Skip to main content

De spijsvertering speelt, volgens Ayurveda, een belangrijke rol in ons algehele welzijn. Een gezond darmstelsel zorgt niet alleen voor een efficiënte vertering van voedsel, maar ook voor een sterk immuunsysteem en een evenwichtige geest. Hier zijn enkele waardevolle tips vanuit Ayurveda om je spijsvertering te optimaliseren en een gezond darmstelsel te bevorderen.

Voed je spijsverteringsvuur (agni)

In Ayurveda wordt agni beschouwd als het spijsverteringsvuur dat verantwoordelijk is voor het verwerken van voedsel. Om je spijsverteringsvuur te versterken, kun je beginnen met het consumeren van licht verteerbare voeding zoals gekookte groenten, rijst en mungbonen. Vermijd zware, vettige en bewerkte voedingsmiddelen die je spijsvertering kunnen belasten. Hoe kom je er nu achter of je wel of niet goed werkt? Daar zijn ook wat tips voor. De eerste is: hoe voel jij je na het eten? Fit en fris tot de volgende maaltijd? Moe en je neigt naar slapen of even een dutje doen? Als je je fit en fris voelt, is dat al een goed teken. Kun jij je slaap niet ophouden na het eten? Dan heb je wellicht te zwaar gegeten, heb je iets gegeten wat niet past bij je of de combinatie was wat moeilijk voor je spijsvertering om te verteren. En zo zijn er meer manieren om erachter te komen hoe jouw vuurtje werkt.

Eet volgens je constitutie (dosha)

Volgens Ayurveda heeft ieder individu een unieke constitutie, ook wel dosha genoemd: Vata, Pitta of Kapha. Eet voedingsmiddelen die in overeenstemming zijn met je constitutie om een gezonde spijsvertering te bevorderen. Bijvoorbeeld, Vata-types kunnen baat hebben bij warme en vochtige voeding, terwijl Pitta-types baat hebben bij verkoelende voeding. Nu is het zo dat we altijd eerst kijken of er een verstoring is die verholpen moet worden. Daar passen we dan eerst de adviezen op aan en als balans hervonden is dan ga je eten volgens je constitutie. Veel mensen denken dat als je een bepaald type bent, bv Pitta-Vata, dat je dan alleen klachten kunt krijgen aan die 2 dosha’s. Dit is niet het geval. Alle drie de dosha’s kunnen verstoord raken en alle drie kunnen ook weer in balans gebracht worden.

Neem de tijd om te eten

Een andere belangrijke tip is om rustig en bewust te eten. Neem de tijd om je maaltijd te nuttigen zonder afleiding. Kauw je voedsel goed en geniet van elke hap. Door langzaam te eten en goed te kauwen, geef je je spijsverteringsstelsel de kans om het voedsel effectief af te breken en voedingsstoffen op te nemen. Vergeet ook niet om te eten in stilte. Als we tijdens het eten praten “happen” we te veel lucht binnen en dit kan verstoringen geven. Lucht is gerelateerd aan Vata en Vata is weer beweging. Het kan dus zijn dan klachten als lucht in de maag, oprispingen spontaan verdwijnen als we in stilte eten. (het is even wennen voor de meeste mensen)

Pas op met voedselcombinaties

Ayurveda benadrukt ook het belang van juiste voedselcombinaties. Sommige combinaties kunnen de spijsvertering verstoren en leiden tot gasvorming, opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen. Vermijd bijvoorbeeld het gelijktijdig consumeren van fruit met zuivelproducten. 

Beheer stress en creëer een rustige omgeving

Stress heeft een negatieve invloed op de spijsvertering. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of bewegen/yoga. Creëer een rustige eetomgeving zonder afleidingen zoals televisie of telefoons, zodat je je volledig kunt richten op het voedsel en de spijsvertering.

Ayurvedisch consult bij Ayurdaay met Miriam

Als je meer advies wilt over het bevorderen van een gezonde spijsvertering en een optimaal darmstelsel, kun je altijd een ayurvedisch consult boeken bij Ayurdaay met Miriam. Miriam is een ervaren ayurvedisch therapeut met diepgaande kennis van de principes en praktijken van Ayurveda.

Tijdens een consult met Miriam zal ze jouw unieke constitutie (dosha) analyseren en een persoonlijk behandelplan opstellen dat gericht is op het verbeteren van jouw spijsvertering en darmgezondheid. Ze zal je begeleiden bij het maken van voedingskeuzes die passen bij jouw constitutie en zal je waardevolle tips en adviezen geven om je spijsverteringsvuur te versterken.

Daarnaast kan Miriam je ook helpen bij het identificeren en aanpakken van eventuele spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming of constipatie. Ze zal je leren hoe je met behulp van Ayurvedische kruiden, voedingsaanpassingen en levensstijlveranderingen een gezond darmstelsel kunt bevorderen.

Een ayurvedisch consult bij Ayurdaay met Miriam is een waardevolle stap op weg naar een optimale spijsvertering en een gezond darmstelsel. Neem vandaag nog contact op met Ayurdaay om een consult in te plannen en begin jouw reis naar een betere spijsvertering en algeheel welzijn.