Skip to main content

Wat zijn allergieën en ademhalingsproblemen?

Als je last hebt van allergieën of ademhalingsproblemen, zoals astma, weet je dat dit behoorlijk beperkend kan zijn. Traditionele medicijnen kunnen soms verlichting bieden, maar veel mensen zoeken naar alternatieven. Dat is waar Ayurveda binnenkomt, een oude Indiase geneeswijze die een holistische aanpak kent.

De ayurvedische kijk op allergieën

Volgens Ayurveda ontstaan allergieën wanneer er een onbalans is in één van de drie dosha’s: Vata, Pitta of Kapha. Deze onbalans leidt tot een verzwakt immuunsysteem en overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Dus, in plaats van alleen de symptomen te behandelen, richt Ayurveda zich op de oorzaak en het herstellen van deze balans.

Vata-allergieën

Als je last hebt van droge huid, verstopping en nerveusheid, kan je Vata dosha uit balans zijn. Warme, vochtige en zware voeding zoals pompoen en zoete aardappel kunnen nuttig zijn, ook het gebruik van ghee in je maaltijd kan goed helpen, dit door de vettige kwaliteit die tegenovergesteld is van de droge kwaliteit van Vata. 

Pitta-allergieën

Heb je last van huiduitslag, brandende ogen en ontstekingen? Dit kan wijzen op een Pitta-onbalans. Voedingsmiddelen zoals kokos, komkommer en meloen kunnen helpen om de Pitta-dosha in balans te brengen. Let hier wel op dat sommige verkoelende voeding in Nederland niet geschikt is voor alle seizoenen. De winter bijvoorbeeld, die is vaak koud. Deze koude kwaliteit verhoogd Vata en Kapha, als we dan gaan verkoelen worden de genoemde dosha’s verder uit balans gebracht. Ayurveda is dus echt maatwerk! 

Kapha-allergieën

Als je symptomen hebt zoals een loopneus, verstopte luchtwegen en lethargie, is je Kapha-dosha mogelijk uit balans. Lichte en droge voeding zoals gerst, quinoa, rogge  en honing kunnen verlichting bieden.

Ayurveda en ademhalingsproblemen

Net als bij allergieën kijkt Ayurveda naar de onderliggende oorzaak van ademhalingsproblemen. Meestal is een verstoorde Kapha dosha de boosdoener. Een mengsel van gember, zwarte peper en honing wordt vaak aanbevolen om slijm op te lossen en de ademhaling te verbeteren. Vaak gaat dit gepaard met een laag spijsverteringsvuur, deze kan opgekrikt worden door wat gember te raspen en limoen te persen. De geraspte gember knijp je goed uit en mix je met het limoensap en daar neem je een theelepeltje van. 

Praktische tips

Dieet: Kies voeding die past bij je dosha-type.

Kruiden: Gebruik Ayurvedische kruiden zoals tulsi (heilige basilicum), gember en kurkuma (geelwortel).

Levensstijl: Beoefen yoga, sport, wandel en ademhalingsoefeningen om het luchtwegsysteem te versterken.

Slotgedachten

Allergieën en ademhalingsproblemen kunnen een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Ayurveda biedt een holistische aanpak die niet alleen symptomen bestrijdt, maar ook de onderliggende oorzaken aanpakt. Raadpleeg altijd een specialist voor een diagnose en behandelplan op maat.