Skip to main content

De synergie tussen Ayurveda en milieubewustzijn

Als je geïnteresseerd bent in Ayurveda, dan weet je dat deze eeuwenoude geneeskunst veel meer is dan alleen een manier om ziektes te bestrijden. Ayurveda leert ons ook hoe we in harmonie met de natuur kunnen leven. Hier zijn enkele manieren waarop Ayurveda en milieubewustzijn hand in hand gaan.

Lokaal en seizoensgebonden eten

Ayurveda moedigt ons aan om voedsel te eten dat lokaal verbouwd wordt en seizoensgebonden is. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor de planeet. Lokaal en seizoensgebonden eten betekent namelijk minder transport en opslag. Van groot belang in Ayurveda is het kiezen van biologische voeding, biodynamische voeding, voeding uit eigen tuin die onbespoten is etc. .

Natuurlijke remedies en minder afval

Ayurveda maakt voornamelijk gebruik van natuurlijke ingrediënten die je vaak in je eigen keuken of tuin kunt vinden. Dit betekent minder afval in de vorm van pillenpotjes, verpakkingen en synthetische stoffen. Bovendien zijn natuurlijke remedies vaak biologisch afbreekbaar en minder belastend voor het milieu.

Minimalisme als levensstijl

Ayurveda leert ons ook om te leven met wat we echt nodig hebben en niet te veel te consumeren. Dit minimalisme zie je terug in zowel het dieet als de levensstijl die Ayurveda promoot. Minder consumeren betekent minder afval en minder uitputting van natuurlijke bronnen.

DIY en hergebruik

In de Ayurvedische levensstijl is er veel ruimte voor ‘doe-het-zelf’ en hergebruik. Of het nu gaat om zelfgemaakte gezichtsmaskers van keukeningrediënten of het hergebruiken van glazen potjes voor het bewaren van kruiden, elke kleine handeling draagt bij aan een duurzamere wereld.

Samenvatting: elk klein beetje helpt

Of je nu een doorgewinterde Ayurveda-beoefenaar bent of gewoon geïnteresseerd bent in een duurzamere levensstijl, het is duidelijk dat Ayurveda en milieubewustzijn een perfecte match zijn. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van voeding, consumptie en afvalbeheer, dragen we niet alleen bij aan onze eigen gezondheid, maar ook aan de gezondheid van onze planeet.