Skip to main content

Het doel van Ayurveda is het bescherming van de gezondheid en het krijgen van een lang en gezond leven voor lichaam en geest. De zin van het leven is niet het verdienen van enorm veel geld en het krijgen van goede roem. Het leven betekent veel meer dan dat. Het leven is nooit compleet door het alleen op een luxe manier te leven. Iedereen krijgt tijdens zijn levensreis te maken met geluk, verdriet, succes, falen, ellende, stress, enz. Iedereen moet in elk stadium van zijn leven door zulke situaties heengaan. De duur van elke fase verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van hoe je met elke situatie omgaat. Er zijn geen rozen zonder doornen.

Het vermogen om de problemen en het falen in het leven onder ogen te zien hangt af van onze mentale toestand. Manas (geest) heeft drie guna’s of kwaliteiten – satva, rajas en tamas.

Satva staat voor plezier of geluk.

Rajas staat voor woede, afkeer, hebzucht etc.

Tamas staat voor inactiviteit, angst, verwarring enz.

Rajas en tamas zijn manodosha’s. Ze worden gemakkelijk aangetast en kunnen geestelijke stoornissen veroorzaken.

Tridoshas (vata, pitta en kapha) worden aangetast door een ongezonde levensstijl, voeding, stress, leeftijd enz. Dit veroorzaakt op zijn beurt ziekten die ons lichaam en geest aantasten. Onze mind en zintuigen raken gemakkelijk aangetast. Zintuiglijke organen nemen informatie waar met behulp van de geest. De geest analyseert dan “goed” en “fout” en beslist dan over het object. Dus correcte informatie wordt alleen verkregen als onze zintuigen en geest zuiver zijn in observatie en discriminatie. Als we mentaal sterk en positief zijn, kunnen we alle moeilijkheden overwinnen en slagen in het leven. Sommige mensen zijn mentaal zwak en kunnen de moeilijkheden niet onder ogen zien en falen in het leven. Zulke mensen zijn meestal depressief en raken snel in paniek. In dergelijke gevallen overheersen rajas en tamas in de geest.

Burn-out is zo’n toestand van volledige uitputting. Het omvat een fysieke, mentale en emotionele toestand. Tegenwoordig werken zowel mannen als vrouwen. Sommige mensen kunnen door hun geestelijke zwakte niet goed presteren op het werk, zelfs niet als ze dat willen. Ze kunnen thuis en op het werk ernstige stress hebben. De slechte gezondheid van de gezinsleden, dood in het gezin, financiële problemen zijn situaties die alle mensen kunnen overkomen. Maar sommige mensen kunnen er niet mee dealen. Onaangename condities van de werkplek kan leiden tot een gebrek aan interesse om te werken. Sommige mensen worden geconfronteerd met psychische intimidatie op het werk. Als de mind dan niet sterk is zullen deze personen gemakkelijk getroffen worden door condities als een burn-out.

Er worden meer vrouwen getroffen door burn-out dan mannen. Dit kan onder andere komen omdat veel werkende vrouwen ook de verantwoordelijkheden thuis (alleen of grotendeels alleen) moeten dragen. Ze moeten eten koken, huishoudelijk werk doen, voor de kinderen en alle leden van het gezin zorgen. In veel landen hebben deze vrouwen ook geen uitlaatklep of iemand waar ze hun zorgen en spanning even kwijt kunnen. Je ziet ook vaak dat vrouwen, als ze ziek zijn, toch met zorgtaken thuis belast zijn en hierdoor lopen spanningen in het lichaam en de geest alleen maar op. Vele vrouwen worstelen tussen huis en carrière. Ze kunnen geen tijd vinden voor ontspanning, persoonlijke gezondheidszorg en haar verlangens. Hierdoor worden relatief meer werkende vrouwen getroffen. Mannen kunnen zich vaak beter focussen op één taak en hebben een andere rol in het gezin en hierdoor zijn ze vaak minder vatbaar voor een burn-out. Een burn-out komt nooit plots, het proces gaat geleidelijk. Als de symptomen langdurig aanhouden kunnen deze een burn-out veroorzaken. In dit geval van burn-out domineren rajas en tamas onze geest.

