Skip to main content

तैभ:वेत्रिLषम: तीक्ष्6ो मन्दश्चात्रि2 : समै : सम:

tair bhaved viṣamas tīkṣṇo mandaś cāgniḥ samaiḥ samaḥ || 8 ||

Van hen hebben de onevenwichtigen (in drie dosha’s) een scherpe (of intense) en trage (of zwakke) spijsvertering; de gelijken (gebalanceerde dosha’s) hebben een gelijke (gebalanceerde) spijsvertering.

Ashtanga Hridaya Samhita

Sutrasthana, Hoofdstuk 1, Vers 8

Deze sutra vertelt ons iets over hoe ons spijsverteringsvuur functioneert onder de invloed van doshas en hoe het zou zijn in balans.  Er zijn vier soorten spijsverteringsvuur

Visamagni: gedomineerd door Vata en is onregelmatig

Tiksnagni: gedomineerd door Pitta en is scherp

Mandagni: gedomineerd door Kapha en is langzaam

Samagni: in goede balans

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Visamagni

Als de spijsvertering gecombineerd is met invloeden of kwaliteiten van Vata. Dan zou je dit uit kunnen leggen op verschillende manieren, maar ze komen allemaal erop neer dat er geen ritme en regelmaat in zit. Iemand staat vandaag op om 6.00 uur en heeft om 10.00 uur honger, morgen is dat om 8.00 uur en overmorgen is er helemaal geen honger. Deze mensen vinden het vaak ook moeilijk om een bepaald leefritme aan te houden en hebben de neiging met alles onregelmatig te zijn. Het is voor deze mensen belangrijk een ritme te vinden en vol te houden en de spijsvertering daarop aan te passen. Als we zeggen: alleen eten als je honger hebt dan is dat Ayurvedisch correct. Maar tegen mensen met veel Vata zeg je bijvoorbeeld: we gaan actief ondersteuning bieden om te zorgen dat je op vaste tijden eten kunt verteren zodat je je niet lichter, onrustiger gaat voelen dan je je waarschijnlijk vaak al voelt. 

Tiksnagni

Bij Pitta is er altijd een intens gevoel van honger. Deze mensen zouden gelijk bij het opstaan al iets moeten eten omdat ze het anders niet redden. Hitte, die veroorzaakt wordt door de spijsverteringssappen, veroorzaakt in deze gevallen snel een irritatie, boosheid als er geen eten in de buurt is. Een maaltijd overslaan is voor deze personen geen optie. Gebeurt dit overslaan wel of is het eten niet op tijd voorhanden, dan zullen de mensen in de omgeving graag een ommetje maken om niet in de buurt te hoeven zijn. Deze honger komt met veel vuur!

Mandagni

Kapha is erg traag. Ze kunnen prima functioneren op twee maaltijden per dag. Het lichaam heeft veel tijd nodig om een maaltijd te verteren. Als ze om 6.00 uur opstaan kan er prima pas honger zijn om 10.00 uur of 11.00 uur. Een maaltijd overslaan is geen enkel probleem. Wat niet inhoudt dat een persoon met meer Kapha geen behoefte heeft om tussendoor te snacken. Voor mensen met meer Kapha is het belangrijk te leren voelen wat trek of honger is en ook dat vullen geen manier is om emoties als verlies, rouw etc. op te lossen. Kleine beetjes, tussendoor snacken is ook niet geschikt voor deze mensen. Eigenlijk is het beste heel eenvoudig twee warme maaltijden per dag, alle smaken aanwezig, maar wat meer bitter scherp en wrang. Minder granen, veel groentes en kleine bijgerechtjes met veel smaak zoals spicy pickles, koriander chutney met pittige kruiden etc.

Samagni

De ultieme wens van hen die verlangen naar een gezond en lang leven. Een perfecte spijsvertering. En ja, dit is voor alle drie de dosha’s mogelijk om te krijgen. Alleen moet elk persoon, met zijn eigen unieke samenstelling van dosha’s, weer andere adviezen opvolgen om dit te bereiken.

Vond je dit een interessant artikel?

Wil je je Ayurvedische kennis verder verdiepen en leren hoe je artrose en andere aandoeningen effectief kunt behandelen? Meld je dan aan voor onze Advanced Ayurveda Training in Mangalore, India! Deze training biedt een unieke kans om te studeren bij Sharada Hospital, waar je niet alleen de theorie leert, maar ook praktische ervaring opdoet in een serene en traditionele setting.

Details van de training:

 • Data: 10-22 februari 2025
 • Locatie: Mangalore, India
 • Taal: Engels
 • Kosten: € 1249 (all-inclusive), met een aanbetaling van € 500 en het resterende bedrag te betalen vóór 1 oktober 2024
 • Accreditatie: KTNO (in aanvraag)
 • Studie-uren: 96 uur
 • Programma: Behandelt alle acht takken van Ayurveda, inclusief geavanceerde Pancha Karma, pediatrie, vrouwenhealth, en nog veel meer.

Wat je leert:

 • Gedetailleerde anatomie en fysiologie
 • Basisprincipes van Ayurvedische behandelingstheorieën
 • Bereiding van Ayurvedische formuleringen
 • Praktische patiëntendiagnose
 • Dieet- en levensstijlaanpassingen voor verschillende ziekten
 • Specifieke behandelingen voor verschillende leeftijdsgroepen en aandoeningen

Waarom deelnemen? Deze training is perfect voor Ayurveda-studenten die hun kennis willen uitbreiden en praktische vaardigheden willen ontwikkelen. Bovendien heb je de kans om Pancha Karma-behandelingen te ervaren en uit te voeren in een authentieke omgeving.

Geïnteresseerd? Lees meer en meld je aan via de link: Advanced Ayurveda Training

Grijp deze unieke kans om je Ayurvedische praktijk naar een hoger niveau te tillen!