Skip to main content

Als we ouder worden, willen we graag gezond en vitaal blijven, zodat we optimaal van het leven kunnen genieten. Ayurveda biedt waardevolle principes en praktijken die ouderen kunnen helpen om gezond ouder te worden en een hoge levenskwaliteit te behouden. In dit artikel ontdek je hoe Ayurveda je kan ondersteunen tijdens het ouder worden en hoe je deze principes in je dagelijks leven kunt integreren. Wie worden er nu eigenlijk bedoeld met “ouderen”? Ayurveda ziet de periode van geboorte tot puberteit als de Kapha-fase. Van de puberteit tot de menopauze/ overgang/ midlifecrisis als de Pitta-fase. En de laatste fase van het leven is dan voor Vata. Als er gesproken wordt over “ouderen” dan wordt er bedoeld de mensen die in de Vata-fase van hun leven zijn terechtgekomen. 

Het belang van Ayurveda voor ouderen

Ayurveda beschouwt ouder worden als een natuurlijk en waardevol onderdeel van het leven. Het erkent dat elke levensfase unieke uitdagingen en kansen met zich meebrengt. Met Ayurveda kunnen we ons aanpassen aan deze veranderingen en onze gezondheid en welzijn optimaliseren. In de Pitta-fase van ons leven zouden we die Vata-fase goed mee moeten nemen in onze beslissingen. Mensen die in hun Pitta-fase goed voor zichzelf zorgen arriveren het meest aangenaam en in balans in de Vata-fase. De moeite dus om daar in die Pitta-fase al rekening mee te houden. Denk aan het meenemen van een goed ochtendritueel en bijhouden van balans in de dosha’s, regelmatige een ayurveda kuur om lichaam en geest fit te houden. 

Een gebalanceerde voeding

Een gezonde en gebalanceerde voeding is essentieel, vooral naarmate we ouder worden. Ayurveda moedigt ons aan om voedsel te kiezen dat onze individuele constitutie en de behoeften van onze levensfase ondersteunt. Het benadrukt het belang van vers, seizoensgebonden en plantaardig voedsel.

Het belang van beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk voor ouderen. Ayurveda raadt aan om bewegingsvormen te kiezen die zacht zijn voor het lichaam, zoals zwemmen, yoga, tai chi of wandelen. Deze oefeningen helpen niet alleen om het lichaam te versterken, maar ook om de geest te kalmeren.

Ayurvedische kruiden en supplementen

Ayurveda maakt gebruik van een verscheidenheid aan kruiden en supplementen om de gezondheid te bevorderen. Voor ouderen kunnen bepaalde kruiden helpen bij het behoud van een gezonde spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en het ondersteunen van de gewrichten.

Het belang van rust en slaap

Voldoende rust en slaap zijn cruciaal voor ouderen. Ayurveda moedigt aan om een regelmatig slaapritme te volgen en voldoende rust te nemen om het lichaam en de geest te herstellen.

Stressmanagement

Stress kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid, vooral naarmate we ouder worden. Ayurveda benadrukt het belang van stressmanagementtechnieken, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, om de geest te kalmeren en innerlijke vrede te bevorderen. Ook hier wordt door Ayurveda geadviseerd om regelmatig massages te ontvangen met warme medicinale olie om het lichaam zo lang mogelijk jong en soepel te houden. 

Ondersteuning van het immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem is essentieel om ziekten te voorkomen en het lichaam te beschermen. Ayurveda biedt verschillende manieren om het immuunsysteem te versterken, zoals het gebruik van bepaalde kruiden en het volgen van een gezonde levensstijl.

Het belang van sociale verbinding

Sociale verbinding en interactie zijn belangrijk voor ouderen om een gevoel van betekenis en welzijn te behouden. Ayurveda benadrukt het belang van sociale relaties en gemeenschapsbetrokkenheid.

Ayurveda biedt waardevolle steun tijdens het ouder worden

Ayurveda biedt een holistische benadering om gezond ouder te worden en het leven volledig te benutten. Door de principes van Ayurveda te integreren in je dagelijks leven, kun je een gezonde levensstijl bevorderen en een gevoel van welzijn en vervulling ervaren, ongeacht je leeftijd.