Skip to main content

De huid is de spiegel van onze interne gezondheid. Problemen zoals acne, eczeem en psoriasis zijn niet alleen ongemakkelijk, maar ook frustrerend. Maar maak je geen zorgen, ayurveda biedt effectieve en holistische oplossingen voor deze huidaandoeningen. In dit artikel gaan we dieper in op Ayurvedische behandelingen die je kunt gebruiken om huidproblemen aan te pakken.

De rol van dosha’s in huidgezondheid

Volgens Ayurveda worden huidproblemen vaak veroorzaakt door een onevenwichtige dosha (Vata, Pitta, of Kapha). Door de dosha’s in balans te brengen, kun je veel voorkomende huidproblemen verminderen of zelfs elimineren. Vaak geven de klachten die ontstaan zijn op de huid de bron al weer. De kwaliteiten van de klachten helpen de therapeut op weg welke dosha betrokken is bij het probleem. Zo zijn huidproblemen waar droogte of ruwheid het probleem vaak te herleiden naar Vata. Als de huid warm aanvoelt en er snel ontstekingen op de huid zijn, onderzoekt je therapeut vaak hoe het gaat met Pitta-dosha in lichaam en geest. Ook zal gekeken moeten worden of bepaalde afvalstoffen in het lichaam via de huid naar buiten komen. Dit vraagt weer om een andere aanpak. Sommige klachten zijn makkelijk te verhelpen, maar als we kijken naar psoriasis dan is een uitgebreid behandelplan nodig omdat dit vraagt om een diepgaande reiniging van het lichaam.

Kruiden en specerijen voor de huid

Ayurvedische kruiden zoals neem (Nimba), kurkuma en aloë vera zijn effectieve remedies voor verschillende huidaandoeningen. Een Ayurveda therapeut kan aan de hand van de kwaliteiten en werking van de verschillende kruiden kijken wat het beste geschikt is voor de cliënt. 

Neem

Dit kruid staat bekend om zijn antibacteriële en antiseptische eigenschappen. Neem kan gebruikt worden als een lotion, of als een ingrediënt in gezichtsmaskers om acne en huiduitslag te behandelen. Als je het leuk vindt om zelf maskers te maken kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat je uitgenodigd wordt voor workshops die georganiseerd worden door een team van heel toffe experts op dit gebied! 

Kurkuma

Beroemd om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, kan kurkuma een uitstekende keuze zijn voor het behandelen van eczeem en psoriasis. Het nadeel van kurkuma is dat het bij uitwendig gebruik wat kleur achterlaat. Maar kurkuma met een druppeltje water tot een pasta roeren en dit aanbrengen op de huid bij problemen als: roodheid, rood met wondjes of puistjes. Even laten intrekken tot het licht indroogt en dan afspoelen met lauwwarm water. Dit dagelijks herhalen. 

Aloë vera

Dit kruid is geweldig voor hydratatie en helpt ook om de huid te genezen. Ideaal voor droge of geïrriteerde huid.

Voeding voor een gezonde huid

Je bent wat je eet. En dat geldt zeker ook voor je huid. Een dieet rijk aan vezels, vitaminen en mineralen kan wonderen doen. Veel huidproblemen ontstaan van binnenuit, en dit moet dan ook van binnenuit opgelost worden. Zowel hormonale problemen als problemen op de huid die ontstaan door voeding die niet passen bij de persoon, kunnen met Ayurveda goed behandeld worden. Ook het drinken van voldoende water kan al verlichting brengen bij huidproblemen die gepaard gaan met droogte, ruwheid, wondjes, pus enz. 

Aanbevolen voeding

  • Vers fruit en groenten
  • Noten en zaden
  • Magere eiwitten zoals vis en kip

Voeding om te vermijden

  • Gefrituurd voedsel
  • Suiker en zoetstoffen
  • Alcohol en cafeïne

Oliebehandelingen en massages

Abhyanga, de Ayurvedische oliebehandeling, kan zeer voordelig zijn voor de huid. Het kan de bloedsomloop stimuleren en helpt om toxines te verwijderen. Uiteraard moet de olie of de kruiden die gebruikt worden bij Abhyanga aangepast worden op de persoon. Soms kan olie de klachten namelijk verergeren, vooral als huidproblemen ontstaan zijn door een combinatie van onjuiste voeding en het niet goed functioneren van het spijsverteringsvuur. Hierdoor kunnen de afvalstoffen die ontstaan via de huid naar buiten komen. 

Externe behandelingen: maskers en scrubs

Het gebruik van gezichtsmaskers gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals klei, honing en kruidenextracten kan ook helpen om huidproblemen te verlichten.

Conclusie

Ayurvedische behandelingen bieden een breed scala aan opties voor het behandelen van huidproblemen, van kruiden en specerijen tot specifieke dieet- en levensstijlaanpassingen. Het is belangrijk om een behandelplan op te stellen dat is afgestemd op het individuele dosha-profiel van je cliënt.