Skip to main content

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen wereldwijd. Traditionele behandelingen zijn gericht op het beheersen van de bloedsuikerspiegel met behulp van medicijnen en insuline. Maar wist je dat de eeuwenoude Ayurvedische geneeskunde ook effectieve methoden biedt om diabetes te beheersen? In dit artikel leer je meer over hoe je als Ayurveda-therapeut diabetes kunt helpen beheren met behulp van Ayurvedische behandelingen.

Wat is diabetes volgens Ayurveda?

In Ayurveda wordt diabetes beschouwd als een metabole stoornis die het gevolg is van een onevenwicht in de dosha’s, vooral kapha en vata. De aandoening staat bekend als “Madhumeha,” wat letterlijk “honing urine” betekent, verwijzend naar de zoete smaak van de urine van een persoon met diabetes. Ayurveda richt zich op het behandelen van de onderliggende oorzaken van diabetes en niet alleen op het beheersen van de symptomen.

Dieet en voeding

Een van de belangrijkste aspecten van Ayurvedische behandeling voor diabetes is dieet en voeding. Als Ayurveda-therapeut kun je je cliënten begeleiden bij het aanpassen van hun eetgewoonten om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Richtsnoeren voor het dieet

 1. Eet verse, natuurlijke voeding: Moedig je cliënten aan om verse, onbewerkte voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten.
 2. Beperk suiker en eenvoudige koolhydraten: Suikers en eenvoudige koolhydraten kunnen de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen. Adviseer je cliënten om deze voedingsmiddelen te vermijden.
 3. Gebruik specerijen: Specerijen zoals kurkuma, kaneel en fenegriek hebben bloedsuikerverlagende eigenschappen en kunnen worden toegevoegd aan maaltijden.
 4. Eet kleine, regelmatige maaltijden: Dit helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel gedurende de dag.

Specifieke voedingsmiddelen

Bepaalde voedingsmiddelen zijn bijzonder nuttig bij het beheersen van diabetes volgens Ayurveda. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bittere kalebas (Karela): Bekend om zijn bloedsuikerverlagende effecten.
 • Methi (Fenegriek): Verlaagt de bloedsuikerspiegel en verbetert de insulinegevoeligheid.
 • Jamun (Java-pruim): Helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en verbetert de functie van de alvleesklier.

Kruiden en supplementen

Ayurvedische kruiden spelen een cruciale rol in het beheer van diabetes. Als Ayurveda-therapeut kun je je cliënten adviseren over het gebruik van specifieke kruiden en supplementen die hun bloedsuikerspiegel kunnen helpen reguleren.

Belangrijke Ayurvedische kruiden

 1. Gurmar (Gymnema sylvestre): Bekend als “sugar destroyer”, helpt de opname van suiker in de darmen te verminderen.
 2. Neem: Heeft bloedsuikerverlagende eigenschappen en verbetert de insulinegevoeligheid.
 3. Shilajit: Verbetert de energieniveaus en ondersteunt een gezond metabolisme.
 4. Triphala: Ondersteunt de spijsvertering en helpt bij het ontgiften van het lichaam.

Levensstijl en dagelijkse routine

Naast dieet en kruiden is een gezonde levensstijl essentieel voor het beheer van diabetes. Ayurveda benadrukt het belang van een gebalanceerde dagelijkse routine (Dinacharya) en seizoensgebonden routines (Ritucharya) om de gezondheid te optimaliseren.

Aanbevelingen voor levensstijl

 1. Regelmatige lichaamsbeweging: Moedig je cliënten aan om dagelijks te bewegen, zoals wandelen, yoga of zwemmen, om de bloedsuikerspiegel te helpen beheersen.
 2. Voldoende slaap: Een goede nachtrust is cruciaal voor het handhaven van een gezond metabolisme en hormonale balans.
 3. Stressmanagement: Technieken zoals meditatie, pranayama (ademhalingsoefeningen) en abhyanga (zelfmassage) kunnen helpen stress te verminderen, wat positief kan bijdragen aan het beheersen van diabetes.

Panchakarma therapieën

Panchakarma is een klassieke Ayurvedische detoxificatie en verjongingstherapie die kan helpen bij het behandelen van diabetes door het verwijderen van toxines (Ama) uit het lichaam en het herstellen van de dosha-balans.

Belangrijke Panchakarma behandelingen

 1. Virechana (Therapeutische purging): Helpt bij het reinigen van de lever en de alvleesklier, en verbetert de bloedsuikerregulatie.
 2. Basti (Medicated enema): Reinigt de darmen en verbetert de absorptie van voedingsstoffen en kruiden.
 3. Nasya (Nasale therapie): Verbetert de werking van het zenuwstelsel en kan helpen bij het beheersen van stressgerelateerde bloedsuikerspiegel fluctuaties.

Als Ayurveda-therapeut kun je een belangrijke rol spelen bij het helpen van cliënten met diabetes door hen te begeleiden bij het aanpassen van hun dieet, levensstijl en het gebruik van kruiden en Panchakarma-therapieën. Door deze holistische benadering kunnen je cliënten hun bloedsuikerspiegel beter beheersen en hun algehele gezondheid verbeteren.

Wil je meer leren over de Ayurvedische geneeskunde? Schrijf je dan in voor de opleiding bij Ayurdaay, waar je uitgebreide kennis en praktijkervaring opdoet over behandelingen, kruiden, voeding, behandelingen en nog veel meer.