Skip to main content

In de westerse wereld zijn we vertrouwd met de traditionele vier seizoenen: zomer, herfst, winter en lente. Echter, volgens de oude leer van Ayurveda zijn er eigenlijk zes seizoenen, die elk worden gekenmerkt door specifieke kwaliteiten en invloeden op ons lichaam en geest. Laten we eens dieper ingaan op hoe Ayurveda naar deze seizoenen kijkt en hoe je jezelf kunt voorbereiden op het maximaliseren van je welzijn in elk seizoen.

De zes seizoenen van Ayurveda

  • Vata-seizoen: Dit seizoen begint in de herfst en strekt zich uit tot het begin van de winter, wanneer de lucht droger wordt en de temperaturen beginnen te dalen. Het Vata-seizoen wordt gekenmerkt door koude, droge en winderige omstandigheden, die de Vata-dosha kunnen verhogen bij mensen die vatbaar zijn voor deze energie.
  • Kapha-seizoen: Van het einde van de winter tot het begin van de lente, heerst het Kapha-seizoen. Dit is wanneer de kou en vochtigheid toenemen, wat kan leiden tot een verhoogde Kapha-dosha. Denk aan sneeuw, regen en modder – allemaal tekenen van het Kapha-seizoen.
  • Pitta-seizoen: Het Pitta-seizoen omvat de warmste en langste periode van het jaar, van het late voorjaar tot de zomer. Tijdens deze periode is de hitte dominant, wat kan leiden tot een verhoogde Pitta-dosha bij mensen met deze energie.

Balans vinden in de seizoenen

Het behouden van evenwicht tijdens de verschillende seizoenen is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen in elk seizoen:

Voor het Vata-seizoen:

  • Voeding: Vermijd voedsel dat rauw, koud en droog is, en kies in plaats daarvan voor warme, vochtige maaltijden. Denk aan soepen, gestoofde gerechten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede vetten en oliën.
  • Beweging: Matige, rustgevende lichaamsbeweging zoals wandelen, yoga en tai-chi kan helpen om Vata in balans te houden zonder overmatige stress toe te voegen.

Voor het Kapha-seizoen:

  • Voeding: Vermijd zwaar, vettig voedsel en kies in plaats daarvan voor lichte, droge en verwarmende maaltijden. Kruiden en specerijen met een verwarmende werking kunnen ook nuttig zijn.
  • Detoxificatie: Overweeg een voorjaarsdetox om opgebouwde Kapha te verminderen en je lichaam te zuiveren van gifstoffen die zich tijdens de winter hebben opgehoopt.

Voor het Pitta-seizoen:

  • Koeling: Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen en dranken met een verkoelende werking, zoals zoete, bittere en wrange smaken. Beperk het gebruik van hete, zure en zoute voedingsmiddelen die Pitta kunnen verhogen.
  • Ontspanning: Zoek naar manieren om stress te verminderen en jezelf te kalmeren tijdens de hitte van de zomer. Meditatie, ademhalingsoefeningen en verkoelende activiteiten kunnen allemaal helpen.

Door bewust om te gaan met de invloeden van de seizoenen en te luisteren naar de behoeften van ons lichaam, kunnen we ons welzijn optimaliseren en in harmonie leven met de natuurlijke cycli van het leven.

Het begrijpen van de seizoenen volgens Ayurveda biedt ons waardevolle inzichten in hoe we onze gezondheid en welzijn kunnen optimaliseren gedurende het hele jaar. Door bewust te zijn van de kwaliteiten van elk seizoen en passende aanpassingen te maken in onze voeding, levensstijl en zelfzorgpraktijken, kunnen we in balans blijven en gedijen in alle aspecten van ons leven.

Wil je meer leren over hoe Ayurveda je kan helpen om in harmonie te leven met de seizoenen en je welzijn te verbeteren? Ontdek dan onze Introductie Training Ayurveda! Tijdens deze training leer je alles over de drie dosha’s (Vata, Pitta en Kapha), de vijf subdosha’s van elke dosha, de 20 guna’s, en nog veel meer.

Na de introductie ben je bekend met ayurvedische concepten zoals dinacharya (ayurvedisch ochtendritueel), agni (spijsverteringsvuur), en sattva, rajas en tamas. Ook leer je over roga (ziekte) en hoe deze te voorkomen. Bovendien krijg je praktische kennis over het gebruik van keukenkruiden en hoe je deze kunt integreren in je dagelijkse leven.

Onze Introductie Training vindt plaats op verschillende locaties en data, waaronder Hengelo en Amersfoort. Wil je deelnemen? Bekijk dan onze website voor meer informatie en schrijf je vandaag nog in!

Meer informatie en inschrijven: Opleiding tot Ayurveda Therapeut