Skip to main content

Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskundige traditie, biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn, en dit geldt ook voor zwangerschap. Voor aanstaande moeders is het van groot belang om goed voor hun lichaam en geest te zorgen, en Ayurveda biedt waardevolle behandelingen en adviezen om een gezonde zwangerschap te bevorderen. In dit artikel zullen we enkele essentiële Ayurvedische behandelingen bespreken die ayurveda-therapeuten kunnen aanbevelen aan zwangere vrouwen.

Pre-zwangerschapsfase

In Ayurveda is het belangrijk dat er balans en gezondheid gevonden voor de zwangerschapswens vervuld wordt. We kunnen gezondheidsklachten bij nieuw leven niet uitsluiten, maar we kunnen wel zorgen dat de eicel en het sperma van optimale kwaliteit zijn om een zo gezond mogelijk nieuw leven te creëren. In de Ayurveda teksten lees je dan ook dat een koppel eerst zelf aan de slag gaat met het in balans brengen van lichaam en geest alvorens er over wordt gegaan tot conceptie. Veel mensen kampen met Ama (afvalstoffen) die anders doorgegeven kunnen worden. Dit voorkomen is een mooie voorbereiding op het ouderschap. Vaak adviseren we een periode van enkele weken tot maanden als voorbereiding op de conceptie. Alle benodigdheden om tot gezond voortplantingsmateriaal te komen kunnen ingezet worden: dieet, leefstijl, beweging en indien nodig een Ayurveda kuur of Pancha Karma. 

Dosha-balans tijdens de zwangerschap

Volgens Ayurveda wordt elk individu beïnvloed door de drie dosha’s – Vata, Pitta en Kapha – die de basis vormen van onze fysieke en mentale constitutie. Tijdens de zwangerschap kan de balans van deze dosha’s veranderen, en het is belangrijk om ze in evenwicht te houden voor een gezonde zwangerschap. Het is daarom ook belangrijk dat deze dosha’s voor de conceptie in balans zijn. Het zou te verstorend voor het embryo zijn als de moeder tijdens de zwangerschap opeens grote dingen in voeding en leefstijl moet gaan veranderen voor het welzijn van de baby.

Ayurvedische voeding voor zwangere vrouwen

Voeding speelt een cruciale rol in het bevorderen van een gezonde zwangerschap volgens Ayurveda. Ayurvedische therapeuten kunnen zwangere vrouwen adviseren om voedingsmiddelen te consumeren die hun dosha in balans houden en die rijk zijn aan voedingsstoffen voor zowel de moeder als de baby. Het is gebruikelijk om warme, goed gekookte maaltijden te eten die gemakkelijk verteerbaar zijn en rijk aan voedingsstoffen. Er is geen “one fits all” concept, maar we kunnen wel stellen dat veel zwangere vrouwen veel baat hebben bij goede begeleiding. Er zijn Ayurvedische boeken beschikbaar waar therapeuten informatie kunnen vinden over de ontwikkeling van de organen van de baby en welke voeding daar bij past. Dit is kennis die zwangere vrouwen fijn vinden. Dat ze bijvoorbeeld een tijd iets eten dat goed is voor de ontwikkeling van organen, weefsels etc. Zo zijn bijvoorbeeld walnoten goed om te eten bij de ontwikkeling van de hersenen. 

Abhyanga – Ayurvedische zwangerschapsmassage

Abhyanga, een traditionele Ayurvedische massage met warme oliën, kan bijzonder gunstig zijn voor zwangere vrouwen. Deze zachte massage bevordert ontspanning, vermindert stress en helpt bij het verminderen van zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn en zwelling. Ayurveda-therapeuten kunnen specifieke oliën aanbevelen die geschikt zijn voor zwangere vrouwen om ervoor te zorgen dat de massage veilig en effectief is. Goed om te weten: zwangerschapsmassage wordt aangeboden na het eerste trimester. In het eerste trimester mag de moeder wel haar lijf zelf in de olie zetten met warme olie. Daarna kan een therapeut het overnemen. Een weldaad voor moeder en kind!

Shirodhara voor mentale rust

Shirodhara is een andere populaire Ayurvedische behandeling die kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap. Bij deze behandeling wordt er een continue stroom van warme olie over het voorhoofd gegoten, wat diepe ontspanning en mentale rust bevordert. Dit kan bijzonder nuttig zijn voor zwangere vrouwen, aangezien het de druk en angst kan verminderen die soms gepaard gaan met zwangerschap. Als er een contra-indicatie is voor Shirodhara kunnen therapeuten kiezen voor Shiropichu. Dit is ook een behandeling voor het hoofd, maar dan in zittende positie uitgevoerd. 

Aanbevolen Ayurvedische kruiden en supplementen

Sommige Ayurvedische kruiden en supplementen kunnen gunstig zijn tijdens de zwangerschap, maar het is van cruciaal belang om eerst een gekwalificeerde Ayurveda-therapeut te raadplegen voordat je ze gebruikt. Kruiden zoals Shatavari en Ashwagandha kunnen bijvoorbeeld helpen bij het in balans houden van de hormonen en het bevorderen van een gezonde zwangerschap. Een therapeut kan de juiste dosering en veiligheidsrichtlijnen geven op basis van de individuele constitutie en behoeften van de aanstaande moeder.

Bewegen, Yoga en meditatie voor een gezonde geest

Naast fysieke behandelingen en voeding, moedigen Ayurveda-therapeuten ook zwangere vrouwen aan om te bewegen, yoga en meditatie te beoefenen. Deze praktijken kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde geest en het verminderen van stress en angst tijdens de zwangerschap. Specifieke yogahoudingen kunnen worden aanbevolen om het lichaam te ondersteunen en de zwangerschap te vergemakkelijken. Wandelen en/of zwemmen zijn ook mooie vormen van bewegen die helpen het lichaam te ontspannen en in conditie te houden. 

Ayurveda biedt een uitgebreide benadering van zwangerschap, waarbij de focus ligt op het in balans brengen van lichaam en geest. Voor een gezonde zwangerschap kunnen Ayurvedische behandelingen, voeding, massage, bewegen en yoga- en meditatiepraktijken van onschatbare waarde zijn. Als ayurveda-therapeut is het belangrijk om zwangere vrouwen individueel te benaderen en hun specifieke behoeften en constitutie in overweging te nemen bij het aanbevelen van behandelingen en adviezen.

Het is van vitaal belang dat zwangere vrouwen altijd een gekwalificeerde Ayurveda-therapeut raadplegen voordat ze beginnen met een Ayurvedische behandeling of het gebruik van kruiden en supplementen. Elke zwangerschap is uniek en wat voor de ene vrouw nuttig kan zijn, kan mogelijk niet geschikt zijn voor een andere.

Als aanstaande moeder is het ook belangrijk om bewust te zijn van je eigen lichaam en behoeften. Luister naar je intuïtie en neem de tijd om te rusten en te ontspannen wanneer je lichaam dat aangeeft.