Skip to main content

Als ayurveda-therapeut is het belangrijk om een diepgaand begrip te hebben van de unieke behoeften van vrouwen en hoe ayurveda kan bijdragen aan hun welzijn. Vrouwen ervaren verschillende fysieke en emotionele veranderingen gedurende hun leven, zoals menstruatie, zwangerschap en menopauze. In dit artikel verkennen we specifieke ayurvedische behandelingen en adviezen die therapeuten kunnen bieden om vrouwen te ondersteunen en hun gezondheid te bevorderen.

Het belang van vrouwenwelzijn in Ayurveda

Inzicht in de cyclische aard van de vrouwelijke fysiologie en haar invloed op de algehele gezondheid is essentieel in ayurveda. Ayurveda erkent dat vrouwen unieke energetische patronen hebben die aandacht en zorg vereisen. Het handhaven van een gezonde spijsvertering, hormonale balans en emotioneel welzijn zijn cruciale aspecten van vrouwenwelzijn in ayurveda.

Behandelingen voor vrouwenwelzijn

Menstruatie-gerelateerde klachten:

Ayurvedische kruiden en voedingssupplementen kunnen worden voorgeschreven om symptomen zoals krampen, stemmingswisselingen en onregelmatige menstruatie te verminderen.

Het toepassen van warmte- en oliemassages, als er geen menstruatie is, kan helpen bij het verlichten van pijn en het bevorderen van ontspanning. Belangrijk is om de cyclus in beeld te krijgen. Laat je cliënten een dagboek of menstruatie-app bijhouden. Zo breng je het ritme in beeld. Ook kun je een test doen om de kwaliteit van het bloed te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door wat menstruatiebloed in een glas water te doen. Het bloed zou, als het gezond is, zich langzaam vermengen met het water tot een roze kleur. Als er disbalans is, herken je de kwaliteiten van de dosha’s in het bloed zoals zwaarte, droogte etc. 

Zwangerschap en postpartumzorg:

Ayurvedische behandelingen, zoals prenatale massages en zwangerschapsmassages, kunnen bijdragen aan het verminderen van zwangerschapskwalen en het bevorderen van een gezonde zwangerschap. Ook brengt dit ontspanning en rust, heel belangrijk voor de aanstaande moeder. 

Na de bevalling kunnen therapeuten postpartumzorg bieden, zoals warme olie-massages en speciale voedingsadviezen, om het herstel van de moeder te ondersteunen. In het Nederlandstalige boek: Zorg voor moeder en kind, met Ayurveda, vind je alle informatie over deze adviezen en de maand-voor-maand-tips. Het boek is ook verkrijgbaar in het Engels: Mother and childcare with Ayurveda

Menopauze:

Ayurveda benadert de menopauze als een natuurlijke overgangsperiode en biedt behandelingen om de symptomen, zoals opvliegers, slapeloosheid en stemmingswisselingen te verlichten.

Het aanpassen van de voeding en levensstijl, evenals het gebruik van kruidensupplementen, kan helpen bij het herstellen van de hormonale balans.

Adviezen voor vrouwenwelzijn

Voeding:

Het belang van evenwichtige maaltijden met voedingsstoffen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van vrouwen. Er is geen advies dat voor iedereen van toepassing is. Ayurveda is maatwerk. Zo heeft ook elke vrouw weer haar eigen unieke samenstelling van dosha’s die aandacht vragen door de fases van het leven heen. In onze kindertijd hebben we andere voeding nodig dan in de middelste en laatste fase. Daarin meebewegen is van groot belang. Ayurveda is dan ook zelden met één consult afgedaan. Het is goed mensen langere tijd te begeleiden zodat zij zichzelf beter leren kennen en om te leren gaan met de verandering van de seizoenen en fases van het leven. 

Levensstijl:

Het creëren van een gezonde routine met voldoende rust, slaap en lichaamsbeweging.

Het beoefenen van stressverminderingstechnieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen om emotioneel evenwicht te bevorderen.

