Skip to main content

De helende kracht van Ayurvedische kruiden en specerijen

In de Ayurveda worden kruiden en specerijen beschouwd als natuurlijke genezers. Ze bevatten unieke eigenschappen en smaken die niet alleen onze gerechten verrijken, maar ook helende voordelen bieden. Hier zijn enkele veelvoorkomende Ayurvedische kruiden en specerijen die je kunt opnemen in je keuken:

Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende en reinigende eigenschappen. Het heeft een diepgele kleur en een aardse smaak. Het kan helpen bij het ondersteunen van het immuunsysteem, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Het blijft goed om te variëren, zo voorkom je dat de smaak je gaat vervelen, maar ook dat speciale eigenschappen van een kruid te veel binnen krijgt. Zoals Kurkuma is een natuurlijke antibiotica. Als we deze elke dag innemen werkt het niet meer als antibiotica op momenten dat we het daarvoor willen inzetten. 

Gember (Zingiber officinale)

Gember is een veelzijdige specerij met een pittige smaak. Het staat bekend om zijn spijsverteringsbevorderende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van maagklachten, misselijkheid en ontstekingen. Gember kan ook helpen bij het verwarmen van het lichaam en het stimuleren van de bloedsomloop. De gedroogde vorm van gember kunnen we het beste gebruiken in de zomer. Deze droge vorm wordt ook wel Shunti genoemd. Het sap van de verse gember wordt veel ingezet bij spijsverteringsproblemen van Vata en Kapha.

Kardemom (Elettaria cardamomum)

Kardemom heeft een zoete en kruidige smaak. Het heeft krachtige antioxidante eigenschappen en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van opgeblazen gevoel en het bevorderen van een frisse adem. Ondanks haar verkoelende eigenschappen kan dit prima ingezet worden voor Vata- en Kapha-klachten.

Balans en harmonie in de keuken

Het gebruik van Ayurvedische kruiden en specerijen in je dagelijkse maaltijden kan helpen om balans en harmonie in je lichaam en geest te brengen. Zorg dat je altijd kiest voor de biologische versie van kruiden en specerijen. Hier zijn enkele tips om deze kruiden en specerijen in je keuken te integreren:

Experimenteer met smaken

Zoals geschreven is het goed om te variëren, zo kan een maaltijd steeds anders smaken. Je kunt wat kurkuma, komijn of dille toevoegen aan je rijstgerechten, het sap van gember toevoegen aan je smoothies of thee, en kardemom of kaneel in je pap of toetje strooien … Durf te experimenteren en wees creatief, dat is de manier om te ontdekken welke smaken het beste bij jou passen in een bepaald seizoen.

Bij elk seizoen passen ook weer andere smaken. Zo vraagt de winter meer om kruidige smaken en de zomer is beter voor mild en verkoelend. Deel je recepten met vrienden en maak hun recepten ook eens, misschien brengt dit grote verrassingen in je leven. 

Eten met aandacht

Als je met aandacht eet geniet je vaak meer van je maaltijd. Bereid de maaltijden zelf en gooi al je liefde erin, eet in alle rust en praat niet tijdens het eten. Je kunt er ook voor kiezen, indien mogelijk, om eens met je handen te eten en al je zintuigen maximaal te gebruiken tijdens het nuttigen van je maaltijd. Geniet van de verschillende smaken die je gebruikt hebt tijdens het koken. Zo smaken je maaltijden elke keer weer verrassend. Schrijf de gebruikte kruiden en specerijen op zodat je weet welke combi’s je nog eens wilt herhalen. Neem vervolgens de tijd om te proeven en te waarderen wat je eet.

Kies biologisch of  biodynamisch en van goede kwaliteit

Voor optimale gezondheidsvoordelen, kies biologische en hoogwaardige kruiden en specerijen. Dit zorgt ervoor dat je de meest pure en voedzame ingrediënten gebruikt.

Koop lokaal en ondersteun daarmee jezelf en de boeren in Nederland

Steeds meer boeren verlaten de stallen en het land. Samen moeten we zorgen dat de boer, het liefst met biologisch of biodynamisch boerenbedrijf, het werk kan blijven doen om de mensen te voorzien van goede voeding. Doe daarom boodschappen bij de boer zelf en kijk eens rond op de boerderij. Als je weet waar je voeding vandaan komt, zul je je maaltijden nog meer gaan waarderen. Vergeet nooit dat we eten om ons te voeden en niet om ons te vullen!

Ontdek Ayurveda Voeding bij Ayurdaay Nilayam – House of Ayurveda

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de wereld van Ayurveda en voeding, biedt Ayurdaay Nilayam – House of Ayurveda een uitgebreide opleiding Voeding aan. In deze opleiding leer je niet alleen over de helende eigenschappen van Ayurvedische kruiden en specerijen, maar ook hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken om je gezondheid en welzijn te bevorderen.

Ontdek de diepgang van Ayurveda, leer gezonde voedingsprincipes toepassen en ontwikkel vaardigheden om jezelf en anderen te ondersteunen in het bereiken van een gebalanceerde en voedende levensstijl. Schrijf je in voor de opleiding Voeding bij Ayurdaay Nilayam – House of Ayurveda en begin je reis naar een gezonder en harmonieuzer leven.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en om je in te schrijven.