Skip to main content

Het stigma rondom gewicht

Als het gaat om lichaamsgewicht, is er vaak een eenzijdige focus op afvallen. Maar wat als je wilt aankomen? Voor sommige mensen kan dit net zo’n grote uitdaging zijn. Gelukkig biedt Ayurveda nuttige richtlijnen om op een gezonde manier aan te komen.

Begrijp je lichaamstype

Volgens Ayurveda heeft iedereen een unieke combinatie van de drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Mensen met een overheersende Vata zijn vaak slank en hebben moeite met aankomen. Als je jezelf hierin herkent, kan Ayurveda helpen om je lichaam in balans te brengen. Nu is het niet zo dat alleen Vata-types moeite hebben met aankomen. Alle dosha-types kunnen dit ervaren. Dit kan dan komen vanuit hun Vikruti, disbalans. 

Voeding volgens Ayurveda

Je dieet is de belangrijkste factor bij gewichtstoename. Eet voedsel dat rijk is aan ‘ojas’ of levensenergie. Dit omvat voedingsmiddelen zoals ghee (geklaarde boter), noten, zaden en zuivelproducten. We moeten hierbij eerst zorgen of onderzoeken of het spijsverteringsvuur goed werkt. Want we kunnen nog zo perfect volmaakt eten, als het niet verteerd wordt, ontstaat er een gebrek in het op de juiste manier voeden van de lichaamsweefsels. 

Dagelijkse routine

Consistentie is de sleutel. Ayurveda raadt aan om op vaste tijden te eten en te slapen. Dit helpt je spijsvertering te reguleren en je lichaam in een ritme te brengen dat bevorderlijk is voor gewichtstoename.

Beweging met mate

Hoewel beweging essentieel is voor een gezond lichaam, moet je het niet overdrijven als je probeert aan te komen. Kies voor rustige, spieropbouwende oefeningen zoals yoga of lichte gewichtstraining en wandelen. 

Kruiden en supplementen

Ayurvedische kruiden zoals ashwagandha, bala en shatavari kunnen nuttig zijn. Ze helpen bij het verbeteren van je spijsvertering en kunnen de opname van voedingsstoffen verbeteren. Het is altijd een goed idee om eerst een deskundige te raadplegen voordat je met kruiden of supplementen begint.

Tot slot

Ayurveda biedt een holistische benadering voor diegenen die op een gezonde manier willen aankomen. Het gaat erom je lichaam en zijn behoeften te begrijpen en een evenwichtige levensstijl te hanteren. Als je overweegt om deze aanpak te volgen, is het aan te raden om met een Ayurvedische specialist te overleggen voor een persoonlijk behandelplan.