaapmasker als dat nodig is.

Houd de kamer koel

Een aangename temperatuur in de slaapkamer is ideaal voor een goede nachtrust. Zorg voor voldoende frisse lucht door het raam open te zetten. Gebruik geen airco of ventilator, je lichaam is prima in staat om zelf temperaturen te reguleren. 

Elimineer elektronica

Elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en tv’s kunnen je slaap verstoren. Zet alle apparaten uit of in de vliegtuigstand. Ook goed om eens na te denken hoe bereikbaar je eigenlijk moet zijn. Mensen geboren in het tijdperk van voor de smartphone kunnen je misschien tips geven hoe zij destijds overleefden, er blijken volksstammen gewoon gezond en wel door die prehistorische fase gekomen te zijn;) 

Kalmerende slaaprituelen

Ayurveda moedigt het gebruik van kalmerende slaaprituelen aan om je te helpen ontspannen en tot rust te komen. Probeer de volgende rituelen in je avondroutine op te nemen:

Ontspannende lichaamsmassage: Gebruik warme sesamolie (in de zomer kun je overstappen op amandelolie) om je lichaam zachtjes te masseren voordat je gaat slapen. Dit helpt je spieren te ontspannen en een gevoel van kalmte te bevorderen.

Ademhalingsoefeningen: Neem voor het slapen even rustig de tijd om met jezelf te zitten en adem bewust. Volg je ademhaling een paar minuten en probeer dan rustig deze rustiger te maken door je adem kort vast te houden bij de in- en uitademing. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en stress te verminderen.

Gebruik aromatherapie: Essentiële oliën zoals lavendel, kamille en sandelhout hebben een rustgevend effect. Gebruik een diffuser of breng een paar druppels olie aan op je kussen.

Vraag een consult aan bij Ayurdaay voor persoonlijk advies

Als je moeite hebt met slapen of andere slaapproblemen ervaart, kan een consult bij Ayurdaay je verder helpen. Miriam, onze ervaren ayurvedische therapeut, biedt gerichte slaapadviezen op basis van jouw unieke constitutie en behoeften. Ze zal met je samenwerken om de onderliggende oorzaken van je slaapproblemen te begrijpen en een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen.

Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen en een consult te boeken bij Ayurdaay Nilayam – House of Ayurveda. Samen zullen we werken aan het herstellen van je slaappatroon, zodat je elke ochtend uitgerust en verfrist wakker kunt worden. 

Ook kunnen we je makkelijk helpen door te kijken in ons netwerk voor een therapeut bij jou in de buurt. We hebben al flink wat therapeuten opgeleid!