Skip to main content

Het onderwerp van vruchtbaarheid is even tijdloos als complex. Terwijl de moderne geneeskunde verschillende behandelopties biedt, hebben veel mensen zich tot de traditionele Ayurvedische benaderingen gewend voor oplossingen. Als jij een ayurveda-therapeut bent, dan weet je hoeveel de mensen op je rekenen voor deze delicate kwestie. Dit artikel dient als een grondige gids om je te helpen je cliënten te begeleiden door Ayurvedische behandelingen voor vruchtbaarheidsproblemen.

Het belang van een holistische benadering

Vruchtbaarheidsproblemen zijn vaak het gevolg van een combinatie van factoren: fysiek, emotioneel, en soms zelfs spiritueel. Een holistische benadering kan daarom niet alleen nuttig zijn maar ook noodzakelijk. Ayurveda behandelt het individu als een geheel, en dit kan enorm voordelig zijn bij vruchtbaarheidskwesties.

Dieet en voeding

In Ayurveda speelt voeding een cruciale rol bij het bevorderen van de vruchtbaarheid.

Voedingsmiddelen voor vruchtbaarheid

Ghee, noten, vers fruit en groenten zijn enkele van de voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan verbeterde vruchtbaarheid. Het is goed als cliënten een voedingsdagboek bij houden, zodat je als therapeut kunt inspringen in gewoontes die niet passend zijn voor de cliënt op dit moment. Veel gewoontes waar we al jaren toepassen in ons leven blijken volgens Ayurveda net niet handig te zijn. Bijvoorbeeld de grote inname van brood, yoghurt en moeilijk te verteren voeding (uit de diepvries of uit de magnetron) kunnen grote invloed hebben op het voorplantingsstelsel. Ayurveda heeft een bijzondere kijk op het voeden en onderhouden van lichaamsweefsels. Sukradhatu, het voorplantingsweefsel, bevindt zich diep in het lichaam. En wordt daarom niet als eerste met de beste voeding gevoed. We moeten als mens dus effectief ons best doen om goed te eten om te zorgen dat lichaamsweefsels allemaal gevoed worden met het beste!

Kruiden en supplementen

Ashwagandha, Shatavari en Tribulus Terrestris zijn enkele kruiden die al eeuwen worden gebruikt om de vruchtbaarheid te verhogen. Hou er rekening mee dat de inname van deze kruiden alleen zin heeft als het spijsverteringssysteem goed functioneert. Is dit namelijk niet zo dan zullen deze supplementen vaak met de ontlasting in het toilet belanden zonder dat het nut heeft gehad. 

Lifestyle aanpassingen

Beweging en yoga

Beweging stimuleert de bloedsomloop en verbetert de algemene gezondheid, wat kan bijdragen aan de vruchtbaarheid. Specifieke yogahoudingen zoals Sarvangasana kunnen ook gunstig zijn.

Slaap en rust

Goede slaap en voldoende rust zijn essentieel voor hormonale balans, wat op zijn beurt de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

Ayurvedische behandelingen

Panchakarma

Deze reeks reinigende procedures kan helpen om de dosha’s in evenwicht te brengen en het lichaam voor te bereiden op conceptie.

Basti

Deze behandeling, een vorm van Ayurvedische klysma, is specifiek ontworpen om de Vata-dosha in balans te brengen. Het kan bijzonder effectief zijn voor vruchtbaarheidsproblemen.

Psychologische aspecten

Het emotionele en mentale welzijn speelt een onderschatte, maar essentiële rol in vruchtbaarheid. Mensen starten steeds later met het vervullen van hun zwangerschapswens. Als er in de periode vooraf niet goed voor het lichaam gezorgd wordt en er ani conceptie gebruikt is zal het tijd nemen om het lichaam klaar te maken voor een zwangerschap. Toch raken veel mensen in de stress en teleurstelling als de zwangerschap de eerste maanden, jaren, uitblijft. Deze stress en het ongeduld hebben weer ene grote invloed op het welzijn van de mens. 

Meditatie en mindfulness

Deze praktijken kunnen helpen om stress te verminderen, wat een bekende factor is die de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

Relationele harmonie

Een gezonde relatie en een positieve emotionele staat kunnen een gunstige omgeving creëren voor conceptie.

Conclusie

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen emotioneel belastend en complex zijn, maar Ayurveda biedt verschillende benaderingen om dit probleem holistisch aan te pakken. Of het nu gaat om dieet, lifestyle aanpassingen of specifieke Ayurvedische behandelingen, de mogelijkheden zijn divers en veelbelovend. Als Ayurveda-therapeut kun je een essentiële rol spelen in de vruchtbaarheidsreis van je cliënten door het aanbieden van deze waardevolle en tijdloze wijsheid.