Ayurveda en Depressie

22
jan 2020

Wat kan Ayurveda doen voor mensen met een depressie? Die vraag krijg ik geregeld van cliënten. Om mensen nog beter te kunnen begeleiden heb ik de specialisatie opleiding Ayurveda en Psychiatrie gevolgd (en afgerond). De lessen werden gegeven door een zeer ervaren Ayurveda arts uit India en door het volgen van haar lessen ben ik nu nog beter in staat om cliënten met psychische klachten te kunnen ondersteunen. Zoals vaker in Ayurveda komen we niet met hap klare antwoorden maar kunnen we cliënten, die bereid zijn veranderingen aan te brengen in leefstijl & voeding, enorm goed op weg helpen. Ayurveda bied ook behandelingen aan ter ondersteuning van het proces naar balans, maar de grootste taak ligt bij de cliënt zelf.

In Ayurveda wordt geschreven over dat onze “Manas- Mind” (geest) 2 locaties heeft n.m.l in de hersenen en in het hart.

De kwaliteiten van de Mind zijn:

1) Sattva Guna, gerelateerd aan ons bewustzijn, spirituele verbinding, positief in het leven staan, gevoel van gelukzaligheid, lichtheid. Sattva Guna stimuleert onze zintuigen en vertegenwoordigd onze kennis en intelligentie.

2) Rajas Guna, is de meest stimulerende energie van alle kwaliteiten, zorgt ervoor dat we willen winnen, de strijd aan willen gaan, zorgt voor stimulering en beweging. Resultaat willen behalen en passie zijn typische kenmerken.

3) Tamas Guna, heeft een paar krachtige kwaliteiten zoals weerstand en zwaarte maar tegelijkertijd heeft Tamas Guna een stimulerende werking op negatief gedrag en veroorzaakt overmatige slaap, apathie en lusteloosheid.

Bij klachten als depressie wordt er uiteraard eerst een uitgebreid onderzoek gedaan, we moeten immers een beeld krijgen van de cliënt. Meegenomen wordt dan:

  • De overheersende dosha in de persoon. Dit kan resulteren in 1 dosha verstoring, wat inhoud dat Vata, Pitta of Kapha verstoord is. Het kan echter ook zijn dat 2 doshas betrokken zijn of zelfs alle drie.

  • Verstoringen in Dhatu (lichaamsweefsels), Mala (uitscheidings- producten), Indrya (zintuigen) en Agni (spijsverteringsvuur)

  • Verstoring van de Mind (Rajas of Tamas)

  • De situatie van de “Manovahasrotas”- dit zijn lichaamskanalen, deze circuleren vanuit het hart door het lichaam en deze dragen daarmee onze emoties! Dit vind ik zelf erg interessant want ervaren we allemaal niet een beter fysiek gestel als we enorm blij, verheugd of verliefd zijn? Heb je ooit wel eens een gebroken hart gehad waarbij alles in je lichaam pijn deed? En dat al die pijn dan oploste toen het onmogelijke gebeurde, zoals weer verliefd worden?

  • Verstoring in je mentale en fysieke mogelijkheden

Met al deze uitgebreide informatie worden er door de therapeut of dokter adviezen gegeven die op maat afgestemd zijn. Net als met veel andere klachten is het het functioneren van Agni (spijsverteringsvuur) een belangrijk start punt van de behandeling.

Wist je dat er 2 momenten in de dag zijn waarop onze vertering maximaal zou moeten werken? Dit is overdag tussen 10 uur en 14 uur. Dus eigenlijk zouden we in die periode onze grootste maaltijd van de dag moeten nuttigen. In de nacht herhaalt zich dit van 22 uur tot 2 uur s’nachts.

Als we nu in de avond te laat eten of we gaan laat naar bed (lees na 22 uur) dan krijgt het lichaam niet voldoende kans om alles wat onze zintuigen waarnemen overdag te kunnen verteren. Dus ons verteringsstelsel is overdag actief voor het verteren van voedsel en in de nacht voor onze emoties, ervaringen, gedachten. Dit heeft gelijk ook effect op het dromen. Misschien heb je het verschil wel eens ervaren?

Dus, in een rustig tempo gaat de dokter of therapeut werken aan een lijst belangrijke facetten die impact hebben op de depressie.

Allereerst is voeding natuurlijk belangrijk. Je zult adviezen krijgen over wat je beter kunt eten, de tijden die beter passen bij jou situatie voor het nuttigen van je maaltijden en uiteraard zal er verteld worden wat je beter niet kan eten. Een depressie is een Tamastische situatie in je Mind en dat wat je eet heeft directe invloed op hoe we denken en hoe we ons voelen.

Om voeding maximaal te kunnen verteren moet Agni optimaal werken. Bij een depressie zit er vaak één van de 3 verstoringen. Er zijn 4 soorten Agni.

  • Manda Agni (langzaam) onder invloed van Kapha dosha

  • Vishama Agni (wisselend) onder invloed van Vata dosha

  • Tikshna Agni (scherp) onder invloed van Pitta dosha

  • Sama Agni (balans) – de meest perfecte vorm.

Naast voeding is ook onze leefstijl een punt van aandacht.

Adviezen zullen volgen over het veranderen, aanpassen van je levensritme. Gekeken kan worden naar je slaappatroon, je lichaamsbeweging, je dagelijkse activiteiten etc.

Als voeding en leefstijl goed worden opgepakt door de cliënt bestaan er diverse aanvullende mogelijkheden om balans te realiseren. Denk aan kruiden, behandelingen, coaching, kuren, pranayama, yoga, mantra, ceremonies.

Omdat Ayurveda niet alleen naar de ziekte kijkt maar naar de mens in zijn geheel is het lastig om precies informatie te geven over het vervolg. De adviezen voor namelijk voor iedereen weer anders.

Het is belangrijk om beginnende depressie-klachten serieus te nemen. Want voor je het weet zit je zo diep in je situatie dat je er niet meer uitkomt en dat je bv ook niet meer de levenslust vind om er zelf nog uit te komen. Depressies kunnen tevens lijden tot het ontwikkelen van andere ziektes.

Beginnende klachten kunnen zijn: geen zin meer om activiteiten te ondernemen, lusteloosheid, vermoeidheidsklachten zonder inspanning geleverd te hebben, moeite moeten doen om je zelf op te vrolijken, verminderde eetlust, onrustig gevoel in de borst en het gevoel van een hoge zware hartslag.

Heb jij zelf last van depressie klachten? Zoek dan eens naar een Ayurveda therapeut of dokter bij jou in de buurt!

Voorkomen is beter dan genezen!

Warme groet Miriam Alberts

Ayurdaay Nilayam