Skip to main content

Ayurveda biedt een diepgaand inzicht in het bevorderen van de gezondheid van kinderen. In dit artikel duiken we dieper in op het belang van Ayurveda in de pediatrie en hoe deze holistische benadering kan bijdragen aan het welzijn van kinderen.

In de kern van Ayurveda ligt het principe van het behandelen van mensen in plaats van ziekten. Het beschouwt het leven als een samensmelting van verschillende aspecten, waaronder ziel, geest, emoties, motorische organen en het lichaam.

De indeling van ayurveda teksten

Ayurveda teksten zijn ingedeeld in acht categorieën, waarvan de categorie pediatrie, genaamd Kaumarabhritya, een belangrijk onderdeel is. Deze categorie richt zich op de verloskunde, gynaecologie en pediatrie.

 1. Interne geneeskunde voor kinderen
  In de interne geneeskunde van Ayurveda, bekend als Kayachikitsa, worden de principes van het balanceren van de dosha’s toegepast om de gezondheid van kinderen te optimaliseren.
 2. Chirurgie
  Shalyatantra, of chirurgie, is een ander belangrijk aspect van Ayurveda dat ook van toepassing kan zijn op kinderen, hoewel met de nodige voorzichtigheid en aangepaste procedures.
 3. Oog- en KNO-problemen
  Shalakyatantra omvat de behandeling van aandoeningen van de ogen en het oor, die ook relevant kunnen zijn voor kinderen.
 4. Pediatrie
  Kaumarabhritya omvat de verloskunde, gynaecologie en pediatrie. Dit is het specifieke gebied van Ayurveda dat zich richt op de gezondheid en het welzijn van kinderen.
 5. Toxicologie
  Agadatantra richt zich op toxicologie en vergiftigingen, wat ook relevant kan zijn voor kinderen in gevallen van vergiftiging door voedsel of andere stoffen.
 6. Psychiatrie en infectieziekten
  Bhutavidya of Grahavidya omvat psychiatrie, infectieziekten en ziekten veroorzaakt door bovennatuurlijke krachten, aspecten die ook van invloed kunnen zijn op de gezondheid van kinderen.
 7. Anti-veroudering en verjonging
  Rasayana is gericht op anti-veroudering en verjonging, hoewel deze principes niet direct van toepassing zijn op kinderen.
 8. Reproductieve geneeskunde en seksuologie
  Vajikarana richt zich op reproductieve geneeskunde en seksuologie, wat uiteraard niet relevant is voor kinderen, maar wel kan spelen bij adolescenten.


Ayurveda biedt een holistische benadering van kindergezondheid die verder gaat dan de behandeling van symptomen. Door de principes van Ayurveda toe te passen, kunnen we de gezondheid van kinderen optimaliseren en hen helpen gedijen op zowel fysiek, mentaal als emotioneel niveau.

Dit artikel is gebaseerd op het boek Zorg voor moeder en kind van Miriam Alberts. Het is te bestellen via mijn bestseller.nl of onze eigen webshop