Het vermijden van overmatige fysieke en mentale inspanning, vooral tijdens de menstruatie en zwangerschap. We leven anno 2023 in een maatschappij waar je als jonge vrouw niet leert om stil te staan bij het vrouw zijn. Toch is dat van groot belang. Hoe eerder zij begrijpen dat het lichaam anders functioneert en andere zorg nodig heeft dan het lichaam van een man, draagt dat alleen maar bij aan meer balans en levensvreugde. De natuur heeft de vrouw zo gemaakt dat ze in staat is om vanuit haar lijf nieuw leven te creëren dat mogen we eren en goed verzorgen. 

Vaak lijkt er van alles niet mogelijk, toch adviseren we altijd om het onmogelijke mogelijk te maken. Zo zijn er mensen die werken op een plek waar maar een half uur lunch pauze is of waar je niet flexibel kunt werken. Als je aangeeft aan je werkgever dat je je lunch belangrijk vindt omdat deze de energievoorziening op peil houdt voor de werkbare uren tussen 12-17 uur, willen ze vaak wel meebewegen. Zo ook voor vrouwen rond de menstruatie. Als het mogelijk is, kun je misschien de eerste dag of 2 dagen thuiswerken. Rokers krijgen bijvoorbeeld vaak rokerspauzes als extra. Deze kun je misschien opeisen en vervangen door menstruatie-pauze op het moment dat je die nodig hebt. 

Het belang van empathie en vertrouwen

Bij het behandelen van vrouwen is het van essentieel belang om empathie en vertrouwen te tonen. Veel vrouwen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij het bespreken van intieme gezondheidskwesties, dus het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving is cruciaal. Luister actief naar de behoeften en zorgen van de cliënt en pas de behandelingen en adviezen aan op hun specifieke situatie. Beweeg hier ook mee met de gewoontes en voedingspatronen van de vrouw. Maak stapjes en gooi niet gelijk het leven om, dat geeft stress en dat wilden we voorkomen. 

Conclusie

Het begrijpen van de unieke behoeften van vrouwen en het aanbieden van specifieke ayurvedische behandelingen en adviezen zijn van onschatbare waarde voor ayurveda-therapeuten. Door aandacht te besteden aan de fysieke, emotionele en energetische aspecten van vrouwenwelzijn, kunnen therapeuten vrouwen ondersteunen bij het bereiken van een optimale gezondheid en evenwicht. Met een combinatie van gepersonaliseerde behandelingen, voedingsadviezen en levensstijlveranderingen kunnen vrouwen hun spijsvertering verbeteren en een gevoel van welzijn en vitaliteit ervaren.

Workshop Ayurveda voor vrouwen bij Ayurdaay: Een dag vol kennis en inspiratie!

Op 29 oktober 2023 organiseert Ayurdaay Nilayam in Hengelo een speciale workshop over Ayurveda voor vrouwen. Of je nu een therapeut bent die geïnteresseerd is in dit onderwerp of gewoon als vrouw wilt leren hoe je jezelf beter kunt ondersteunen, deze dag is iets voor jou! De workshop, verzorgd door onze deskundige docent Katya, belooft een waardevolle ervaring te worden.

Tijdens deze dag krijg je inzicht in hoe Ayurveda naar hormonale situaties bij vrouwen, menstruatie en voeding kijkt. Het is een uitgelezen kans om je kennis te vergroten en dieper in te gaan op deze belangrijke aspecten van vrouwelijke gezondheid. Katya zal haar expertise delen en praktische tips geven die je kunt toepassen in je dagelijks leven.

We hebben zelfs accreditatie aangevraagd voor deze workshop met Katya (K13019). Dit betekent dat je na afloop van de workshop een officieel certificaat kunt ontvangen als bewijs van deelname. Een waardevolle toevoeging aan je professionele ontwikkeling!

Deze workshop is niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen die hun vrouw beter willen ondersteunen. We vinden het geweldig om te zien dat mannen geïnteresseerd zijn in het begrijpen en ondersteunen van de gezondheid van hun partner. Iedereen is welkom om deel te nemen en samen te leren.
Mis deze unieke kans niet en zorg dat je erbij bent op 29 oktober van 10.00 tot 16.00 uur bij Ayurdaay Nilayam in Hengelo. Het belooft een prachtige dag te worden vol kennis, inspiratie en verbinding.