Skip to main content

Menstruatie is een natuurlijk proces dat veel vrouwen elke maand doormaken. Voor sommigen kan het echter gepaard gaan met ongemakken zoals krampen, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Ayurveda biedt natuurlijke benaderingen om de menstruatiecyclus in balans te houden en deze ongemakken te verminderen. In dit artikel ontdek je enkele effectieve Ayurvedische remedies voor een gezonde menstruatie. Het is allereerst goed om te weten dat vrouwen die in balans zijn geen grote hinder ondervinden van hun menstruatie. Het is een disbalans die klachten veroorzaakt. Ervan uit gaan dat pijn er gewoon bij hoort is een misverstand! 

Voeding en hydratatie

Wat je eet en drinkt kan invloed hebben op je menstruatiecyclus. Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels, zoals verse groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vermijd te veel koffie, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze je hormonale balans kunnen verstoren. Blijf gehydrateerd met warm water en kruidenthee om de spijsvertering te ondersteunen en toxines uit je systeem te verwijderen. Als er droogte in het lichaam ontstaat kan bijvoorbeeld ook bloed minder vloeibaar worden, hierdoor stroomt het bloed niet zoals het hoort door de voortplantingskanalen, dit kan pijn geven door de obstructie. 

Kruiden en thee

Ayurvedische kruiden kunnen helpen bij het verminderen van menstruatieklachten. Gemberthee kan helpen bij het verlichten van krampen en ontstekingen. Maak er overigens geen gewoonte van de hele dag door gemberthee te drinken. Gember kan een medicijn zijn maar het kan ook klachten veroorzaken en disbalans brengen in het hormonale systeem. Twee kopjes gember thee is voldoende als je het drinkt tegen krampen. Kamillethee heeft een kalmerend effect en kan stemmingswisselingen verminderen. Korianderzaad en venkelzaad kunnen de spijsvertering ondersteunen en het opgeblazen gevoel verminderen. Experimenteer met verschillende kruiden en theeën om te zien welke het beste bij jou passen. Ook kun je een therapeut gespecialiseerd in vrouwengezondheid om advies vragen. 

Yoga en beweging

Lichte lichaamsbeweging en yoga kunnen de bloedcirculatie verbeteren en de spierspanning verminderen. Specifieke yogahoudingen zoals de “vlinderpose” en de “kindhouding” kunnen helpen bij het verlichten van krampen en het kalmeren van de geest. Matige lichaamsbeweging zoals wandelen kan ook helpen bij het verminderen van menstruatieklachten. Luister naar je lichaam en kies activiteiten die comfortabel aanvoelen.

Rust en ontspanning

Tijdens je menstruatie is het belangrijk om jezelf rust en ontspanning te gunnen. Neem voldoende slaap en vermijd overmatige fysieke inspanning. Maak tijd vrij voor zelfzorgactiviteiten zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en warm waterkruiken in de onderrug. Ontspanning kan helpen bij het verminderen van stress, wat op zijn beurt de menstruatieklachten kan verminderen.

Aromatherapie

Aromatherapie kan ook gunstig zijn tijdens je menstruatie. Essentiële oliën zoals lavendel, kamille en rozemarijn kunnen ontspanning bevorderen en stemmingswisselingen verminderen. Je kunt een paar druppels olie toevoegen aan je badwater, een diffuser gebruiken of zelfs een lichte massage met verdunde essentiële olie proberen.

Conclusie

Ayurveda biedt een holistische benadering van menstruatie en helpt bij het behoud van een gezonde cyclus. Door het aanpassen van je dieet, het gebruik van kruiden en thee, het beoefenen van yoga, het nemen van rust en het verkennen van aromatherapie, kun je natuurlijke manieren ontdekken om menstruatieklachten te verminderen en je welzijn te verbeteren. Luister naar je lichaam, experimenteer met verschillende technieken en vind wat het beste voor jou werkt.