Skip to main content

Stress is een onvermijdelijk deel van het moderne leven, maar dat betekent niet dat we er machteloos tegenover staan. Als ayurveda-therapeuten hebben we een scala aan technieken en behandelingen die niet alleen stress verminderen, maar ook de algehele ontspanning bevorderen. In dit artikel duiken we in enkele van deze behandelingen, zodat jij je cliënten nog beter van dienst kan zijn.

De rol van dosha’s bij stress

Voordat we in specifieke behandelingen duiken, is het nuttig om te begrijpen hoe dosha’s bijdragen aan stress. Vata, Pitta en Kapha, de drie dosha’s, kunnen uit balans raken door stress, en daarmee een reeks van andere problemen veroorzaken. Een eerste diagnose en dosha-balancering zijn vaak de eerste stappen in elk behandelplan voor stressvermindering. Zo kan een kapha met stress helemaal in het niets doen zakken, een pitta gaat ver over zijn of haar eigen grenzen en een vata vliegt alle kanten op en is niet meer te volgen in een gesprek omdat er geen lijn in de verhalen zitten. 

Kruiden voor stressvermindering

Ayurveda gebruikt een verscheidenheid aan kruiden om stress en angst te verminderen. Enkele van de effectiefste kruiden zijn ashwagandha, brahmi en tulsi.

Ashwagandha

Dit kruid is uiterst effectief in het verminderen van cortisol, het stresshormoon. Het kan worden ingenomen als een poeder of in capsulevorm.

Brahmi

Brahmi is vooral effectief voor mentale stress. Het helpt om de geest te kalmeren en verbetert de concentratie en het geheugen.

Tulsi

Ook bekend als heilige basilicum, is tulsi effectief bij het verlagen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Massage en oliën

Ayurvedische massages met medicinale kruidenolie kunnen wonderen doen voor stressvermindering.

Abhyanga

Deze full-body massage met warme kruidenoliën is niet alleen ontspannend, maar ook ontgiftend, wat bijdraagt aan een verminderde stressbelasting voor het lichaam. Deze vorm van massage voert je client zelf uit, begeleid ze dus goed hoe ze dit in de praktijk moeten doen. 

Shirodhara

Bij deze behandeling wordt een constante stroom warme olie over het voorhoofd gegoten, wat direct resulteert in een diepe staat van ontspanning. Deze behandeling kan alleen ingezet worden na een uitgebreid consult omdat deze behandeling veel contra-indicaties kent. 

Dieet en voeding

In Ayurveda is wat je eet net zo belangrijk als hoe je eet, wanneer je eet en met wie je eet. Voeding die rijk is aan de zes smaken en warm, vochtig en voedzaam is, kan helpen de dosha’s in balans te brengen en stress te verminderen.

Meditatie en ademhaling

Pranayama

Ademhalingsoefeningen, of pranayama, zijn krachtige hulpmiddelen voor stressvermindering. Door de ademhaling te reguleren, kunnen je cliënten hun geest kalmeren en stresshormonen verminderen.

Meditatie

Meditatie is de kunst van aandachtig zijn en kan enorm helpen bij het verminderen van stress. Je kunt je cliënten verschillende meditatietechnieken leren, afhankelijk van hun individuele behoeften en dosha’s.

Conclusie

Stress kan verwoestende effecten hebben op het lichaam en de geest, maar gelukkig biedt Ayurveda een holistische benadering om stress te bestrijden. Of het nu gaat om kruidensupplementen, massages of meditatie, je hebt veel tools tot je beschikking om je cliënten te helpen ontspannen en hun stress te verminderen.