Skip to main content

Een van de meest voorkomende problemen waarmee mensen te maken hebben, is een verzwakt immuunsysteem. Lage immuniteit kan leiden tot frequente ziekten en een verminderde levenskwaliteit. Gelukkig biedt Ayurveda diverse behandelingen om dit aan te pakken en het immuunsysteem te versterken. Je weet dat je immuniteit laag is als je gelijk “pech” hebt als er iets heerst of voorbij waait, zoals griep. 

Ayurvedische benadering van immuniteit 

In de Ayurveda wordt immuniteit niet alleen gezien als de afweer tegen ziekten, maar ook als de veerkracht van lichaam en geest. Een gezond immuunsysteem wordt “Ojas” genoemd, wat duidt op vitaliteit en energie. Als het immuunsysteem verzwakt is, heeft het lichaam moeite om ziekteverwekkers af te weren en kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Het toepassen van een stuk bewustzijn in je leven kan je hierbij goed helpen. Zit elke dag even met jezelf om te voelen wat je lichaam en geest nodig heeft en handel daarnaar.

De Ayurveda benadert het versterken van de immuniteit op een holistische manier. Het richt zich niet alleen op het bestrijden van symptomen, maar op het in balans brengen van de dosha’s (Vata, Pitta en Kapha), het spijsverteringsvuur (Agni) en het elimineren van toxines uit het lichaam.

Symptomen van lage immuniteit volgens Ayurveda 

Volgens Ayurveda kunnen de volgende symptomen wijzen op een verzwakt immuunsysteem:

  • Vermoeidheid en gebrek aan energie 
  • Frequente verkoudheden en infecties
  • Ontstekingen en spijsverteringsproblemen 
  • Snel last van allergieën en intoleranties
  • Bovengemiddeld vaak ziek zijn
  • Het herkennen van deze symptomen kan jou als Ayurveda-therapeut helpen bij het vaststellen van de juiste behandelingsmethode voor je cliënten.

Ayurvedische behandelingen voor lage immuniteit 

Kruidensupplementen

Ayurvedische kruiden zoals Ashwagandha, Tulsi en Amalaki zijn bekend om hun immuunversterkende eigenschappen. Deze kruiden kunnen het immuunsysteem ondersteunen en weerstand bieden tegen ziekten. Bij een lage immuniteit is werken aan het spijsverteringsvuur (agni) een must! 

Aangepaste voeding

Een uitgebalanceerd dieet speelt een essentiële rol bij het versterken van de immuniteit. Als Ayurveda-therapeut kun je cliënten adviseren over voedingsmiddelen die bij hun constitutie passen en die het immuunsysteem stimuleren. Laat je cliënten een eetdagboek bijhouden en breng in beeld op welke momenten in de dag er verbeteringen aangebracht kunnen worden. Vaak hoeft het hele roer niet om maar zijn het niet die eenvoudige dingen die het systeem zwak maken. Zoals ontbijten met yoghurt en fruit, een veel voorkomende slechte gewoonte van veel mensen. En zo zijn er tal van mogelijkheden om kleine aanpassingen grote gevolgen te kunnen laten hebben. 

Panchakarma

Deze diepgaande reinigingsbehandeling verwijdert toxines uit het lichaam en stimuleert het immuunsysteem. Panchakarma omvat 5 acties (karma’s) die ingezet kunnen worden onder begeleiding van een ayurvedische arts (Basti, Virechena, Vamana, Raktamoksha en Nasyam). Maar ook Ayurveda kuren die bijvoorbeeld ingezet worden bij de wisseling van de seizoenen kunnen prachtig ingezet worden door Ayurveda-therapeuten om zo cliënten op weg te helpen naar meer balans. 

Yoga en meditatie

Yoga en meditatie kunnen stress verminderen en de algehele gezondheid en immuniteit bevorderen. Als Ayurveda-therapeut kun je eenvoudige yogaoefeningen en meditatietechnieken aanbevelen aan je cliënten. Uiteraard is het adviseren van andere vormen van beweging ook prima zoals wandelen, zwemmen, fietsen, tai-chi etc. 

Praktijkdagen voor therapeuten 

Er staan weer praktijkdagen met dr. Amruta gepland. De sessies op 7 + 8 oktober zijn helaas volgeboekt, maar je kunt je aanmelden voor 30 september + 1 oktober. Aanmelden kan via de mail: info@ayurdaay.com onder vermelding van “praktijkdagen dr. Amruta”. Voor deze bijzondere dagen worden kosten in rekening gebracht, namelijk 250 euro (voor 2 dagen)

Er is ook nog plaats op 22 september en 17 november bij Ayurdaay Nilayam in Hengelo, van 10.00 tot 16.00 uur. Deze sessies zijn bedoeld voor Ayurveda-studenten (en therapeuten) die graag willen oefenen met wat ze hebben geleerd. Denk hierbij aan het toepassen van purvakarma-behandelingen, het voeren van consulten en het bespreken van casussen.

Bij aanmelding kun je aangeven waar je behoefte aan hebt, zodat we de sessies zo goed mogelijk kunnen afstemmen op jullie wensen.

We willen je er graag op wijzen dat deze nascholing KTNO-erkend is onder nummer K13021, wat betekent dat het waardevolle punten toevoegt aan je professionele ontwikkeling.

Als je vragen hebt of je wilt aanmelden voor een van onze nascholingsdagen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@ayurdaay.com. We kijken ernaar uit om samen met jullie te groeien in onze Ayurveda-reis.