Skip to main content

De basis van Shiroabhyanga

Als ayurveda-therapeut weet je hoe belangrijk het is om lichaam en geest in balans te brengen. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen is door middel van Shiroabhyanga, oftewel Ayurvedische hoofdmassage. Deze behandeling focust niet alleen op het verlichten van hoofdpijn en stress, maar biedt ook een scala aan andere gezondheidsvoordelen. Het geheim zit hem in de techniek, maar ook in de oliën die je gebruikt.

Waarom hoofdmassage?

Het hoofd is een gebied met talrijke marma-punten en energiekanalen die in verbinding staan met verschillende delen van het lichaam. Door deze punten te masseren, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, worden toxines verwijderd en kan de geest tot rust komen. De voordelen zijn dus zowel lichamelijk als emotioneel van aard. Waar we altijd goed op moeten letten bij hoofdmassages is de huidige staat van de cliënt en de constitutie (vikruti en prakruti). Het gebied boven het hart is het Kapha-gebied in het lichaam. Kapha en olie hebben overeenkomstige kwaliteiten. Daarom is het goed om te kijken of de cliënt wel maximaal resultaat behaald uit de keuze voor shiroabhyanga. Stel een cliënt heeft stress maar ook holtes die gevuld zijn met slijm en snot, dan is olie gebruiken op het hoofd geen goed idee. 

De rol van haaroliën

Wat de Ayurvedische hoofdmassage zo uniek maakt, is het gebruik van specifieke haaroliën. Deze oliën zijn meestal doordrenkt met geneeskrachtige kruiden en worden gekozen op basis van de dosha van de persoon. Zo wordt voor Vata-dosha vaak sesamolie gebruikt, terwijl kokosolie meer geschikt is voor Pitta. Het gebruik van de juiste olie kan een aanzienlijke impact hebben op de effectiviteit van de behandeling.

Het kiezen van de juiste olie

Als therapeut is het belangrijk dat je niet alleen weet welke olie bij welke dosha past, maar ook hoe je de oliën kunt aanpassen aan specifieke behoeften. Het zelf maken van olie is ook een bijzonder waardevolle ervaring. Elk jaar wordt er in Ayurdaay Nilayam zelf medicinale olie gemaakt, ook olie voor het haar zoals bijvoorbeeld Aloë vera olie. 

De techniek van Shiroabhyanga

De massage zelf bestaat uit verschillende bewegingen, waaronder kneden, wrijven en tikken, en wordt uitgevoerd in een bepaalde volgorde. Begin altijd met het voorzichtig toepassen van olie op de hoofdhuid en volg met een zachte massage om de olie goed te verspreiden. Afhankelijk van welke techniek je gebruikt en welke houding de cliënt aanneemt, masseer je de marma-punten op het hoofd in de juiste volgorde. Cliënten kunnen zowel in een lig- als zithouding gemasseerd worden. 

Voorbereiding en nazorg

Zorg ervoor dat je cliënt ontspannen is voordat je begint. Je kunt eventueel een warm kompres op de hoofdhuid leggen om de poriën te openen. Na de massage is het een goed idee om het haar en de hoofdhuid te bedekken met een handdoek om de olie te laten intrekken. Vraag je cliënten ook altijd om een muts of sjaal mee te nemen, vooral als je niet in de gelegenheid bent je cliënten in je praktijk te laten douchen. 

Samenvatting

Shiroabhyanga is meer dan alleen een ontspannende ervaring; het is een therapeutische behandeling die kan helpen bij een breed scala aan gezondheidsproblemen, van stress en slapeloosheid tot hoofdpijn en haaruitval. Door de juiste olie te kiezen en de juiste technieken toe te passen, kun je jouw cliënten een behandeling bieden die echt op maat is gemaakt.