Skip to main content

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind gezond, gelukkig en evenwichtig opgroeit. Ayurveda, de eeuwenoude Indiase geneeskunde, biedt waardevolle inzichten en praktische tips om het welzijn en de groei van je kind te ondersteunen. In dit artikel ontdek je hoe je op een natuurlijke en holistische manier kunt zorgen voor het welzijn van je kind met behulp van ayurveda.

Het begrijpen van de dosha’s bij kinderen

Net als volwassenen hebben kinderen ook hun eigen unieke dosha-constitutie: Vata, Pitta en Kapha. Het begrijpen van de dominante dosha van je kind kan je helpen om hun behoeften beter te begrijpen en de juiste voeding, levensstijl en activiteiten te kiezen die hun evenwicht ondersteunen.

Ayurvedische voeding voor kinderen

Voeding speelt een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van kinderen. Ayurveda benadrukt het belang van vers, biologisch voedsel dat is afgestemd op het dosha-type van je kind. Vata-kinderen kunnen baat hebben bij warme, voedzame maaltijden, terwijl Pitta-kinderen kunnen profiteren van verkoelende voedingsmiddelen met weinig smaak  en Kapha-kinderen gebaat zijn bij licht verteerbare maaltijden. Het is ook belangrijk dat kinderen zelf kennis opdoen over wat wel en niet goed voor ze is. Zij begrijpen dan sneller waarom ze bepaalde items zelden krijgen.

Ayurvedische levensstijl voor kinderen

Het handhaven van een evenwichtige levensstijl is essentieel voor het welzijn van kinderen. Ayurveda moedigt aan om een regelmatig dagelijks schema aan te houden met vaste tijden voor eten, slapen en spelen. Het creëren van een rustige en harmonieuze omgeving thuis kan bijdragen aan het verminderen van stress en angst bij kinderen. De regel is dan ook dat de ouders rust moeten brengen. Gestreste ouders kunnen geen rust brengen bij de kinderen. Dus spiegel jezelf en de manier hoe je als ouders het leven ingericht hebt en probeer van daaruit verbeteringen te brengen. Er worden van nature geen vervelende kinderen geboren. Kinderen worden vaak door stress, suiker, heen en weer gesleep vervelend gemaakt. Elke week een feestje en de kinderen meenemen klinkt heel fijn en vrij voor sommige ouders, maar het moet ook bij het kind passen. Deze heeft wellicht behoefte aan iets anders. Kom hierin tegemoet. Dat brengt een fijnere en rustige sfeer in huis. 

Natuurlijke remedies voor veelvoorkomende kinderziektes

Ayurveda biedt een schat aan natuurlijke remedies voor veelvoorkomende kinderziektes zoals verkoudheid, koorts, buikpijn en meer. Kruiden zoals gember, kurkuma en tulsi kunnen worden gebruikt om het immuunsysteem van je kind te versterken en het herstel te bevorderen. Raadpleeg altijd een gespecialiseerde ayurvedische kinderarts voordat je kruiden of supplementen aan je kind geeft. Een makkelijk toepasbare regel: is er veel snot? Dan geen slijmerige items geven zoals zuivel, kies dan voor een lichtverteerbare soep vol groenten en niet voor een pizza in de oven of iets met veel gesmolten kaas. 

Het belang van routine en rituelen

Routines en rituelen kunnen een gevoel van stabiliteit en veiligheid bieden aan kinderen. Ayurveda moedigt aan om dagelijkse rituelen op te nemen in het leven van je kind, zoals het aansteken van een olielampje ‘s ochtends, gezamenlijk eten als gezin en het uitvoeren van rustgevende bedtijdrituelen. ook vinden kinderen het vaak leuk om te helpen bij het oogsten in de tuin, het samen snijden van groentes en dan het koken. Laat een kind op zijn eigen niveau meehelpen in de keuken. Dan ontstaat er een goede natuurlijke verbinding met voedsel. 

Balans tussen activiteit en rust

Kinderen zijn van nature actief en speels, maar het is ook belangrijk om voldoende rust en ontspanning te bevorderen. Ayurveda benadrukt het belang van het vinden van een gezonde balans tussen activiteit en rust. Moedig je kind aan om buiten te spelen, te bewegen en creatief te zijn, maar zorg er ook voor dat ze voldoende tijd hebben om te rusten en te ontspannen. Die rust en ontspanning zijn vooral voor het slapen gaan belangrijk. Kies een moment in de avond om bijvoorbeeld warme olie op de lijfjes te smeren en laat ze lekker ontspannen en dan spelen in bad. De warme olie brengt rust. 

Het belang van emotionele gezondheid

Emotionele gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid voor kinderen. Ayurveda erkent het belang van het omgaan met emoties op een gezonde en constructieve manier. Moedig je kind aan om hun gevoelens te uiten en bied hen de ruimte om te praten over hun emoties en zorgen. Kapha-kinderen die van nature niet zo spraakzaam zijn, kun je bijvoorbeeld stimuleren in situaties waarin ze huilen of boos worden. Troost niet gelijk maar zeg bijvoorbeeld: wat goed dat je boos bent of wat goed dat je huilt. Zo komt verdriet of pijn eruit en blijft het niet in je lichaam vast zitten. Pitta-kinderen kunnen fel worden of boos als ze bijvoorbeeld verliezen met een spelletje spelen. Doe hier niet plagerig over, maar leg uit dat sommige kinderen/mensen winnen heel belangrijk vinden en anderen weer helemaal niet en leg dan uit dat ze best even flink pissig mogen zijn, maar er niet in moeten blijven hangen. Mijn advies: doe dit achteraf en niet in het heetst van de strijd;)

Ayurvedische massages en verzorging voor kinderen

Massage is een prachtige manier om liefde en genegenheid te tonen aan je kind, en het kan ook bijdragen aan hun algehele welzijn. Ayurvedische oliën zoals amandelolie of kokosolie kunnen worden gebruikt om je kind te masseren en hun huid te voeden. Het verzorgen van je kind op een ayurvedische manier kan hen helpen om zich geliefd en geborgen te voelen.

Ayurveda en slaap

Goede slaap is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Ayurveda biedt waardevolle inzichten om de slaap van je kind te verbeteren, zoals het creëren van een rustgevende slaapomgeving, het volgen van een vaste bedtijdroutine en het vermijden van stimulerende activiteiten voor het slapengaan. We hoeven denk ik niet veel woorden te wijden aan de beeldschermtijd voor het slapen gaan? Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat we daar niet rustig van worden.

Ayurdaay consult voor kinderen

Wil je meer leren over hoe je ayurveda kunt toepassen om het welzijn en de groei van je kind te ondersteunen? Bij Ayurdaay bieden we gespecialiseerde consulten voor kinderen, waarbij we de individuele behoeften van je kind in kaart brengen en op maat gemaakte adviezen geven voor hun gezondheid en welzijn. Klik hier om een consult te boeken voor je kind.