Bij een burn-out voelt een persoon gebrek aan energie en is snel moe. Er is een gebrek aan eetlust, aan aandacht, aan slaap, een gebrek aan vertrouwen in het nemen van beslissingen, altijd het gevoel ziek te zijn, verlies van gewicht, mentale spanning, depressie, zorgen, het gevoel dat je nergens goed voor bent, snel boos worden, te vaak in ruzies terechtkomen, niets voelt goed enz. zijn enkele van de symptomen. Een aantal andere opmerkelijke tekenen zijn onder andere gebrek aan interesse om naar het werk te gaan, het gevoel dat je alleen bent, het gevoel dat je niet kunt vertrouwen op anderen.

Volgens Ayurveda, heeft onze prakriti (constitutie) invloed om de burn-out conditie. Vata- en Pitta-prakritipersonen zijn gemakkelijk onderworpen aan burn-outklachten. Vata-personen zijn rusteloos, hyperactief, hebben onregelmatige eetgewoonten enz. Pitta-personen worden snel boos en kunnen zelfs onverwachts exploderen op een willekeurig moment. Ze reageren plotseling op stressvolle situaties. Zulke mensen verspillen onnodig energie. Volgens ayurveda varieert de dosering met de leeftijd. Kapha-dosha is dominant in de kindertijd, pitta op middelbare leeftijd en vata op oudere leeftijd. Mensen op middelbare en oude leeftijd zijn dus meer vatbaar voor burn-out.

Dit betekent niet dat alle mensen in de bovenstaande categorie last hebben van burn-out. Het hangt af van hun levensomstandigheden, levensstijl, mentale status, enz. Het betekent alleen dat ze meer kans hebben om getroffen te worden door burn-out dan anderen.

Ojas, de essentie van alle dhatus raakt uitgeput door woede, bezorgdheid, over denken, stress, verdriet enz. Zintuiglijke organen raken snel moe. In deze burn-out toestand raakt ojas uitgeput. Dus de persoon raakt lusteloos, uitgedroogd en ervaart een gebrek aan energie.

Een burn-out vereist geen in principe medicatie. Medicatie is soms nodig voor de symptomen van de patiënt. Belangrijk is om te proberen de huidige staat van zijn te begrijpen. Ayurveda komt met praktische aanpassingen in condities als burn-out. Verandering, aanpassing in voeding, leefstijl. De persoon die last heeft van burn-out moet de waarheid accepteren. Hij moet zich bewust worden gemaakt van de aandoening waar hij doorheen gaat. Hij moet zich bewust worden van de reden en de situaties die tot burn-out leiden. Hij moet zich mentaal voorbereiden om deze situatie te overwinnen. Geestelijke kracht is in dit geval het belangrijkst. Probeer altijd positief te denken. Het behandelingsprotocol omvat coaching, meditatie, yoga. Sommige van de behandelingen die helpen om de geest te kalmeren zijn onder andere nasya (neusmedicatie), abhyanga, shirodhara, shirobasti, shiro pichu enz. Dit zijn Ayurvedische behandelingen die direct op de geest werken.

Basisaanpak van psychische problemen is een goede zorg en mentale ondersteuning. In ons leven komen we verschillende gevoelens tegen. Wat de gevoelens ook zijn, we moeten ons bewust zijn van wat er in onze geest gebeurt en klaar zijn om het te corrigeren. Volledig burn-out betekent dat we mentaal volledig vernietigd worden. Dergelijke personen moeten op alle mogelijke manieren worden opgetild. Zij moeten hun levensstijl veranderen door gezonde voeding te eten en een gezonde levensstijl te volgen. Eet gezond en voedzaam voedsel, neem voldoende vocht, doe regelmatig lichaamsbeweging op basis van individuele fitheid en neem voldoende rust. Vermijd de inname van te veel kruiden, junkfood en voedingsmiddelen die je niet kunt combineren, enz. Begin met kleine kleine veranderingen in je leven. U zult een positieve verandering in uw leven vinden. Zelfs op het werk moet je in de eerste plaats de wens hebben om dat werk te doen. Doe het dan systematisch op tijd en zo neemt de werklast af. Doe altijd wat je oprecht kunt doen en probeer je niet te laten leiden door je emoties. Duik de emoties die komen niet in maar ga rustig zitten en volg je ademhaling. Het is belangrijk om je te laten coachen waar je je veilig en goed bij voelt!

Wat er ook in je levenspad komt, neem het als een uitdaging aan en ga het met een gerust hart tegemoet. Wees geduldig. Geloof in jezelf. Want niemand kan jou rol beter spelen dan jijzelf. Dus leef je leven met gemoedsrust en geluk.

Je staat er niet alleen voor, er zijn veel (ayurveda) therapeuten die je graag zouden begeleiden op het te bewandelen pad naar gezondheid en een goed en lang leven.