Skip to main content

Migraine is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan je energie uitputten, je concentratie verminderen en je belemmeren om van het leven te genieten. Gelukkig biedt Ayurveda effectieve behandelingen om migraine te verlichten en de frequentie en intensiteit van aanvallen te verminderen. Als ayurveda-therapeut kun je je cliënten helpen bij het vinden van verlichting en herstel met behulp van holistische benaderingen en natuurlijke remedies.

Begrijpen van migraine volgens Ayurveda

In Ayurveda wordt migraine gezien als een aandoening die wordt veroorzaakt door een verstoring van de dosha’s – de fundamentele energieën die ons lichaam in balans houden. migraine wordt veroorzaakt door overmatige stimulatie van de hersenen en de bloedvaten. migraine wordt vaak geassocieerd met een overmatige accumulatie van Pitta-dosha, wat leidt tot ontsteking en overstimulatie in het zenuwstelsel. Ook kan een onbalans van Vata-dosha betrokken zijn, wat de zenuwgeleiding kan verstoren.

Ayurvedische kijk op het ontstaan van migraine

 • Roken
 • Drinken van alcohol
 • Schommelingen in de hormoonhuishouding
 • Stress 
 • Slaaptekort
 • Verstoorde slaap
 • Overmatige stimulatie van de zintuigen: lawaai, felle lichten, sterke geuren, intense smaken
 • Chocolade en andere voeding die dosha’s verstoren

Ayurvedische behandelingen voor migraine

 1. Nasya: Nasya is een krachtige behandeling waarbij medicinale oliën in de neusholtes worden gedruppeld. Dit helpt bij het reinigen van de sinussen en het kalmeren van de geïrriteerde zenuwen in het hoofd.
 2. Shirodhara: Shirodhara is een therapeutische techniek waarbij een continue stroom van warme olie op het voorhoofd wordt gegoten. Deze behandeling ontspant de geest, vermindert stress en kan migraineaanvallen voorkomen.
 3. Abhyanga: Deze ayurvedische oliemassage helpt bij het verminderen van spanning in de spieren en zenuwen, wat gunstig kan zijn bij het voorkomen van migraine.
 4. Mukhalepam: Mukhalepam omvat het aanbrengen van een speciaal samengestelde pasta op het gezicht, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het kalmeren van migraine-symptomen.
 5. Kavala graha: spoelen met olie in de mond met medicinale olie

Ayurvedische voeding en levensstijladviezen voor migraine

Naast specifieke behandelingen kunnen ayurveda-therapeuten hun cliënten ook adviseren over voeding en levensstijl om migraine te voorkomen en te verminderen:

 1. Dieet: Vermijd voedingsmiddelen die Pitta-verhogend zijn, zoals pittig en zuur voedsel, gefrituurde voeding en kies voor koel en vochtig voedsel om de Pitta-dosha te kalmeren.
 2. Hydratatie: Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen, wat migraine kan triggeren.
 3. Routines: Creëer een regelmatige dagelijkse routine om het zenuwstelsel in balans te houden en stress te verminderen.
 4. Ontspanning: Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie en diepe ademhaling om stress te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren.

Als migraine ontstaat door verhoogde Vata dan moeten we eerst Vata kalmeren en behandelingen inzetten die deze dosha verhogen. Bij een teveel aan Vata kan de beweging hiervan het vuur te ver omhoog “drukken” en daardoor kunnen er ook klachten als migraine ontstaan. 

Als ayurveda-therapeut kun je een integrale rol spelen bij het behandelen van migraine en het verbeteren van de kwaliteit van leven van je cliënten. Door Ayurvedische behandelingen, voeding, en levensstijladviezen te combineren, kun je migraineaanvallen verminderen en cliënten helpen om weer volop van het leven te genieten.

Wil je je specialiseren in Ayurvedische behandelingen voor migraine en andere gezondheidsproblemen? Ontdek de diepgaande opleidingen bij Ayurdaay – House of Ayurveda en word een bekwame en deskundige ayurveda-therapeut.