Skip to main content

Als Ayurveda-therapeut speel jij een cruciale rol in het ondersteunen van mensen met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder ook  schildklieraandoeningen. Een steeds grotere groep mensen ondervindt klachten hieraan. De schildklier is een belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de stofwisseling, energieproductie en hormoonbalans in ons lichaam. Wanneer de schildklier uit balans is, kan dit leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, gewichtsveranderingen, haaruitval en meer. Gelukkig biedt Ayurveda een holistische benadering voor het behandelen van schildklieraandoeningen en het herstellen van het evenwicht in het lichaam.

Ayurvedische inzichten in de schildklier

In de Ayurveda wordt de schildklier gezien als een onderdeel van het “Jatharagni” -vuur, wat verantwoordelijk is voor de stofwisseling. Schildklieraandoeningen worden vaak geassocieerd met een verstoring van de Kapha- en Vata- dosha’s, wat niet betekent dat alleen mensen met een Vata- of Kapha-constitutie deze aandoening kunnen krijgen! Een onevenwichtige levensstijl, stress, ongezonde voeding en gebrek aan beweging kunnen bijdragen aan deze disbalans.

De Ayurvedische aanpak

Ayurveda biedt een holistische en persoonlijke benadering voor het behandelen van schildklieraandoeningen. In plaats van alleen de symptomen te bestrijden, richt Ayurveda zich op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de disbalans. Dit omvat het aanpassen van dieet- en levensstijlgewoonten, het gebruik van kruiden en supplementen, en het beoefenen van yoga en meditatie om het lichaam en de geest in evenwicht te brengen. Omdat het ook hier weer van groot belang is om te onderzoeken hoe het spijsverteringsvuur en het hele verteringssysteem functioneert, is een uitgebreid consult noodzakelijk. 

Kruiden en supplementen

Bepaalde kruiden en supplementen worden in de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt om de schildklierfunctie te ondersteunen en te stimuleren. Ashwagandha, guggulu en kelp zijn enkele voorbeelden van krachtige kruiden die kunnen helpen bij het reguleren van de schildklierhormonen. Deze kruiden kunnen worden ingenomen als supplementen of worden verwerkt in medicinale oliën voor massage. Eerst moet duidelijk worden op welke manier de functie van de schildklier verstoord is. Belangrijk is dat we cliënten goed informeren en kennis met ze delen zodat ze niet zelf gaan experimenteren. Want soms kan een kruid onwijs goed werken bij de ene cliënt en een averechts effect hebben bij de ander. 

Dieetaanpassingen

Het aanpassen van het dieet is een essentieel onderdeel van de Ayurvedische behandeling voor schildklieraandoeningen. Het vermijden van koud, rauw voedsel en het consumeren van warme, gekookte maaltijden kan helpen om het spijsverteringsvuur te versterken en de stofwisseling te stimuleren. Om cliënten op weg te helpen kan een detox of verantwoorde periode van vasten effectief zijn om het lichaam even te resetten. Zo kunnen er afvalstoffen verbrand worden en krijg het lichaam even een boost met nieuwe energie. Omdat veel mensen te vaak, te weinig, te veel of te weinig, te vet of te licht eten, raakt het lichaam verstoord. Daar rust, regelmaat en een passende leefstijl met goede voeding tegen over zetten is een aanrader.  

Panchakarma

Panchakarma is een diepgaande reinigingsbehandeling in de Ayurveda die kan helpen bij het verwijderen van opgehoopte toxines en dosha-onevenwichtigheden in het lichaam. Voor mensen met schildklieraandoeningen kan Panchakarma een effectieve manier zijn om het lichaam te ontgiften en de natuurlijke balans te herstellen.

Yoga en meditatie

Yoga en meditatie zijn ook waardevolle tools in de Ayurvedische behandeling van schildklieraandoeningen. Specifieke yogahoudingen en ademhalingsoefeningen kunnen de schildklierfunctie stimuleren en het endocriene systeem in balans brengen. Meditatie kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning, wat gunstig is voor de algehele gezondheid en het welzijn.

Aanbevelingen en voorzorgsmaatregelen

Als Ayurveda-therapeut is het belangrijk om rekening te houden met de individuele constitutie en gezondheidsgeschiedenis van je cliënt bij het opstellen van een behandelplan. Bovendien is het altijd raadzaam om samen te werken met andere gezondheidsprofessionals en regelmatig de voortgang van je cliënt te evalueren. Hier zijn enkele aanvullende aanbevelingen en voorzorgsmaatregelen bij het behandelen van schildklieraandoeningen met Ayurveda:

  1. Stressmanagement: Stress kan een significante invloed hebben op de schildklierfunctie. Moedig je cliënten aan om stressverminderende technieken toe te passen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, en ontspannende activiteiten.
  2. Regelmatige controle: Adviseer je cliënten om regelmatig hun schildklierfunctie te laten controleren door een medisch professional, vooral als ze al onder medische behandeling zijn.
  3. Langdurige behandeling: Ayurvedische behandelingen kunnen tijd nodig hebben om effectief te zijn. Moedig je cliënten aan om geduldig te zijn en hun behandeling vol te houden.
  4. Dieet en levensstijl: Benadruk het belang van een gezond dieet en een evenwichtige levensstijl om het lichaam te ondersteunen bij het herstellen van het evenwicht.

Met behulp van Ayurvedische behandelingsprincipes, waaronder kruiden, dieet, panchakarma, yoga en meditatie, kun je cliënten helpen hun gezondheid te verbeteren en hun schildklierfunctie in evenwicht te brengen. Door een holistische benadering te hanteren, kun je de oorzaak van de disbalans aanpakken en streven naar duurzame gezondheidsresultaten.

Ayurveda biedt een schat aan kennis en wijsheid die ons kan helpen een gezond en evenwichtig leven te leiden. Als Ayurveda-therapeut kun je deze oude kennis toepassen om mensen te helpen hun gezondheidsdoelen te bereiken en hun welzijn te bevorderen.

Wil je meer leren over Ayurveda en je vaardigheden als therapeut verbeteren? Bij Ayurdaay bieden we een uitgebreid aanbod van opleidingen en trainingen, specifiek gericht op ayurveda-therapeuten.