Skip to main content

Het belang van de ochtend

Je ochtendroutine is het fundament van je dag. Het bepaalt hoe je je voelt, hoe productief je bent en uiteindelijk hoe gelukkig je je voelt. Ayurveda biedt praktische en tijdloze inzichten om je ochtend zo gezond mogelijk te beginnen.

Ken je dosha

In Ayurveda is het belangrijk je eigen lichaamstype, of dosha, te kennen. Dit kan Vata, Pitta of Kapha zijn. Door je dosha te kennen kun je een ochtendroutine kiezen die het beste bij jou past.

Wakker worden met de zon

Ayurveda raadt aan om met de zon op te staan. Dit helpt om je biologische klok te synchroniseren met de natuur. Vaak moeten mensen even wennen om mee te gaan bewegen met het ritme van de natuur. Belangrijk is om dit langere tijd vol te houden. Uiteindelijk vinden de meeste mensen het een fijne tijd om op te staan omdat ze meer energie ervaren. Gelukkig is iedereen anders en zijn er ook mensen die er nooit aan kunnen wennen natuurlijk. En dat is ook prima. Die mensen moeten dan net op een andere manier omgaan met de dag. 

Tong schrapen

Begin je dag met het schrapen van je tong. Dit is niet alleen goed voor de mondhygiëne, maar het helpt ook om gifstoffen die zich ‘s nachts hebben opgebouwd, te verwijderen. Tong schrapen is niet iets wat past binnen ayurveda volgens de oude teksten. Het is er in moderne tijden aan toegevoegd toen de eetgewoontes van de mens slechter werden, er meer suiker en niet verse voeding in beeld kwam. Dus het klopt ook als mensen zeggen dat deze handeling niet Ayurvedisch is. Het is een moderne toegevoegde handeling.

Drink warm water

Na het tong schrapen is het goed om een glas warm water te drinken. Dit helpt om je spijsvertering op gang te brengen en je lichaam te hydrateren. Drink niet gewoon warm water uit de kraan, maar kook koud water eerst en laat het dan afkoelen. Dit is eigenlijk gelijk een heel goed moment om naar het toilet te gaan. Nu ontlasten zonder stimulerende middelen zoals zwarte thee, koffie of roken! Lukt het dan niet? Werk daar dan aan. Het is beste is als je lichaam zelfstandige deze handelingen kan uitvoeren. Dit laat namelijk zien dat bepaalde functies die verantwoordelijk zijn voor beweging goed werken! 

Yoga en meditatie

Ochtendbeweging is cruciaal. Of je nu kiest voor een paar eenvoudige yoga-oefeningen of een korte wandeling, het gaat erom dat je je lichaam activeert. Meditatie kan ook helpen om je gedachten te ordenen en je focus voor de dag te bepalen.

Spoelen met olie voor mondgezondheid

Een minder bekende, maar zeer nuttige Ayurvedische praktijk is olie spoelen. Dit betekent dat je een eetlepel olie (meestal kokos- of sesamolie) in je mond neemt en dit een paar minuten rond je mond beweegt. Dit kan helpen om bacteriën te verwijderen en je mondgezondheid te verbeteren.

Voeding als medicijn

Volgens Ayurveda is wat je eet net zo belangrijk als wanneer je eet. Een uitgebalanceerd ontbijt dat past bij je dosha kan je de juiste start geven. Bijvoorbeeld, als je een Vata-dosha hebt, kies dan voor warme en vullende voeding zoals een kom havermout. En ben je een Kapha, dan is ontbijten vroeg in de ochtend nog helemaal niet nodig. 

Plannen en intenties zetten

Neem een paar minuten om je dag te plannen. Wat wil je bereiken? Wat zijn je doelen? Door een intentie voor de dag te zetten, creëer je een positieve focus die je kan helpen om gemotiveerd en doelgericht te blijven. Maar houd je er ook niet te strikt aan. Gebruik het als houvast, maar beweeg wel flexibel mee met wat er op je pad komt. Stel: het is eindelijk mooi weer om te gaan varen, maar in je planning staat een vol programma. Wees dan lief voor jezelf en flexibel en pluk het moment. Zo hou je een gezonde balans in je leven, want die mag leuk zijn! Ook volgens Ayurveda:) 

Tot slot

Je ochtendroutine hoeft niet lang te duren om effectief te zijn. Het gaat erom bewuste keuzes te maken die je lichaam en geest voeden, zodat je de dag op je best kunt beginnen. Met de Ayurvedische benadering kun je een routine creëren die in harmonie is met je eigen natuurlijke ritme.