Skip to main content

De Ayurveda kent vele wonderbaarlijke aspecten, en één van de meest opvallende daarvan is Panchakarma. Als je een ayurveda-therapeut bent, of overweegt om er één te worden, dan is dit artikel bedoeld om je een inzicht te geven in wat Panchakarma is, welke behandelingen erbij komen kijken en hoe deze therapeutische praktijk een revolutie kan zijn voor het welzijn van je cliënten.

Wat is Panchakarma?

Het woord Panchakarma is afgeleid uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘vijf handelingen’ of ‘vijf behandelingen’. Het is een reinigende en verjongende therapie die erop gericht is om je lichaam te ontgiften en je geest te zuiveren. Deze vijf belangrijke therapeutische behandelingen zijn ontworpen om giftige elementen uit het lichaam te verwijderen en de dosha’s in evenwicht te brengen.

De vijf behandelingen in Panchakarma

Panchakarma bestaat uit vijf hoofdbehandelingen. Laten we deze eens nader bekijken:

Vamana (therapeutisch overgeven)

Dit wordt vaak gebruikt om Kapha-gerelateerde aandoeningen te behandelen. Een kruidenthee wordt gegeven om het braakproces te stimuleren, waardoor overtollig slijm en andere Kapha-onbalans wordt verwijderd.

Virechana (purgatie)

Deze behandeling is speciaal ontworpen om Pitta-gerelateerde aandoeningen te behandelen. Het bestaat uit een dieet en het gebruik van bepaalde kruiden om het lichaam te reinigen via de ontlasting. Vooral de voorbereiding is hier een boeiend onderdeel van. De dagen dat er medicinale ghee gedronken mag worden door de client om zo het lichaam klaar te maken voor de reiniging. 

Basti (klysma)

Dit is misschien wel de meest bekende behandeling binnen Panchakarma en wordt meestal gebruikt voor Vata-aandoeningen. Er wordt een mengsel van kruiden en oliën in de dikke darm geïnjecteerd om verhoogde Vata in het lichaam weer terug naar “huis” (dikke darm) te helpen, ook kunnen kruidenmengsels ingebracht worden om afvalstoffen via de ontlasting eruit te krijgen. 

Nasya (neusreiniging)

Nasya behandelt hoofdzakelijk Kapha-gerelateerde aandoeningen van de bovenste luchtwegen. Verschillende kruidenoliën en poeders kunnen worden toegediend om het ademhalingsproces te verbeteren. Ook wordt deze behandeling gebruikt om te werken op de geest.

 

Raktamokshana (bloedzuivering)

Hoewel dit in Nederland minder vaak wordt toegepast, is het een belangrijke behandeling om gifstoffen in het bloed te verwijderen. Het kan gedaan worden door aderlating of andere methoden.

Voorbereiding op Panchakarma

Voordat een cliënt met een Panchakarma-behandeling begint, is het essentieel om een diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen. Het is goed om in de voorbereidingsfase het spijsverteringsvuur optimaal in balans te krijgen. Als er Ama in het lichaam zit, kan deze in die voorbereidingsfase verbrand en verteerd worden, zodat tijdens de pancha karma de focus kan liggen op het terugbrengen van verstoorde dosha’s in het lichaam. Dit omvat:

Dieet en levensstijl

Een aangepast dieet en bepaalde levensstijladviezen zijn cruciaal voor het succes van de behandeling.

Pre-Panchakarma behandelingen

Dit kan een reeks van oliemassages en kruidenstoombaden zijn om het lichaam voor te bereiden op de diepere aspecten van Panchakarma.

Het belang van post-Panchakarma zorg

Na de behandeling is het belangrijk dat je cliënt een nazorgplan volgt om het lichaam geleidelijk weer te laten wennen aan het dagelijkse leven. Dit kan verder bestaan uit dieetadviezen, rasayana, yoga en meditatie.

De ethische verantwoordelijkheid van de therapeut

Als therapeut is het jouw verantwoordelijkheid om je cliënten grondig voor te lichten over wat ze kunnen verwachten van Panchakarma. Dit omvat het uitleggen van de risico’s en voordelen, evenals het verkrijgen van toestemming voordat de behandelingen beginnen.

Conclusie

Panchakarma is een rijke, complexe behandelwijze die de potentie heeft om het leven van je cliënten significant te verbeteren. Door je diepgaand te verdiepen in de vijf behandelingen en deze ethisch en deskundig uit te voeren, kun je een vertrouwensband opbouwen met je cliënten en een ware expert worden in dit fascinerende aspect van de Ayurvedische geneeskunde.

Vond je dit artikel interessant? Ontvang maandelijks boeiende onderwerpen, recepten en exclusieve content voor ayurveda therapeuten rechtstreeks in je inbox!

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Ayurdaay Nilayam en ontvang naast de nieuwsbrief regelmatig toffe artikelen.